Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden torilla on nyt tivolilaite, jossa on tehty maailmanennätys – Sami Vironen kieppui siinä yli kaksi vuorokautta

Sami Vironen teki hurjan maailmanennätyksen laitteessa, joka lukeutuu myös tänään Lahdessa avautuvan Tivoli Seiterän laitteistoon.

Vauhti ja omien rajojen kokeileminen ovat aina kiehtoneet Tivoli Seiterän Sami Virosta. Kuva: Sami Kuusivirta

Viime elokuussa koko Suomella oli mahdollisuus seurata livestreamin kautta, kun Tivoli Seiterän viestintä- ja pr-vastaava Sami Vironen teki maailmanennätyksen istumalla kaksi kokonaista vuorokautta ja kolme tuntia yhtäjaksoisesti tivolilaitteessa. Nyt ennätyslaite, tivolin vauhdikkaimpiin kuuluva Super Waltzer, on saapunut Lahden torille.

Ulkopuolisen silmään laitteen pyörivä ja aaltoileva alusta ja oman akselinsa ympäri kiepahtelevat vaunut eivät näytä hurjilta, mutta totuus on toinen. Laitteen juju ovat vaunuja pyöräyttelevät työntekijät, jotka takaavat vauhdinnälkäisimmillekin adrenaliinipiikin ja toisaalta saattavat pitää rauhallisempaa menoa toivovien vaunuja paikallaan.

– Kyllä tämä on esimerkiksi g-voimia ajatellen samaa tasoa kuin vaikkapa Linnanmäen hurjimmat laitteet, Vironen arvioi.

Edellinen ennätys tehtiin Belgiassa viikinkilaiva-laitteen keskiosassa istuen, jossa laitteen vatsaavääntävyys on vähimmillään. Vironen tahtoi kuitenkin välttämättä lähteä yrittämään ennätystä juuri Super Waltzerissa, sillä hän ei halunnut mennä helpoimman kautta.

– Viikko meni ensin taivutella Mari ja Tuomo [Seiterä] koko maailmanennätysyritykseen ja toinen viikko siihen, että tehdään se tässä laitteessa, Vironen kertoo.

Ennen suoritusta Virosen pisin aika laitteessa kerrallaan oli ollut sen yksi käyttökierros eli kolme minuuttia. Nyt hän oli kyydissä 51 tuntia.

Suoritus oli yhtä vuoristorataa

Ennätysyrityksiä säätelevän Guinness World Recordsin sääntöjen mukaan suorittaja saa jokaista laitteessa vietettyä täyttä tuntia kohti viisi taukominuuttia, joiden aikana voi esimerkiksi syödä ja käydä vessassa.

Tivolin henkilökunta ja Vironen varautuivat suoritukseen tekemällä laskelmia taukominuuttien käytöstä, ylimääräisiä huoltoja laitteeseen ja teknisiä varmistuksia. Suorituksen valvojille ja laitteen käyttäjille jaettiin vuorot ja Virosen ruokailu suunniteltiin tarkasti.

Vironen istahti Super Waltzerin kyytiin elokuun 30. päivä puoli viideltä Vantaan Tikkurilassa. Suorituksen aikana hän muun muassa jutteli asiakkaille, työkavereilleen ja livestreamin seuraajille lähes tauotta ensimmäiset 20 tuntia, puhui juontaja Kimmo Vehviläisen kanssa puhelimessa Radio Aallon suorassa aamuohjelmassa ja piti yöllä studiokuvausvaloa kasvojensa alla, jotta pysyisi hereillä. Ennätysyrityksen täpinöissä hän tuli kuitenkin syöneeksi vain muutaman omenan ja banaanin.

Kyllä tämä on esimerkiksi g-voimia ajatellen samaa tasoa kuin vaikkapa Linnanmäen hurjimmat laitteet. Sami Vironen

Kun suoritusta oli kulunut 32 tuntia eli Vironen pyöri laitteessa toista yötä, hän ei yhtäkkiä enää osannut vastata kysymyksiin siitä, kuka hän on ja mitä tekemässä. Hänen verensokerinsa oli ilmeisesti laskenut niin alas, että lähimuisti oli mennyt.

Vironen yritettiin saada reagoimaan ensihoidon ohjeiden mukaan tuottamalla kipua ja hänen päätään käytettiin jäävesisangossa, jotta hän virkoaisi. Ensihoitajat kuitenkin totesivat, ettei Vironen ole hengenvaarassa, joten suoritusta jatkettiin.

– Olin etukäteen sanonut valvojille tivolin omistajille ja käyttöpäällikölle, että suoritusta ei keskeytetä ennenkuin hengenlähtö on lähellä. Tivolin henkilökunta sekä ulkopuoliset valvojat olivat kuitenkin nähneet jo paljon vaivaa tämän eteen, Vironen kertoo.

Vaunun kyydissä oleva Sami Vironen vietti Super Waltzerissa viime syksynä 51 tuntia. Takana oleva apumies Zbigniew Karpeta vastaa laitteeseen oman tvistinsä tuovasta vaunujen pyörittelystä. Kuva: Sami Kuusivirta

Virosen mukaan koko suoritus oli tiimityötä ja siten koko tivolin yhteinen ennätys. Virosesta pidettiin jatkuvasti hyvää huolta. Yksi sitkeä työkaveri esimerkiksi jumppautti Virosta ja pakotti hänet juomaan sokerivettä.

Suorituksen sääntöihin kuuluu, että sen aikana ei saa nukahtaa, joten Virosen päälle heitettiin kylmää vettä. Toisena yönä Super Waltzeria pidettiin auki yleisölle, jotta asiakkaat voisivat pitää suorittajalle seuraa.

Viimeisen päivän aikana Virosen ystäviä ja jopa tuntemattomia tuli kannustamaan häntä suorituksen loppumetreillä. Hän ei kuitenkaan varsinaisesti piristynyt, sillä ei vieläkään muistanut olevansa tekemässä maailmanennätystä.

– Kaikki huusivat, että "Hyvä Sami, enää kahdeksan tuntia jäljellä!". Silloin ajattelin, että käynnissä on jokin salainen suunnitelma minua vastaan, kun tuntemattomatkin jostain syystä tietävät nimeni. En päästänyt ketään edes samaan vaunuun kanssani.

 

Lopulta työkaverin juottama sokerivesi alkoi imeytyä ja Vironen alkoi pala kerrallaan tajuta, mitä oikeasti on meneillään. Ensin hän oli järkyttynyt saadessaan kuulla vaiheistaan ensihoidon kanssa, mutta kannustuksen myötä tunnelma nousi.

– Viimeiset 6–7 tuntia menivät hirveässä haipissa ja olisin itseasiassa halunnut jatkaa pidempäänkin, Vironen muistelee.

Suorituksen jälkeen hän kävi sairaalassa, jossa hänelle tehtiin erilaisia kokeita ja varmistettiin, että hän on kunnossa.

Vauhti suonissaan

Vironen kertoo, että on lapsuuden carting- ja motocross-harrastuksista lähtien nauttinut vauhdista ja omien rajojen kokeilemisesta.

– Haaveena olisi päästä kokeilemaan yhtä hullua huvipuistolaitetta, joka pyörii varmaan kahdeksaan suuntaan. Pelkät videotkin siitä jo kauhistuttavat ja ihastuttavat, hän hehkuttaa silmät loistaen.

Enimmäkseen ihmiset ovat olleet innostuneita Virosen ennätyksestä, mutta muutamaan loukkaavaankin kommenttiin hän on törmännyt.

– En ottanut siitä nokkiini. Aina olen ollut vauhdin perään, tämä on luonteeni.

Vironen kuitenkin korostaa, ettei lähtenyt ennätysyritykseen itsensä vaan tivolin takia. Taas kutkuttaisi kokeilla jotain uutta.

– En kyllä tiedä kerkeääkö enää tänä kesänä tempaista mitään, hän pohtii.

Toisaalta viime vuonnakin ajatus ennätysyrityksestä tuli vasta viikolla 25. Nyt on viikko 24 eli Mamban sanoin: vielä on kesää jäljellä.

Tivoli Seiterä Lahden kauppatorilla 12.6.–16.6.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi