Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Poliisi teki tehoiskun - Päijät-Hämeen ulkomaalaisvalvonnassa yksi laiton oleskelija, ongelmat keskittyivät työnantajapuolelle

Ulkomaalaisvalvontaa toteutettiin Päijät-Hämeessä muun muassa rakennusalalla. Kuva: Hämeen poliisilaitos

Hämeen poliisilaitos otti osaa Poliisihallituksen määräämään ulkomaalaisen työvoiman valvontaan Päijät-Hämeessä. Kaksi päivää kestänyt valvonta toteutettiin 24.-25. toukokuuta, ja tarkastuksia suoritettiin ympäri Päijät-Hämettä.

Valvonnan tarkoituksena oli havaita ulkomaalaista työvoimaa palkkaavia ja työnantajavelvoitteita laiminlyöviä työnantajia sekä löytää Suomessa laittomasti oleskelevia ja töitä tekeviä ulkomaalaisia. Poliisin lisäksi valvontaan osallistui verohallinto ja aluehallintoviranomainen.

Valvontakohteet valittiin ennakkoon poliisin saamien vihjeiden, enakkoon tehtyjen analyysien ja valvontasuunnitelman mukaan. Mukana oli muun muassa ravintola- ja rakennusalan toimijoita sekä autopesuloita.

Poliisin näkökulmasta asiat olivat kunnossa yhtä sakkoa lukuun ottamatta. Ongelmat keskittyivät enemmänkin työnantajapuolelle, joiden asioista vastaa verohallinto ja aluehallintovirasto Rikoskomisario Jyrki Salmi

Ulkomaalaisvalvonnassa poliisi tarkastaa ihmisten maassaolon edellytyksiä ilman ennakkoilmoitusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että poliisi tekee valvontakäyntejä eri toimialojen yrityksiin, ja käynneillä tiedustellaan työntekijöiden maassaolon perusteita. Poliisi kysyy ulkomaalaisvalvonnan toteutuksen nojalla tarkastettavilta henkilöllisyystodistusta, viisumia, oleskelulupaa tai muita dokumentteja, joista selviää maassaolon luonne ja oleskelun kesto. Tarkastusten tekeminen ei edellytä rikosepäilyä.

Mikäli tarkastettavan maassaololle ilmenee esteitä, poliisi ottaa yhteyttä Migriin, ja asiaa aletaan käsitellä. Yhteydenotto johtaa yleensä joko oleskelulupahakemusprosessiin tai käännytyspäätökseen.

Valvonta voi kohdistua myös Suomen kansalaiseen

Ulkomaalaisvalvonta voi kohdistua myös Suomen kansalaiseen, koska poliisilla ei ole etukäteen tietoa siitä, kenellä on oikeus oleskella Suomessa. Ulkomaalaisella tarkoitetaan ihmistä, jolla ei ole Suomen kansalaisuutta.

Poliisin toimintaa koskee etnisen profiloinnin kielto, joka pätee myös ulkomaalaisvalvonnan toteuttamiseen. Etnisen profiloinnin kiellolla tarkoitetaan, etteivät poliisin toimet saa koskaan perustua pelkästään tai pääasiallisesti henkilön oletettuun etniseen alkuperään, joka käy ilmi esimerkiksi ulkonäöstä tai ihonväristä. Kiellon tarkoituksena on ehkäistä ennakkoluuloja ja vahvistaa kansalaisten yhdenvertaisuutta poliisin silmissä.

Selvitettävää muun muassa palkkauksissa ja työajoissa

Valvonnan aikana poliisi tarkasti yhteensä viisi kohdetta ja 35 henkilöä, joista 25 oli ulkomaalaisia ja 10 Suomen kansalaisia. Yhdelle laittomasti maassa oleskelevalle henkilölle kirjattiin sakko. Lisäksi verohallinto ja Aluehallintovirasto tekevät selvitykset valvonnassa havaituista puutteista. Puutteita oli muun muassa työntekijäluetteloissa ja tunnistekorteissa, minkä lisäksi aluehallintovirasto kaipaa selvitystä työntekijöiden palkkauksesta ja työajoista.

– Poliisin näkökulmasta asiat olivat kunnossa yhtä sakkoa lukuun ottamatta. Ongelmat keskittyivät enemmänkin työnantajapuolelle, joiden asioista vastaa verohallinto ja aluehallintovirasto, valvonnassa mukana ollut rikoskomisario Jyrki Salmi kommentoi.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi