Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ranta-Kartanon viihdekeskuksen hintalappu jo 114 miljoonaa – uintikeskus maksaisi itsensä takaisin kaupungin saamina tuloina

Riskinä on mahdollinen valituskierre. "Kukaan ei tiedä, millainen investorien maailma ja kansantaloudellinen tilanne on 2–3 vuoden päästä."

11-kerroksinen hotellirakennus tehtäisiin Kisapuiston ja Pikku-Vesijärven puiston viereen. Kuva: Kinos Property Investment Oy

Lahden Ranta-Kartanon uimahalli tulee maanantaina Lahden kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kisapuiston viereen on suunniteltu olympiatason vesiliikuntakeskusta, joka muodostaisi kokonaisuuden yhdessä hotellin, kylpylän ja oheispalveluiden kanssa.

Lahden kaupunki ei rakentaisi Ranta-Kartanon uimahallia itse, vaan sitoutuisi vuokralaiseksi. Kaupunki rahoittaisi uintikeskuksen lisäksi myös pysäköintilaitosta.

Hankkeen toteutus voi käynnistyä nopeimmillaan ensi vuonna, mutta mahdolliset kaavavalitukset venyttäisivät aikataulua. Kokosimme yhteen keskeiset tiedot hankkeen sisällöstä ja tämän hetkisestä tilanteesta.

Noin 114 miljoonan euron hanke

Lahtelainen Kinos-yhtiö on vuosien ajan selvittänyt viihdekeskuksen toteuttamista Kisapuiston ja Pikku-Vesijärven puiston kulmaan. Kylpylähotelli ja kaupungin rahoittama uimahalli tukisivat kokonaisuudessa toisiaan.

Investoinnin kustannusarvio on 113,5 miljoonaa euroa (aiemmin noin sata miljoonaa), mistä uimahallin osuus on 27,5 miljoonaa.

Kinos-yhtiön Arto Korhonen Ranta-Kartanossa marraskuussa 2017. Kuva: Juha Peurala

– Meillä on hyvinkin tarkka rakentamisbudjetti olemassa. Olemme varautuneet siihen, että maksamme rakentamisen sijoittajan kanssa suoraan pois, Kinoksen toimitusjohtaja Arto Korhonen kertoi valtuustoinfossa keskiviikkona.

Kinos on rahoituksen järjestäjä ja hankekehittäjä. Rahoitus tulisi kiinteistösijoittajilta. Sellainen voisi olla esimerkiksi pohjoismainen Brunswick Real Estate, joka rahoittaa jo Malskin saneerausta.

– Meillä investoijan kanssa hyvin vahva keskustelu. Allekirjoitettua sopimusta ei ole.

Uniikki 150 huoneen hotelli

Pikku-Vesijärven puiston viereen on suunniteltu 11-kerroksinen hotellirakennus. Uuden lahtelaisen Folks Hotel -ketjun pyörittämä 150 huoneen hotelli sijoittuisi kerroksiin 2–9. Katutasoon ja kattokerroksiin tulee järvelle avautuvia tiloja, jotka ovat avoimia muillekin kuin hotellivieraille.

Hotellin julkisivuissa olisi näkyvissä puuta ja viherkasveja. Samaa vihreää teemaa tavoitellaan myös sisätiloissa. Hotelli ja uimakeskus yhdistyvät toisiinsa aulan "lasigalleriassa", johon sijoittuu esimerkiksi uimahallin, kuntosalin ja kylpylän yhteinen lipunmyynti.

Ketjuhotellin sijaan Ranta-Kartanoon on tulossa uniikki hotelli, joka liitetään kansainvälisiin markkinointi- ja myyntikanaviin.

– Uskon, että yksilöllinen hotelli on paljon voimakkaampi statement (kannanotto) Lahden matkailun puolesta kuin se, että tehtäisiin keskihintainen Marriott, Korhonen sanoo.

Uintikeskus 20 vuoden vuokra-ajalla

Lahden kaupunki aikoo solmia Ranta-Kartanon uintikeskuksesta vuokrasopimuksen 20 vuodeksi. Kaupungille tulevat kokonaiskustannukset (sisältäen myös käyttökulut) ovat noin 2,7 miljoonaa euroa vuodessa.

Investointikustannukset ovat samaa luokkaa kuin siinä tapauksessa, että kaupunki rakentaisi itse uimahallin Launeelle. Vuokramallissa kaupungille ei jää ylläpitovastuuta.

– Valtuusto on halunnut etsiä erilaisia investointivaihtoehtoja. Esimerkiksi Malskin LAD-hankkeessa päädyttiin vuokramalliin, kaupungin toimitilajohtaja Mauri Koistinen toteaa.

Havainnekuva Ranta-Kartanoon Pikku-Vesijärven suunnasta. Kuva: Kinos Property Investment

Avoinna on, pyörittäisikö kaupunki uintikeskusta, vai kilpailutettaisiinko operointi.

Uintikeskuksessa voisi harrastaa kaikkia vesiliikuntalajeja. 50 metrin altaan lisäksi halliin tulisi muun muassa harjoittelu-, hyppy, pore- ja kylmävesialtaat, seikkailurata ja 50-metrinen vesiliukumäki.

– Uimahallin varustesisältö voi hyvinkin elää vielä. Se tulee yhteisesti päätettäväksi, Korhonen ennakoi.

Kylpylä yhteydessä uintikeskukseen

Kylpylään on suunniteltu muun muassa hoitohuoneita, joogastudio, saunamaailma ja kattoterassi. Kylpylään pääsee hotellista lasikäytävää pitkin.

– Meillä on hyvällä mallilla keskustelut kylpyläoperaattorin sekä hyvinvointi- ja liikuntapalveluiden tuottajien kanssa, Korhonen kertoo.

Uimahalli ja kylpylä ovat erillisiä tiloja, mutta yhteydessä toisiinsa. Uimahallin asiakkaat voivat halutessaan ostaa lipun myös kylpylään ja päinvastoin.

Parkkitaloon 550 autopaikkaa

Ranta-Kartanon pysäköintitaloon on tulossa noin 550 autopaikkaa. Parkkitalo maksaa noin 11 miljoonaa euroa, mistä kaupungin osuus on vajaat 9 miljoonaa.

– Lähes 6 miljoonaa euroa saadaan takaisin velvoitepaikkojen myynnillä. Kaupungin menoiksi jää uimahallin ja Kisapuiston paikkoja, kaupungin projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen kertoo.

Pysäköintitaloon ei tule nimettyjä paikkoja, vaan paikkavaraukset hoidetaan digitaalisilla järjestelmillä.

Pysäköinnin hinnat perustuisivat 20 minuutin sykleihin, kertoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja Sari Alén.

– Ensimmäinen kokonainen tunti olisi kolme euroa ja seuraava 1,50. Vuorokausihinta on 15 euroa.

Fellmaninpuiston viereen asumista

Kisapuiston ja Fellmaninpuiston välille laadittu kaavamuutos on nähtävillä 10. kesäkuuta saakka. Kyösti Kallion kadun puoleisiin kortteleihin tulee asumista.

Rakentaminen on käynnistynyt Skanskan korttelissa. Viereisestä tontista kaupungilla on esisopimus Lahden Vanhusten Asuntosäätiön ja Avain-yhtiöiden kanssa.

– Kaava on tarkoitus tuoda syyskuun valtuustoon hyväksyttäväksi. Toteutus voisi mahdollisesti alkaa jo ensi keväänä tai ainakin ensi vuoden aikana, Jakonen ennakoi.

Ranta-Kartano rakennetaan tiivisti, mutta alueelle tulee myös viherrakentamista. Alueelle tulee myös taidetta.

Kyösti Kallion kadun puolelle on suunniteltu asuinkortteleita. Kuva: Kinos Property Investment Oy

– Sinne tulee esimerkiksi yhdeksän pergolarakennetta, jotka halkovat tuulitunnelimaisia tuulia. Taidetta voidaan integroida rakennuksiin kuten pysäköintitaloon niin, että siitä tulee oikeasti hyvän näköinen.

Uintikeskus maksaisi itsensä takaisin

Konsulttiyhtiö FCG arvioi selvityksessään, että uintikeskus maksaisi itsensä kaupungin saamina tuloina takaisin 8–10 vuodessa.

– Jos tämä tapahtuisi vaikkapa 20 vuodessa, sekin olisi tosi hyvä saavutus, toimitilajohtaja Koistinen toteaa

Ranta-Kartanoon suunniteltu kokonaisuus tukisi tapahtumia, kokous- ja kongressitoimintaa ja muuta matkailua.

– Isoja hankkeita kaivataan kehittyville alueille. Uskallan väittää, että Lahdesta tulee vetovoimainen myös sijoittajan näkökulmasta, Koistinen sanoo.

Valitukset voivat viivyttää

Parhaillaan nähtävillä oleva kaavamuutos toisi Ranta-Kartanoon lisää rakennusoikeutta voimassa olevaan kaavaan nähden. Alueen aiemmista kaavoista on valitettu.

Korkein hallinto-oikeus piti vuonna 2012 katselmuksen Ranta-Kartanossa. Maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen esitteli aluetta. Kuva: Katja Luoma

– Jos valitus tulee, tavoitteenamme on nopeuttaa käsittelyä niin paljon kuin mahdollista. Nopeutetulla menettelyllä päätös voitaisiin ideaalitilanteessa saada 4–6 kuukaudessa ulos. Silloin se ei hankkeeseen toivottavasti hirveästi vaikuta, Lahden kaupungingeodeetti Juha Helminen toteaa.

Pahimmassa tapauksessa valitusten käsittely vie 2–3 vuotta. Helminen muistuttaa hankkeen pitkittyessä "jokainen päivä on jonkun tasoinen riski".

– Kukaan meistä ei tiedä, millainen investorien maailma ja kansantaloudellinen tilanne on 2–3 vuoden päästä.

Lue myös: Ranta-Kartano yltäisi jätti-investointien sarjaan
 

Vuonna 2012 korkein hallinto-oikeus piti Ranta-Kartanossa katselmuksen.

– Oletamme, että perustiedot ovat olemassa, mikä nopeuttaa mahdollisten valitusten käsittelyä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi