Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nyt puhuu Lahdessa raadellun koiran omistaja – piti tietoisesti etäisyyttä isompiin koiriin

Koirakaksikko raateli kolmannen koiran hengiltä Kirkkopuistossa. Arkistokuva. Kuva: Vili Lindström

Tavallinen aamulenkki sai surullisen päätöksen, kun koirakaksikko raateli pienen villakoiran hengiltä Lahden Kirkkopuistossa tiistaiaamuna. Villakoiran omistaja kertoo tietoisesti pitäneensä edellä kulkeneisiin isompiin koiriin ja niiden ulkoiluttajaan monen kymmenen metrin välimatkan. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

– Olemme asuneet tällä alueella pari vuotta. Havaitsin vieraat koirat heti, sillä täällä säännöllisesti liikkuvat koiranulkoiluttajat tuntevat toisensa vähintään ulkonäöltä.

He kulkivat samaa reittiä, kunnes koirakaksikko jatkoi matkaansa kirkon suuntaan. Raatelutilanne tapahtui äkillisesti ja eteni hyvin nopeasti.

– Olimme jo kääntymässä takaisin kotiin, kun toinen isommista koirista tuli kovalla vauhdilla rinnettä alas meitä kohti. Se tempaisi ulkoiluttajan ja toisen koiran mukaansa, minkä seurauksena ulkoiluttajan ote hihnoista irtosi.

Omistaja aikoi ottaa villakoiran syliinsä, mutta hän ei ehtinyt ennen kuin isommat olivat sen kimpussa. Omistaja kertoo, että hänen käteensä jäi vain talutin, kun toinen isommista koirista nappasi villakoiran suuhunsa. Pieni koira kuoli omistajansa silmien edessä.

Paikalla oli silminnäkijöitä, jotka auttoivat heti tapahtumahetkellä.

– En ole pystynyt syömään tai nukkumaan tapahtuneen jälkeen. Tapahtuma oli todella traumaattinen. Olen kai jonkinlaisessa sokkitilassa.

Koirat lenkkeilevät samalla alueella

Menehtyneen koiran omistaja kertoo saaneensa tukea ystäviltään ja muilta ihmisiltä. Hän on puhunut myös isoja koiria ulkoiluttaneen henkilön kanssa.

– Toivoisin, että hän ymmärtäisi, miten vakavasta asiasta tässä on kyse. En ymmärrä, miksi hän jatkaa koirien ulkoiluttamista samalla alueella eikä vie niitä muualle.

Villakoiran omistajan mukaan isojen koirien ulkoiluttaja sanoi käyttävänsä koiria ulkona aina hyvin aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin muita koiria liikkuu mahdollisimman vähän.

– Hän on siis ymmärtänyt, että koirat eivät välttämättä tule toimeen muiden kanssa.

Menehtyneen koiran omistaja ihmettelee, miksi isoja koiria pidetään kerrostaloasunnossa.

– Tuollaisille isoille koirille ei riitä kaksi lyhyttä lenkkiä, vaan niiden pitäisi saada kunnolla liikuntaa ja aktiviteetteja, jotta energia ei patoudu.

Lemmikki on ihmisen vastuulla

Kuva: Sampo Korhonen

Tapahtuneesta kirjattiin rikosilmoitus nimikkeellä eläimen vartioimatta jättäminen. Poliisi tulee kuulustelemaan molempia osapuolia, jonka jälkeen asia etenee syyttäjälle. Oikeuskäsittely on aikaisintaan syksyllä. Raadellun koiran omistaja sanoo, ettei hän suostu rahalliseen korvaukseen, vaan haluaa oikeuden päätöksen.

– Koiraa ei pitäisi antaa kenelle tahansa. Silloin kun koira on hyvin koulutettu ja hallittu, mahdollisuus tällaisiin raatelutilanteisiin on häviävän pieni. Pahinta olisi, jos lapsi joutuisi koiran raatelemaksi.

Villakoiran omistaja toivoo, että tapauksesta käyty julkinen keskustelu herättäisi jotain myönteistä. Esimerkiksi koirien elinolosuhteiden tarkempi valvonta voisi olla tarpeellista.

– Tärkeintä olisi, että koirat olisivat hyvin koulutettuja ja omistajan hallinnassa. Jos koiran ottaa, pitää huomioida rodun ominaisuudet, kuten esimerkiksi se, minkä verran lemmikki tarvitsee liikuntaa. Maailman kilteimmälläkin koiralla voi napsahtaa, jos sitä pidetään väärin. Vastuu on aina ihmisellä.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi