Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Seksuaalirikosten määrä kasvoi Päijät-Hämeessä – yksi tapaus paljastui, kun tyttö antoi vokottelijalle äitinsä puhelinnumeron

Tutkinta-ajat ovat lyhentyneet vuoden takaisesta, Lahdessa reippaastikin. Lapsiseksirikosten tutkintaan tulee lisää työvoimaa.

Hämeen poliisi saa lisää resursseja lapsiseksirikosten tutkintaan. Kuva: Agata Anttonen

Seksuaalirikosten määrä Päijät-Hämeessä on kasvanut kolmanneksen vuoden takaisesta.

Viime vuoden tammi-toukokuussa poliisille ilmoitettiin 46 seksuaalirikosta, tänä vuonna vastaavana aikana määrä oli 61.

Koko Hämeen poliisilaitoksen alueella luvut olivat vastaavasti 79 ja 95. Kasvua vuoden takaiseen oli viidennes.

Päijät-Hämeessä muutoksen taustalla on lapsiin kohdistuneitten seksuaalirikosten määrän kasvu. Kun viime vuoden alkupuolella lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehtiin viisi ilmoitusta, tänä vuonna niitä tehtiin 15 kappaletta. Lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin ilmoitusmäärä kasvoi yhdestä kuuteen.

Rikollisuuden kehittymisessä on myös alueellisia eroja. Orimattilassa viime vuoden alku oli tilastomielessä puhdas, mutta tänä vuonna siellä on ilmoitettu kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta raiskauksesta ja kahdesta seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta.

Kahdessa tapauksessa uhri on sama, mutta epäillyt ovat eri henkilöitä. Yhdessä tapauksessa tekijä on tuntematon.

Seksuaalirikoksista epäillyistä 15–20 prosenttia on ulkomaalaisia.

Neuvokas tyttö auttoi saamaan tekijän kiinni

Rikoksen jäljet voivat jäädän hyvinkin lyhyiksi. Näin kävi lahtelaisessa kauppakeskuksessa alkuvuodesta, kun viisikymppinen mies lähestyi 15-vuotiasta tyttöä ja kertoi tämän olevan sopivan ikäinen hänen tyttöystäväkseen.

Mies pyysi tytöltä puhelinnumeroa ja saikin sen – tyttö oli vain antanut äitinsä numeron.

"Anoppikokelas" sai vielä samana päivänä viestin, jonka lähettäjä kehui tytön kauneutta. Nainen selvitti lähettäjän ja teki rikosilmoituksen. Tapaus on syyteharkinnassa.

Poliisin tietoon on tullut myös vuosia sitten tapahtuneita lapseen kohdistuneita tekoja. Ne ovat paljastuneet lapsen kerrottua tapahtuneesta esimerkiksi psykologille. Tämä on lastensuojelulain mukaan velvollinen ilmoittamaan poliisille, jos asiakas on alle 18-vuotias.

Jos epäilty on lähipiiristä ja lapsi kuulee, että poliisi aikoo ottaa yhteyttä epäiltyyn, tilanne voi olla lapsen kannalta ahdistava.

Tutkinta-ajoissa aaltoliikettä

Seksuaalirikosten keskimääräiset tutkinta-ajat Päijät-Hämeessä ovat viiden viime vuoden aikana vaihdelleet 118:n ja 471 päivän välillä.

Viime vuoden tammi-toukokuussa keskimääräinen tutkinta-aika oli 208 päivää, tänä vuonna 141 päivää.

Rekrytoinnilla on ennalta ehkäisevä vaikutus, sillä se osoittaa, että rikosepäilyt tutkitaan oikeasti. Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki

Lahdessa keskimääräinen tutkinta-aika lyheni alkuvuonna roimasti, 209:stä 98:aan. Myös Orimattilassa tutkinta-aika lyheni noin viidenneksen (tänä vuonna 238), mutta Heinolassa kasvoi lähes kolminkertaiseksi (363 päivää). Heinolan tutkinta-aikoja arvioitaessa on hyvä muistaa, että siellä seksuaalirikosepäilyjä on kumpanakin vuonna vain viisi.

Koko poliisilaitoksen alueella keskimääräinen tutkinta-aika laski alkuvuoden aikana kolmanneksen 189 päivään.

Varsinkin lapsiin kohdistuneitten rikosten tutkinta vaatii aikaa. Esimerkiksi lapsen kuulemisen videotallenne esitetään rikoksesta epäillylle. Tälle voi esittää lapselle kysymyksiä tutkijan välityksellä.

Työn alla 280 vaativaa juttua

Päijät-Hämeessä tapahtuneitten seksuaalirikosepäilyjen tutkinta on keskitetty Lahden pääpoliisiaseman pitkäkestoisen tutkinnan ryhmään. Siihen kuuluu tutkinnanjohtaja ja yhdeksän tutkijaa.

– Resursseja ei ole yhtään liikaa. Työ on jutusta toiseen hyppäämistä, eikä työn ohessa kouluttautumiseen ole aikaa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Kiiskinen.

Ryhmällä on avoinna noin 280 vaativaksi tai pitkäkestoiseksi luokiteltua rikosepäilyä, joista 80:ssa on kyse lapseen kohdistuvasta pahoinpitely- tai seksuaalirikosepäilystä.

Ryhmä saa tässä kuussa yhden henkilötyövuoden suuruisen vahvistuksen. Tutkija palkataan poliisin saamalla, ennalta ehkäisevään toimintaan tarkoitetulla rahoituksella.

– Tarve ryhmässä on suurin. Rekrytoinnilla on ennalta ehkäisevä vaikutus, sillä se osoittaa, että rikosepäilyt tutkitaan oikeasti. Tällä on merkitystä yhteiskunnan kannalta, huomauttaa poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi