Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Viestimme on, että hihat on oikeasti käärittävä" - Lahden seudun kuntajohtajilta tylyä tykitystä hyvinvointiyhtymälle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän heikkenevä talous kirvoittaa yhtymän jäsenkunnista vaihtelevia kannanottoja. Yhtymälle ja sen haasteille löytyy ymmärrystä, mutta kuntajohtajien viesti on ankara.

Kasvaneille kustannuksille saatiin viime vuonna myös vastinetta palvelutasossa. Muun muassa hammaslääkäriin pääsi aiempaa nopeammin, ja odotusajat Akuutti24:ssä lyhenivät. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän heikko talous rasittaa jäsenkuntia vaihtelevasti. Etenkin Hollolaa ja Orimattilaa yhtymän rahoitusongelmat kirpaisevat syvältä, mutta toisaalta taas Sysmä, Padasjoki ja Asikkala näyttäisivät tänä vuonna selviävän ilman lisäkustannuksia.

Virkamiesjohtajien äänenpainot ovat kovenemassa. Päijät-Hämeen kuntajohtajat edellyttävät, että pahaksi revenneen budjettivajeen korjaamista varten käydään yhtymässä läpi kaikki mahdolliset keinot.

– Kuntajohtajat ovat viimeksi tänään (so. keskiviikkona) tätä asiaa yhdessä pohtineet. Yksimielinen viestimme hyvinvointiyhtymän johdolle on, että hihat on oikeasti käärittävä, sanoo Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen.

Rahkonen muistuttaa, että kustannusten kasvu hyvinvointiyhtymässä on poikkeuksellisen kovaa.

– Meidän tulee vaatia kolmen vuoden ohjelma, jossa kasvu pysyy kuntien kantokyvyn rajoissa. Kovin marginaalisella (so. pienellä) toimenpiteellä ei voi operoida, kun näin valtava aukko on syntynyt.

Yhdistäminen ei toiminut

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tuottaa palveluita, joita ennen oli peruspalvelukeskus Oivalla, peruspalvelukeskus Aavalla sekä Lahden kaupungilla. Rahkosen mukaan palveluiden yhdistäminen ei näytä Päijät-Hämeessä merkittävästi tuottaneen samaa hyötyä kuin mihin muissa maakunnissa on päästy.

Hollolalaisten perusterveydenhuolto hoidettiin aikanaan Oivassa. Joko Hollolan päättäjät ovat alkaneet ikävöidä vanhoja hyviä aikoja?

– Varmasti ikävöivät jo, arvelee Rahkonen.

Hän pitää mahdollisena, että paluu pienempiin palveluyksiköihin voi nousta keskustelun aiheeksi, jos hyvinvointiyhtymän talouskurimukseen ei löydy ratkaisua.

Kuva: Anssi Hietamaa

Miinusta 34 miljoonaa euroa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tulos uhkaa tänä vuonna painua pakkasen puolelle 34 miljoonaa euroa. ESS kertoi keskiviikkona, että Lahti joutuu osallistumaan alijäämän parsimiseen 25 miljoonalla eurolla. Se veisi kaupungin tämänvuotisen budjetin raskaasti miinukselle.

Hollolan kunta olisi puolestaan ottamassa takkiinsa noin neljä miljoonaa euroa. Koko vuoden tilinpäätös olisi silloin noin viisi miljoonaa euroa punaisen puolella. Se tuo Rahkosen mukaan kunnallisveroon 1,5 prosentin korotuspaineen.

Hollolalaiset huomaavat lähitulevaisuudessa omassa arjessaan, mitä hyvinvointiyhtymän tappioiden kannatteleminen tarkoittaa.

– Kunnan taloutta joudutaan sopeuttamaan monin tavoin. Kyllä se näkyy, kuuluu ja tuntuu varmasti, sanoo Rahkonen.

Pahin mahdollinen ajoitus

Orimattila kuittaa maakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon takaiskuista noin 1,5 miljoonan euron lisälaskun. Kaupunginjohtaja Osmo Pieski sanoo huonojen uutisten tulleen pahimpaan mahdolliseen saumaan. Muitakin suuria investointeja on näet pakko tehdä.

Orimattilan lisäkustannukset kertyvät erikoissairaanhoidosta. Perusterveydenhuollon kuluissa ollaan tänä vuonna pääsemässä arvioitua parempaan tulokseen, mutta se ei riitä kattamaan tappiota.

Ilman hyvinvointiyhtymän jobinpostia Orimattila olisi tältä vuodelta saattanut yltää tilinpäätöksessään jokseenkin nollatulokseen. Nyt viivan alle kirjataan tappiollinen luku.

Keskustelu odottaa

Heinolan kaupunki on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän rahahuolien vuoksi maksamassa tänä vuonna runsaat miljoona euroa arvioitua enemmän. Heinola poikkeaa Päijät-Hämeen kuntien enemmistöstä siinä, että se tuottaa perusterveydenhuollon itse eikä hanki niitä yhtymältä. Naapurikunta Sysmä on puolestaan ulkoistanut palvelunsa.

Heinolan kaupunginjohtajan Jari Parkkosen mukaan hyvinvointiyhtymän kanssa on käytävä keskustelua, onko nykyinen työnjako kustannusten kannalta mahdollisimman toimiva.

– Käsitykseni mukaan rajapinnat ovat kohdillaan, mutta keskustelua täytyy varmasti käydä.

Kärkölän kunta on ennakkotietojen mukaan saamassa runsaat miljoona euroa lisää maksettavaa. Kunnanisät eivät tätä uutista purematta niele. Hyvinvointiyhtymältä vaaditaan yhteistä tapaamista ja riittäviä lisäselvityksiä loppusummasta.

– Me emme usko millään, että Kärkölään voisi laittaa niin suurta laskua. Siinä täytyy olla jotain epäselvyyttä. Niin me epäilemme, mutta voimme olla myös väärässä, sanoo kunnanvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Martti Aslamaa (sd.).

Päijät-Häme ikääntyy vauhdilla. Muutos kasvattaa maakunnallisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksia. Kuva: Mirja Hussain mhus

Myös ymmärrystä

Päijät-Hämeen kuntien virkamiespäättäjät haluavat arvostelun ohella myös ymmärtää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vaikeaa tilannetta.

Kaupunginjohtaja Osmo Pieski huomauttaa yhtymän kärsineen siitä, että taloutta ei jatkuvasti ole pystytty seuraamaan reaaliajassa. Samoin väestön ikääntyminen nostaa sosiaali- ja terveyspalveluiden menoja.

Palkkaharmonisointi yleensä nostaa kustannuksia. Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola

Kun Oivasta, Aavasta ja Lahden kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista oli tullut yksi kokonaisuus, piti koko henkilöstön palkkataso saada uudessa organisaatiossa keskenään vertailukelpoiseksi.

– Palkkaharmonisointi yleensä nostaa kustannuksia. Harvoin se laskee, sanoo Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola.

Hän muistuttaa, että nopeasti kasatulla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymällä oli jo valmiiksi haasteita odottamassa.

– Lahdella oli pitkät hoitojonot, joihin yhtymän piti reagoida. Ei sekään ilmaista ollut.

Asikkalan kunnanjohtajan Rinna Ikola-Norrbackan mielestä hyvinvointiyhtymässä ei ole vielä kunnolla ehditty perata uuden ja ison yksikön toimintaa sen jälkeen, kun yhtymä oli koottu useasta eri organisaatiosta.

– Nyt on aika laittaa rakenteet sellaisiksi, että ne vastaavat asiakkaalle jouhevaa palveluketjua.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi