Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen pelastuslaitos ei myy eikä mainosta – Helsingin pelastuslaitoksen tempauksen kaltaista pehmolelukeräystä ei järjestetä

Pehmolelusta voi tulla käytettynä pelastaja. Kuvan pehmolelut eivät liity uutiseen. Arkistokuva. Kuva: Juha Peurala

Helsingin pelastuslaitoksen pehmolelutempaus ihastuttaa Etelä-Suomessa. Helsingin pelastuslaitos julkaisi viikko sitten videon, jossa se kehottaa lapsia lahjoittamaan vanhat pehmolelunsa pelastajien palvelukseen.

Videolla kerrotaan, että lahjoitettu pehmolelu voi auttaa onnettomuudessa ollutta lasta ja olla tämän tukena vaikeassa tilanteessa. "Tee pehmolelustasi sankari", videolla esiintyvät palomiehet vetoavat. Pehmolelukeräys on osa Helsingin pelastuslaitoksen Helsinki-päivän tempauksia.

Päijät-Hämeessä ei tarvetta keräykselle

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kriisinhallintapäällikkö Marjo Oksanen on myös kuullut helsinkiläisten kollegoidensa tempauksesta. Päijät-Hämeessä ei kuitenkaan olla useista kyselyistä huolimatta ryhtymässä samanlaiseen lahjoitustempaukseen.

– Linjamme on, ettemme myy tai mainosta. Meille on tullut yhteydenottoja vastaavanlaisesta kampanjasta, mutta emme aio sellaiseen ryhtyä, Oksanen kommentoi.

Syy kielteiseen kantaan on varsin yksinkertainen: Päijät-Hämeen pelastuslaitos saa jo nyt arviolta pari jätesäkillistä lahjoitettuja pehmoleluja vuodessa, mikä riittää Oksasen mukaan hyvin kattamaan pelastuslaitoksen vuosittaisen lapsipotilaiden määrän. Yksittäiset lahjoitukset ovat aina tervetulleita, mutta tarvetta keräyskampanjalle ei siis ainakaan tällä hetkellä ole.

– Emme halua hukkua pehmoleluihin. Helsinkiin tulee varmasti lahjoituksia ympäri Suomen, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä tekemistä he niille kaikille leluille keksivät, Oksanen tokaisee pilke silmäkulmassa.

Lelu helpottaa lasta traumaattisessakin tilanteessa

Pehmoleluja käytetään pelastuslaitoksissa lohtulahjoina onnettomuuteen joutuneille lapsille. Leluja jaetaan ensihoidon ambulanssiyksiköihin, joissa työskentelevät ensihoitajat voivat tarvittaessa antaa käytetyn lelun esimerkiksi hätääntyneelle lapsipotilaalle. Tällä voi olla suuri vaikutus siihen, millainen muisto lapselle jää mahdollisesti jopa traumaattisesta tilanteesta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän lastenpsykiatrian yksikön ylilääkärin Marja Okkerin mukaan onnettomuuden kaltainen kriisitilanne voi tuntua lapsesta erityisen isolta ja hallitsemattomalta. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, mitä ympärillä tapahtuu, eikä hahmota esimerkiksi kokemaansa kipua samalla tavalla kuin aikuiset. Lelu tuo lapselle iloa ja turvaa, mikä auttaa tätä selviämään tilanteen tuomista ikävistä tunteista.

– Parhaiten lohtuna toimii tietenkin lapsen oma tuttu ja turvallinen lelu, mutta hätätapauksessa muukin käy. Kyse on ilahduttamisesta. Lelun tuoma ilon elementti keskeyttää negatiivisen kokemuksen ja auttaa lasta, Okker selittää.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi