Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Urheiluseuroille vain pieni osa tilakustannuksista – "Pelicans pärjää vuokranmaksussa ihan mukavasti"

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu kyseenalaistaa kaupungin laskelman seuran saamasta tilatuesta. "Kokonaisuutena kaupunki varmasti pääsee mukavasti plussan puolelle."

Suurhallissa ja sen ympäristössä järjestettiin tällä viikolla Liikuntaleiri. Tatu Poskela kikkaili salibandykentällä. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelaiset urheiluseurat maksoivat kaupungille viime vuonna lähes miljoona euroa tilavuokria. Summa on kuitenkin vain murto-osa liikuntatilojen ja paikkojen todellisista kustannuksista.

Yli kolmasosa kaupungin saamista tilamaksuista tuli Isku Areenan päävuokralaiselta Lahden Pelicansilta. Liigaseura maksoi kaupungille 335 200 euroa, mikä kattaa hieman yli puolet seuran tilankäytön laskennallisesta arvosta.

Muut urheiluseurat maksavat kaupungille enimmillään muutamien kymmenien tuhansien eurojen vuotuista tilakorvausta. Jos Pelicansin osuus jätetään pois, seuroilta saatavat maksut kattavat vain 11 prosenttia kaupungille tulevista kustannuksista (todelliset tilakustannukset ja vuosiavustukset).

"Harhaanjohtavaa"

Lahden Pelicansin laskennallinen tilatuki oli kaupungin selvityksen mukaan noin 300 000 euroa. Laskelmassa on huomioitu järjestely, jossa kaupunki on vuosittain lisännyt omistusosuuttaan tappiollisesta Lahden Jäähalli -yhtiöstä.

Lahden Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu korostaa, että Pelicans maksaa vuokraa Lahden Jäähalli oy:lle sopimuksen mukaisesti. Hän kyseenalaistaa laskelman seuran saamasta tilatuesta.

– Hallissa on muitakin käyttäjiä kuin Pelicans. Onko se tukemista, jos kaupunki saa jäähalliyhtiön omistusta itselleen? Puhuminen siitä, että se on Pelicansin tukemista, on enemmän kuin harhaanjohtavaa.

Muutama liigaseura maksaa enemmän

Pelicans on vuosien mittaan kohentanut Isku Areenan toimivuutta ja viihtyisyyttä noin miljoonalla eurolla.

– Lisäksi maksamme itse muun muassa sähköt ja siivoukset. Hallia on kehitetty hyvässä yhteistyössä halliyhtiön kanssa. Tuskin mitään remontteja olisi tehty, ellei Pelicans olisi sitoutunut niitä maksamaan.

Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu muistuttaa, että Pelicans elävöittää kaupunkia monin tavoin. Kuva: Juha Peurala

Seuran maksamat tilavuokrat ovat Kolun mukaan verraten korkeat.

– Pärjäämme ihan mukavasti muille liigaseuroille.

Kaupungin mukaan tukijärjestelyä on läpinäkyvyyden lisäämiseksi tarpeen päivittää.

On joitakin seuroja, jotka maksavat enemmän, mutta ei niitä hirveästi ole. Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu

– Olemme keskustelleet asiasta hyvässä hengessä kaupungin johdon kanssa. Mietimme yhdessä hyvää ratkaisua, jolla kokonaisuus tulevaisuudessa pyörii.

Kolu muistuttaa, että Pelicans elävöittää kaupunkia monin tavoin.

– Kokonaisuutena kaupunki varmasti pääsee mukavasti plussan puolelle. Sen verran tapahtumia tuotamme ja veroja makselemme. Tarjoamme lahtelaisille viihdykettä ja junioreille esikuvia. Tapahtumia pitää olla ja äksöniä, muuten tänne ei tule ihmisiä.

Suurhallin junnuvuoro 12,60 euroa

Lahden kaupunki on alentanut junioriliikunnan tilavuokria tuntuvasti viime vuosina. Esimerkiksi Suurhallin kenttien tuntivuokra on viidessä vuodessa noin puolittunut.

Kuluvalle vuodelle kaupunginvaltuusto osoitti 150 000 euroa nuorten liikuntapaikkamaksujen alentamiseen. Alennukset ovat kohdistuneet kaikkiin junioriliikunnan taksoihin lajista riippumatta.

Alennusten seurauksena junioriliikunnan tilavuokrat ovat Lahdessa maltillisella tasolla.

Suurhallin kentän juniorivuokra on puolittunut viidessä vuodessa. Kuva: Sami Kuusivirta

– Maksamme 12,60 euroa Suurhallin junnuvuorosta. Välissä on iso skippi siihen, millä rahalla infraa pidetään yllä, Päijät-Hämeen Salibandyseuran toiminnanjohtaja Jari Koskinen toteaa.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi pari viikkoa sitten, että Päijät-Hämeen Salibandyseura eli Pelicans SB saa kaupungin tilatukea ja avustusta noin 600 000 euroa vuodessa.

Tilatuki on kaupungin liikuntatilojen todellisten kustannuksen ja seurojen maksaman käyttökorvauksen erotus. Kyse on siis laskennallisesta summasta, ei seuran tilille napsahtavasta rahapotista.

– Sain aika paljon palautetta, että mihin käytämme rahat, kun näin paljon saamme Lahden kaupungilta. Jäsenistölle olen kertonut, että kaupunki avustaa meitä aika paljon juniorivuoroissa. Seuran toiminnassa en ole tällaista rahasummaa nähnyt, Koskinen sanoo.

Kortteliliigalla huomattavat tilavuokrat

Myös Kortteliliigan toiminnanjohtaja Jake Ropponen kertoo joutuneensa vastaamaan kysymyksiin, "mihin avustusrahat ovat menneet". Kaupungin selvityksen mukaan Kortteliliiga sai kaupungilta viime vuonna noin 18 500 euron tuen.

– Tilille tulee ainoastaan kaupungin vuosiavustus 4 000 euroa.

Selvityksen mukaan Kortteliliiga maksoi viime vuonna tilavuokria 18 600 euroa. Viime vuoden tilinpäätös osoittaa kuitenkin, että kenttä- ja salivuokria maksettiin kaupungille runsaat 76 000 euroa ja yksityisille halleille yli 61 100 euroa.

– Maksupuolelle jäämme kyllä reippaasti tässä hommassa.

Kortteliliiga käyttää Energiahallia, jonka tilavuokria ei huomioitu kaupungin äskettäin julkaisemassa selvityksessä. Lahtelainen Säbäkät saavutti hopeaa Mimmiliigassa vuonna 2017. Kuva: Juha Peurala

Kaupungin Kortteliliigalta perimä vuokra koostuu Kisapuiston, Mukkulan kenttien ja muiden kenttien vuokrista, kertoo kaupungin liikuntatukia selvittänyt johtava controller Anu Mäkelä.

Hän arvioi, että ero Kortteliliigan tilinpäätöksen ja selvityksen summien välillä tulee todennäköisesti Ilmarisentiellä olevasta Energiahallista, jonka omistaa kaupungin toimitilayhtiö Spatium.

Lue myös: Kysyimme, onko Lahti urheilukaupunki: "On ja ei. Eletään menneisyydessä mäkihyppytornien kanssa, eikä panosteta nuoriin ja nykylajeihin"
 

– Hallin vuokrat eivät kulje liikuntatoimen kautta eivätkä kuulu niin sanottuihin tuettuihin vuokriin, joista on päättänyt kulttuuri- ja liikuntalautakunta. Spatiumilla ja urheiluseuroilla on aivan eri periaatteella tehdyt vuokrasopimukset. Siksi niitä ei ole selvityksessä huomioitu.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi