Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Helle houkutteli auringonpalvojat uimarannoille, Lahden Möysässä havaittiin jo sinilevää

Turvan perhe sekä serkkutyttö ja isoäiti nauttivat orastavasta helteestä Vähä-Tiilijärven uimarannalla. Kuvassa vasemmalla: Lumi Saarinen, Tarja Mäkinen, Sisu Turva, Onni Turva, Elmo Turva ja Jasmin Turva. Kuva: Mirja Hussain

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Lahden uimarannoilla on mitattu noin 15–19 asteista vettä. Keskiviikkona orastavat helteet houkuttelivat auringonpalvojia sekä perheitä uimarannoille.

Hollolan Vähä-Tiilijärvellä veden lämpötila oli keskiviikkona myös 19 astetta. Vähä-Tiilijärven tila on herättänyt paljon keskustelua Hollolassa, sillä suosittu uimaranta rehevöityi viime kesänä pahasti. Järven tilaa seurataan edelleen ahkerasti.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän uimavesivalvonnan terveydensuojeluinsinöörin Jaana Pyykölän mukaan Vähä-Tiilijärven uimaveden laatu on ollut tämän kevään aikana bakteerien osalta hyvässä kunnossa. Myöskään levähavainnoista ei ole ilmoitettu Pyykölälle kesäkuun aikana.

Lastensa kanssa Vähä-Tiilijärvellä uimisesta ja auringosta nauttiva Jasmin Turva sanoo seuraavansa vedenlaadun arviointeja lehdestä sekä sosiaalisesta mediasta. Vähä-Tiilijärven tilanne ei häntä huoleta, mutta Hollolan puolella perhe suosii yleensä Iso-Tiilijärven rantaa.

– Uimaveden laatu ja levähavainnot vaikuttavat rannan valintaan. Mielestäni Iso-Tiilijärvellä vesi on ollut puhdasta ja siksi mekin olemme sitä suosineet, Turva sanoo.

Levää havaittiin tiistaina Möysässä

Viime vuosien lämpimät keväät aiheuttavat Lahden kaupungin ympäristöterveystarkastajan Sami Niemelän arvion mukaan sen, että sinileväkukintoja syntyy totuttua aikaisemmin. Niemelä havaitsi sinilevää vähäisessä määrässä Möysän uimarannalla tämän viikon tiistaina.

Lahden Herrasmannin uimarannalla tyttärensä kanssa ollut Tea Koskela sanoo, ettei seuraa juurikaan vedenlaadun selvityksiä. Uimaranta valikoituu sijainnin mukaan. Kuva: Mirja Hussain

Niemelän mukaan tulevaksi viikonlopuksi luvattu helle voi aiheuttaa Lahden uimarannoilla levälauttojen esiintymistä. Viime vuonna ensimmäiset vähäiset levähavainnot tehtiin Lahden alueella myös kesäkuussa.

– Sinileväkukinnot keskittyvät yleensä helleaikaan, mikä on tarkoittanut Suomessa heinä-elokuun taitetta. Sinilevä tarvitsee syntyäkseen esimerkiksi lämpöä ja ravinteita. Nyt olosuhteet ovat olleet sellaiset, että jossain määrin sinilevää voi alkaa jo esiintyä, Niemelä sanoo.

7-vuotiaan Aada Parkkisen mukaan Lahden Herrasmannin vesi ei tuntunut keskiviikkona kylmältä. Suurin harmi oli se, että uimapuku jäi kotiin. Onneksi isoäiti lupasi tuoda uimapuvun perässä rannalla äitinsä kanssa olevalle Parkkiselle. Kuva: Mirja Hussain

Myös Pyykölän mukaan leväesiintymiset ovat mahdollisia jo tähän aikaan vuodesta, mutta hän ei ota kantaa siihen kuinka todennäköisesti sinilevää voisi Päijät-Hämeessä kesäkuun aikana havaita. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän viranomaisvalvonnan piiriin kuuluvat Pyykölän mukaan kaikkien muiden kuntien yleiset uimarannat Lahtea lukuun ottamatta.

Hykylle kuuluvat myös Myrskylän ja Pukkilan yleiset uimarannat.

Levätilanteesta tiedotetaan ilmoitustauluilla

Sinilevätilanteesta tiedotetaan muun muassa internetissä sekä rantojen ilmoitustauluilla.

– Jos Lahdessa viranomaistarkastuksen alaisella uimarannalla nähdään levää vähäisessä määrin, viedään rannalle ilmoitus havainnosta sekä pysyvämpi yleisluontoinen ohjeistus siitä, miten levätilannetta voi itse seurata. Mikäli levätilanne kehittyy, ei uutta ilmoitusta enää viedä, ellei levää ole jo niin paljon, että uiminen vedessä ei ole enää suotavaa, Niemelä kertoo.

Lue myös: Näitä kuutta asiaa et halua kohdata uintireissulla
 

Hänen mukaansa levätilanne voi muuttua todella nopeasti esimerkiksi tuulesta tai sateesta johtuen ja siksi ihmisten oma havainnointikyky on tärkeä.

– Meidän resurssimme eivät riitä siihen, että kävisimme joka päivä tarkastamassa tilanteen, Niemelä muistuttaa.

Lahden Mytäjäisissä riitti keskiviikkona uimareita, vaikka vesi oli vasta 19 asteista. Kuva: Mirja Hussain

Pyykölän mukaan hyvinvointiyhtymä tiedottaa sen valvonnan piiriin kuuluvien uimarantojen levätilanteesta, mikäli levää on havaittu runsaasti.

– Käytämme arvosteluasteikkoa, jossa arvioidaan esiintyykö levää hieman, runsaasti tai erittäin runsaasti. Ainakin, jos levää on runsaasti tai erittäin runsaasti, niin laitamme levätiedotteen uimarannalle, Pyykölä sanoo.

Uimaveden laatua mitataan 3–4 kertaa kesässä

Uimaveden laatua mitataan Päijät-Hämeessä pienillä yleisillä rannoilla kolme kertaa uintikauden (15.6.–31.8.) aikana ja neljä kertaa isoilla yleisillä uimarannoilla, eli niin sanotuilla EU-rannoilla. Kaupungin tai kunnan virkistysrannat eivät kuulu säännölliseen viranomaisvalvontaan.

EU-rannoilla vedenlaadun valvontanäytteitä otetaan paraikaa ja tulokset näkyvät rannoilla ensi viikon aikana. Niemelän mukaan ainakin Lahdessa vedenlaatu on oletettavasti joko hyvä tai erinomainen.

Petri Salmela seuraa vedenlaadun mittauksia Mytäjäisten uimarannan ilmoitustaululta. Mikäli vedenlaatu heikkenee isosti tai ranta ja vesi täyttyvät roskista, jättää Salmela uimiset uimatta. Ahkera uimari sanoo käyvänsä uimassa Mytäjäisissä vuoden ympäri. Kuva: Mirja Hussain

EU-rantoja on Lahdessa seitsemän: Möysässä, Mytäjäisessä, Merrasjärvellä, Ankkurissa, Mukkulassa, Herrasmannissa ja Likolammella. Muualla Päijät-Hämeessä EU-rantoja on kuusi: Messilän ja Vähä-Tiilijärven rannat Hollolassa, Kylpylän ranta Heinolassa, Kalmarin ja Kuotaan uimarannat Asikkalassa sekä Kalliojärven ranta Orimattilassa.

Uimarantojen vedestä tarkastetaan lähinnä suolistoperäisten enterokokkien ja kolibakteerin esiintyminen. Valvonnan tuloksista on ilmoitettava lakisääteisesti uimarannalla, mikä yleensä tarkoittaa ilmoitustaulua.

Viranomaisen toimesta sinilevätarkastuksia tehdään sekä Pyykölän että Niemelän mukaan vedenlaadun näytteenoton yhteydessä niin sanottuna aistihavaintona, eli silmämääräisesti.

– Jos on ollut tietoa siitä, että rannalla on levää, niin silloin levätilannetta seurataan useammin seurantakäynneillä, Pyykölä sanoo.

Uimaveden laadun lisäksi viranomainen tarkastaa uimarannan yleisen siisteyden ja hygienian, kuten wc-tilojen kunnon. Mahdollisista puutoksista viestitään eteenpäin uimarannan ylläpitäjälle.

Uimaveden laatu

Tiedot rannoilla ja verkossa

Sinilevätilanteesta tiedotetaan esimerkiksi Järviwiki -palvelussa. Järviwiki perustuu sekä viranomaisten että kansalaisten tekemiin havaintoihin.

Sinilevästä ja uimaveden laadusta tiedotetaan uimarantojen ilmoitustauluilla. Kunta tai kaupunki voi ilmoittaa tuloksista myös muulla haluamallaan tavalla ilmoitustaulun lisäksi ja osa ilmoittaa tuloksista esimerkiksi verkkosivuillaan. Näin tekevät ainakin Hollola , Lahti , Orimattila .

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Oletko jo heittänyt talviturkin?
Oletko jo heittänyt talviturkin?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi