Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yt-prosessi koskee koko henkilöstöä ja organisaatiota – "Koko laivan pitää kääntyä"

Taloudellisen tilanteen heikkeneminen, palveluntarpeen lisääntyminen ja työvoimapula ovat luoneet koko Suomen sote-alalle akuutin ongelman. Kuva: Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tulos on jäämässä tänä vuonna merkittävästi alijäämäiseksi. Torstaina julkaistussa osavuosikatsauksessa alijäämän suuruudeksi ennakoidaan 33,8 miljoonaa euroa.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan alkuvuodesta sovitut säästötoimet eivät yhtymän mukaan riitä sen talouden tasapainottamiseen ja tarvittavien säästöjen saavuttamiseen. Taustalla on omistajakuntien haastava taloudellinen tilanne. Väestön ikääntyessä ja sen myötä palvelutarpeen kasvaessa koko sosiaali- ja terveysalan ongelmiin ei ole odotettavissa nopeita ratkaisuja.

Ei vielä arvioita leikkaustavoitteista

Avuksi on päätetty ottaa järeät keinot. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä esittää hallitukselle yhteistoimintamenettelyn eli käytännössä yt-neuvottelujen aloittamista, jotta yhtymän toimintakyky ja palvelut saadaan turvattua.

– Menettelyä ehdotetaan nyt, jotta tulevaisuudessa ei jouduttaisi tekemään äkkijarrutuksia, yhtymän muutosjohtaja Asko Saari perustelee.

Menettelyä esitetään yhtymän hallitukselle sen kokouksessa 17.6. Jos hallitus hyväksyy, neuvottelut aloitetaan elokuun alussa. Yhtymä ei vielä esittänyt mitään arvioita siitä, kuinka paljon henkilöstöä tai menoja menettelyn tavoitteena on leikata.

Koko yhtymää odottaa mylläys

Alkuvuoden säästöohjelman tavoitteisiin olisi Saaren mukaan tavalla tai toisella päästävä.

– Ruuvia on kiristetty, mutta se ei ole riittänyt, hän kertoo.

Menettelyn aikana käydään siksi läpi koko yhtymän toiminta. Tarkasteluun otetaan koko henkilöstö, organisaatiorakenne, johtaminen, palveluverkko, ulkoistetut tukipalvelut, ulkopuoliset palveluntuottajat ja kiinteistöt. Tavoitteena on karsia turhaa ja tehostaa toimintaa.

– Tarkoituksena on käydä läpi koko kuntayhtymän toiminta. Nyt tarkastellaan kokonaisuuksia, ei vain osia. Koko laivan pitää kääntyä, että talouden suunta saadaan kääntymään, Saari sanoo.

Hänen mukaansa on realismia, että myös henkilötyöpanokseen joudutaan puuttumaan, jotta yhtymän talous saadaan tervehtymään.

Yhtymän uusi toimitusjohtaja Marina Erhola aloittaa työnsä samana päivänä kuin yt-neuvottelujen on suunniteltu alkavan.

– Hänen kanssaan on keskusteltu asiasta, ja hänestäkin menettely oli perusteltua aloittaa, vt toimitusjohtaja Veli Penttilä kertoo.

Penttilän mukaan yksi yhtymän suurimmista kulueristä on henkilöstön palkat, joita ei kuitenkaan voi kyseenalaistaa. Myös palveluiden ostot ovat hänen mukaansa olleet euromäärällisesti kasvussa.

Suurin vaikutus on kuitenkin ollut sillä, että yhtymän kulut ovat nousseet monessa yksittäisessä pienessä kohteessa.

Hyvinvointiyhtymän muutosjohtaja Asko Saaren mukaan koko yhtymän suunnan on käännyttävä. Kuva: Juha Peurala

Työntekijöiden jaksaminen huolettaa

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn pääluottamusmies Kati Keränen kertoo, että vaikka yt-neuvottelut ovatkin huolestuttava asia, nyt tärkeintä on turvata työntekijöiden työrauha. Ammattiliitto tekee yhteistyötä jäsentensä ja työnantajien kanssa. Neuvottelut hoidetaan johtotasolla, ja Keräsen mukaan työntekijöiden tarvitsee nyt keskittyä vain omaan työhönsä.

– Lähtökohtanamme neuvotteluihin on, että suorittavista käsistä ei ole yhtään varaa nipistää. Tämän olemme tehneet selväksi myös työnantajille.

Keränen kertoo, että henkilökunta on hoitoalalla poikkeuksellisen sitoutunutta työhönsä. Hänen mukaansa työntekijät joustavat jo nyt paljon. Hoitohenkilökunta joutuu vaihtamaan ja jatkamaan työvuoroja ja tulemaan vapaalta töihin, sillä sijaisia ei saada tarpeeksi.

– Kova huoli tässä on henkilöstön jaksamisesta. Potilas- ja työturvallisuus sekä työrauha pitäisi taata, Keränen toteaa.

Yt-neuvotteluiden alkaminen ei ollut hänelle yllätys.

– Väestö ikääntyy ja palvelun tarve kasvaa. Vaikea taloustilanne on ollut tiedossa.

Yhtymän hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen toivoo neuvotteluilta eteenpäin katsovaa otetta ja me-henkeä.

– Sovitut säästötoimet eivät ole näköjään auttaneet. Nyt käydään yt-prosessi hallitusti läpi siten, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa henkilöstölle, Lempinen toteaa.

Juttua korjattu 6.6.2019 kello 23.05. Yhtymä ei voi ottaa kantaa mahdollisiin irtisanomisiin ennen kuin yt-neuvottelut on käyty.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi