Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann Lahdessa: "Olennaista on ymmärtää, että joukkue koostuu erilaisista yksilöistä"

Suomen koripallojoukkueen eli Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann luennoi keskiviikkona kone- ja tuotantotekniikan seminaarissa koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa. Kuva: Katja Luoma

Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa järjestetty kone- ja tuotantotekniikan seminaari Kotu sai nimekkään pääpuhujan, kun seminaarin viimeisenä estradille pääsi Suomen koripallomajoukkueen eli Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

Susijengi brändinä syntyi, kun suomalaisella koripallolla meni heikosti. Nyt joukkue on noussut maailmanrankingin sijalta 85 sijalle 21 vain kahdessa vuodessa.

Joukkue on myös kerännyt poikkeuksellisen vahvan fanijoukon lajissa, joka ei ole Suomessa perinteisesti vahvassa asemassa kuten jääkiekko tai jalkapallo. Samanlaista brändinkohotusta kaipaisi kone- ja tuontantotekniikka, mutta tätä ongelmaa Dettmann ei tullut ratkaisemaan.

– En ole tämän vaikeassa tilanteessa olevan alan asiantuntija, mutta meillä kaikilla on omat tarinamme. Tavoitteeni on, että osallistujille jäisi päähän edes yksi ajatus joukkueemme tarinasta, hän kertoo.

Yksilöllisyyttä ja itsenäisyyttä joukkueessakin

Olennaisinta on Dettmannin mukaan ymmärtää, että joukkue koostuu erilaisista yksilöistä. Tämä on kuitenkin hyvä asia, kunhan jokaisen pelaajan omat vahvuudet löydetään ja niitä opitaan hyödyntämään.

– Kysyn aina pelaajilta, että milloin peli kulkee. Ensin saatetaan sanoa, että silloin kun on kunnossa. Hetken miettimisen jälkeen monet kertovat vireen löytyvän silloin, kun tietää oman paikkansa joukkueessa ja mitä muut itseltä odottavat.

Dettmann peräänkuuluttaa joukkuepelissäkin kuitenkin itsenäisyyttä.

– Ihminen tekee valtavan määrän päätöksiä päivässä. Valmentaja ei voi tehdä niitä pelaajan puolesta, joten heidän on opittava ottamaan vastuu omista valinnoistaan. Sama pätee opettajiin ja opiskelijoihin, Dettmann kertoo.

Opettamisessa ja valmentamisessa paljon samaa

Dettmannin opit sopivat seminaarin palvelukoordinaattori Sara Kaloisen mukaan hyvin yleisönä olleiden alan opettajien työhön. Viime vuonna Kotu-seminaarissa luennoi Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen, joten Dettmann oli luonnollista jatkoa valmentajien sarjassa.

Kotu-ohjausryhmän Esa Ingetin mielestä opettamisessa ja valmentamisessa on paljon samaa.

– Molemmissa ohjaaminen on olennaista. Toinen tärkeä asia Dettmannin esityksessä oli esimiestaitojen korostaminen, Inget kertoo.

Seminaariin osallistunut opettaja Kimmo Murtonen kertoi luennon herättäneen hänellä ajatuksia erityisesti motivoinnin merkityksestä.

– Halun oppia pitää lähteä selvästi opiskelijasta itsestään. Heidän pitää löytää, miksi haluavat oppia.

Toinen tärkeä Dettmannin mainitsema asia Murtosesta oli oman roolin löytäminen ryhmässä ja myös rohkeus vaihtaa sitä.

Koko Kotu-seminaarin taustalla on muun muassa Teknologiateollisuuden huoli kone- ja tuotantotekniikan tulevaisuudesta. Alan opiskelupaikat eivät täyty, joten yritysten on vaikea löytää ammattitaitoista työvoimaa. Pulaa on myös pätevistä opettajista.

– Alan imagoa ja haluttavuutta pitäisi saada nostettua. Opiskelijoita ei ole, vaikka työelämä vetääkin hyvin, Inget kertoo.

Koulutus

Kotu-seminaari

Tänä vuonna Lahdessa 4.–5.6. järjestetty valtakunnallinen kone- ja tuotantotekniikan ammattiosaamisen seminaari.

Luentojen lisäksi ohjelmaan kuului teemapajoja, yritysvierailuja ja paneelikeskusteluja.

Seminaarin pääteemana oli tänä vuonna hitsaus.

Tapahtuman taustalla on huoli opiskelijakadosta ja tavoitteena saada alalle nostetta.

Yksi Suomen perinteikkäimmistä vuosittain pidettävistä opetusalan seminaareista, järjestettiin jo lähes viidettäkymmenettä kertaa.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi