Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kasvisvaihtoehtojen riemumarssi saavutti pakastealtaat – vegaanisten jäätelöiden menekki kasvanut myös Lahden torilla

Lyydia Rautiainen ojentaa asiakkaalle vegaanisesta toffeejäätelöstä tehtyä annosta. Kuva: Sami Kuusivirta

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpötila kipuaa lähelle kolmeakymmentä. Kaksi jäätelökioskia ovat juuri avanneet luukkunsa Lahden torilla ja ensimmäiset asiakkaat ovat jo hakemassa helpotusta helteeseen. Kioskin seinään on kiinnitetty listoja, joissa esitellään erilaisia makuvaihtoehtoja. Niitä on kymmeniä.

Valikoima venyy vanhan ajan vaniljasta suklaapatukkaa muistuttavaa geishaan ja lastenelokuvasta tuttuun Minioniin, banaanihattarajäätelöön. Laajaan joukkoon tulee uutuuksia joka kesä.

Jäätelökioskeissa voi olla toistakymmentä erilaista jäätelömakua. Kuva: Sami Kuusivirta

Torin maidottomat jäätelöt ovat uutuuksia ja vanhoja tuttuja

Viime vuodet ovat olleet kasvisruokavalion riemuvoittoa, mikä näkyy myös pakastealtaissa. Lahden torin laidalla, Aleksanterinkadun puolella jäätelöä myy Lyydia Rautiainen. Rautiaisen perhe pitää jäätelökioskia torilla jo neljättä kesää. Heillä on myynnissä Ingmanin jäätelöitä, joista kaksi on maidottomia ja samalla vegaanisia. Soijapohjainen toffee on ollut valikoimassa jo pidempään, kun taas kookosmaitoon tehty, kookospassionhedelmä on tämän kesän uutuus. Maidottomat jäätelöt eivät häviä kermaisille kilpasiskoilleen.

– Ilman maitoa tehdyt jäätelöt menevät kaupaksi ihan yhtä hyvin kuin muutkin, Rautiainen kertoo.

Lyydia Rautiainen ei pidä työpäiviään jäätelökioskilla kovinkaan raskaina. Pieni kioski on täynnä erilaisia jäätelöitä. Kuva: Sami Kuusivirta

Toisessa suunnassa, torin Vapaudenkadun puoleisella kioskilla on tehty sama havainto. Poikkeuksen tekee se, että tällä kioskilla Annukka Rinkinen myy Pingviinin jäätelöä. Vegaanisia vaihtoehtoja on tänä kesänä yksi, kaurajuomaan tehty kaurakaramellijäätelö, joka on kookospassionhedelmän tavoin uutuusmaku. Muut maidottomat maut ovat verigreippisorbetti ja vadelmamansikka.

– Erityisesti vegaanista jäätelöä kysytään todella paljon, Rinkinen sanoo.

Kioskilla asioivat Riitta ja Lauri Ojapalo eivät ole maistaneet muusta kuin maidosta valmistettuja jäätelöitä. Tällä kertaa valinta osui Geishaan ja Dumleen.

– Hyvä, että tarjolla on maidottomiakin jäätelöitä esimerkiksi maitoallergikoille ja laktoosi-intoleranssista kärsiville, Riitta Ojapalo sanoo.

Ravintosisällöltään kasvipohjaiset, esimerkiksi soijasta tai kookosmaidosta valmistetut, jäätelöt eivät eroa paljoakaan maitopohjaisista. Rasvan, sokerin ja kilokalorien määrät ovat hyvin samansuuntaisia.

Annukka Rinkinen valmistaa Lauri Ojapalolle annosta dumle-jäätelöstä. Riitta Ojapalo miettii, mitä ottaisi. Kuva: Sami Kuusivirta

Vegaaninen jäätelö vei voiton

Kun jatkaa matkaa Vapaudenkatua pitkin kohti Vesijärvenkatua, pääsee Bus Gelaton luo. Eeva Laajoen jäätelökahvila on yksi monista paikoista, joissa myydään Laajoen resepteillä valmistettuja jäätelöitä. Niistä huomattavan moni on tehty ilman maitoa.

– Lahden Bus Gelatossa on vaihtuva valikoima, joka koostuu 18 jäätelömausta. Niistä ainakin puolet ovat aina vegaanisia. Myymästämme jäätelöstä noin 70 prosenttia on tällä hetkellä nimenomaan vegaanista, Laajoki kertoo.

Luvussa on huomioitu jälleenmyyjien ostamat jäätelöt ja sorbetit.

– Kiinnostus vegaanisia jäätelöitä kohtaan on kasvanut todella paljon. Monet hämmästelevät sitä, miten laaja meidän valikoimamme on.

Kuva: Anssi Hietamaa

Bus Gelato niitti keväällä kunniaa Helsingissä pidetyillä Jäätelökarnevaaleilla. Vegaaninen pistaasijäätelö voitti vuoden gelato -sarjan, jota kuvaillaan jäätelön teon kuninkuuslajiksi. Laajoki kertoo, että vegaanisen gelaton pohja muistuttaa maitoa, mutta on tehty maissista, riisistä, kookosmaidosta ja soijasta. Lopputulos on kermajäätelöä raikkaampi, vaikka sokereita on suunnilleen yhtä paljon.

Torin jäätelökioskien, Bus Gelaton ja ruokakauppojen lisäksi maidottomia ja vegaanisia jäätelöitä saa Lahden keskustassa esimerkiksi Trion Ciao Caffésta, Helenan kotileipomon Tori-Cafésta ja Mamma Mariasta.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi