Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden KymiRing-yhteistyölle takapakkia – hallinto-oikeus kielsi osakkuuspäätöksen täytäntöönpanon

Lahden osakkuus Iitin KymiRing-moottoriradassa lykkääntyy. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kieltänyt kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanon siihen saakka, kunnes asiaa koskeva valitus on ratkaistu.

KymiRingin päätapahtumia ovat ratamoottoripyöräilyn Moto-GP-kilpailut. Kuva: Arkkitehdit Sankari

Lahden osakkuus Iitin KymiRing-moottoriradassa lykkääntyy. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kieltänyt kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanon siihen saakka, kunnes asiaa koskeva valitus on ratkaistu.

Valtuusto päätti toukokuussa äänestyksen jälkeen, että kaupunki myöntää tapahtumayhtiö KOKO Lahdelle 2 miljoonan euron pääomalainan KymiRing-yhteistyötä varten. Järjestelyn myötä Lahti Events saisi oikeuden toimia rata-alueen pääasiallisena tapahtumatuottajana.

KymiRingin päätapahtumia ovat ratamoottoripyöräilyn Moto-GP-kilpailut, joista ratayhtiöllä on viiden vuoden sopimus kilpailuoikeudet omistavan Dorna Sportsin kanssa.

Valittajina seitsemän luottamushenkilöä

Lahden osakkuuspäätöksestä valitti seitsemän kaupungin luottamushenkilöä ja yksi muu kaupunkilainen. Valittajien mielestä riskisijoitusten tekeminen ja naapurimaakunnan yritystoiminnan tukeminen eivät kuulu kaupungin toimialaan.

Valittavat myös vaativat, että KymiRing-päätökseen mahdollisesti liittyvät esteellisyyskysymykset arvioidaan. Päätöksentekoon osallistuneista valtuutetuista Jari Salonen (kok.), Tapani Ripatti (sd.), Lasse Koskinen (ps.) ja Helena Salakka (kok.) istuvat KOKO Lahden hallituksessa.

Valittajat katsovat, että yhtiön kautta tehtävällä pääomasijoituksella pyritään kiertämään kuntalakia ja korkeimman hallinto-oikeuden kielteisiä ennakkopäätöksiä.

Valittajina olivat valtuutetuista Seppo Korhonen (vas.), Kalle Aaltonen (Pro Lahti), Pekka Airamo (kd.), Pertti Arvaja (kd.) ja Kristiina Joensuu (kok.) sekä varavaltuutetut Seppo Koskinen (sd.) ja Martti Mäkelä (ps.).

Rata valmistuu elokuussa

Hallinto-oikeus perustelee täytäntöönpanokieltoa sillä, että täytäntöönpanon johdosta valitus kävisi hyödyttömäksi. Osakeyhtiöön sijoitettavaa pääomaa koskevien säännösten perusteella valtuuston päätöksen peruuttaminen jälkikäteen voisi olla mahdotonta. Valitusasian hallinto-oikeus ratkaisee myöhemmin.

Lahden kaupungilta tuleva pääomasijoitus on tarkoitus käyttää varikkorakennuksen rakentamiseen. KymiRingin radan on määrä olla valmis elokuussa, jolloin sillä ajetaan ensimmäiset MotoGP-testiajot. Testiajoihin odotetaan tuhansia katsojia. Tapahtumatuotannosta vastaa Lahti Events.

”Jarrutetaan talousalueen kehittymistä”

KOKO Lahden toimitusjohtajan Emilia Mäen mielestä valituksella jarrutetaan Lahden talousalueen kehittymistä.

– Voisimme kaupungin tytäryhtiönä kasvattaa ja kehittää alueen tapahtumatoimintaa, hän toteaa.

Elokuun testiajot järjestetään suunnitellusti.

– Lipunmyynti on lähtenyt hienosti käyntiin, ja suunnitelmat etenevät aikataulussa.

KymiRingin toimitusjohtajan Markku Pietilän mukaan ratayhtiö on varautunut siihen, että kunnallisissa päätöksissä voi tulla viiveitä.

– Radan rakentamista valitus ei estä, se on ihan selvä, hän toteaa.

Pietilän mukaan valitus on hankala ennen kaikkea Lahden kannalta.

– Jos ei nopeasti löydy fiksua ratkaisua, se johtaa hankalaan tilanteeseen.

Voiko KymiRing joutua etsimään uuden yhteistyökumppanin, jos valitusprosessi venyy?

– Sekin on tietysti mahdollista, mutta sitä en haluaisi millään tavalla, koska meillä on hyvä ja järkevä suunnitelma. Lahti Eventsin mukanaolo olisi kaikille hyvä ratkaisu.

Ajetaanko KymiRingillä ensi vuonna MotoGP-kisa?

– Kyllä näillä näkymin, mutta käänteet voivat olla vikkeliä.

Juttua täydennetty 7.6. viimeisellä kappaleella.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi