Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lapsikaappausjutussa ehdollista ja perheelle korvauksia lähes kymppitonni

Käräjäoikeus käsitteli lapsikaappausjuttua kolmena päivänä. Kuva: Juha Peurala

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut nelikymppisen irakilaismiehen muun muassa lapsikaappauksesta ja törkeästä vapaudenriistosta 1 vuoden ja 2 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Mies oli vuonna 2017 vienyt tapahtuma-aikana 5-vuotiaan poikansa Hollolasta Irakiin ilman äidin suostumusta. Poika oli joutunut eroon paitsi äidistään myös neljästä sisaruksestaan. Poika pääsi palaamaan Suomeen kahdeksan kuukautta myöhemmin.

Mies tuomittiin myös kolmesta perusmuotoisesta vapaudenriistosta perheen käyttöön luovutetuissa yksityistiloissa Hollolassa. Lasten vapaudenriisto oli jatkunut viikon. Näyttöä siitä, että mies olisi riistänyt myös äidin ja kahden muun vapauden, ei ollut.

Hän oli pahoinpidellyt vaimoaan kahdesti vastaanottokeskuksessa Heinolassa ja Lahdessa. Yhden pahoinpitelysyytteen sekä niinikään vaimoon kohdistuneen törkeän kiristyksen yrityksen oikeus hylkäsi.

Oikeus velvoitti miehen maksamaan neljälle lapselleen vapaudenriiston aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä 7 000 euroa sekä vaimolleen pahoinpitelystä 2 700 euroa.

Miehen avustajan palkkio, lähes 21 500 euroa, jää valtion maksettavaksi. Kyse on suurimmalta osin esitutkinnan kuluista, kuten tulkkauksesta. Miehen on korvattava valtiolle hänen puolisonsa oikeudenkäyntikuista puolet eli noin 2 800 euroa. Toisen puolikkaan ja kaapatun lapsen edunvalvontakulut, runsaat 4 000 euroa, maksaa valtio.

Käräjäoikeus antoi tuomion maanantaina.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi