Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti ei pääse käsiksi viranhaltijan DNA-palkkioon – "Mäkinen istuu PHP:n hallituksessa henkilönä", huomauttaa kaupunginlakimies

PS-valtuutettu pitää vääryytenä, että palkkio lankeaa konsernipalvelujohtajalle "ylimääräisenä palkanlisänä" sen takia, että tämä on ollut päättämässä DNA-kaupasta.

DNA:n osakkeiden myynti tuo 100 000 euron palkkion PHP Holdingin hallituksessa istuvalle Lahden konsernipalvelujohtajalle Mika Mäkiselle. Kuva: Katja Luoma

Kaupungin viranhaltijalle maksettava juhlava DNA-palkkio on puhuttanut Lahden päättäjiä. PHP Holdingin hallituksessa pitkään istunut Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen on saamassa hallituksen jäsenille maksettavan 100 000 euron kertapalkkion, jos DNA:n osakkeiden myynti Telenorille toteutuu.

Kaupunginhallitus nimesi Mäkisen PHP:n hallitukseen vuonna 2007. Hänen voidaan katsoa edustaneen hallituksessa kaupunkikonsernia, joka on lukeutunut PHP:n suuromistajiin.

Mäkiselle tulevasta palkkiosta on nostanut keskustelua ainakin kaupunginvaltuutettu Lasse Koskinen (ps.). Hän pitää vääryytenä, että palkkio lankeaa Mäkiselle "ylimääräisenä palkanlisänä" sen takia, että tämä on ollut päättämässä DNA-kaupasta.

– Mäkinen on ollut hallituksessa kaupungin edustajana eikä edusta mitään muuta tahoa. Näin ollen 100 000 euroa kuuluu kaupungille. On ihan paikallaan, jos hänelle maksetaan siitä vaikka kymmenen prosenttia hyvän miehen lisänä, Koskinen toteaa.

"Aika vaikea nähdä"

Päättäjien enemmistön tulkinta on, että palkkio kuuluu Mäkiselle, ei kaupungille. Tätä mieltä on myös Lahden kaupunginlakimies Pekka Virkkunen.

– Mäkinen istuu (PHP:n) hallituksessa henkilönä. Aika vaikea on nähdä, että kaupungilla olisi palkkioon juridisesti mitään oikeutta. Hän henkilönä vastaa hallituksessa tekemisistään. Hallitus on henkilösidonnainen. Jos hallitus esimerkiksi mokaisi, ei kaupunki siitä vastaisi vaan Mika Mäkinen.

Lahden konserniohjeiden mukaan tulospalkkio ei saa ylittää kahden kuukauden palkkaa. Virkkusen mukaan Mäkiselle tulossa olevaa kertakorvausta ei kuitenkaan voi rinnastaa tulospalkkioihin.

Jos hallitus esimerkiksi mokaisi, ei kaupunki siitä vastaisi vaan Mika Mäkinen. Kaupunginlakimies Pekka Virkkunen

– Ei, koska PHP Holding ei ole osa meidän konserniamme. Konserniohje ei siihen sovellu. Sitten olisi eri asia, jos yhtiö olisi osa konserniamme ja olisimme päättävässä asemassa.

Mäkinen itse kommentoi palkkioasiaa Uusi Lahti -lehdessä toukokuussa toteamalla, että omistajat ovat päättäneet maksaa palkkiot hallituksen jäsenille.

– En ole lähtenyt pohtimaan, onko se oikein vai väärin, siihen ovat muut ihmiset ottaneet kantaa, hän lausui.

Kaupungilla 9 miljoonan osakepotti

PHP Holding on teleoperaattori DNA:n toiseksi suurin omistaja noin 26 prosentin osuudella. Jos kauppa saa EU:n kilpailuviranomaisten vahvistuksen, PHP:n tilille tulee ensi syksynä yli 900 miljoonaa euroa. Yhden PHP-osakkeen laskennallinen arvo olisi noin 4 500 euroa.

Lahden kaupungilla PHP:n osakkeita on noin 2 000, joten osakepotin arvo on noin 9 miljoonaa euroa. Lahti Energialla on PHP-osakkeita yli 5 miljoonan euron arvosta.

PHP:n osakkeista noin 70 prosenttia on hajautuneena lähes 40 000 pienomistajalle, joista valtaosa PHP:n puhelinosakkeen aiempia omistajia.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi