Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti Energian hallitus vaati puheenjohtajaltaan tarkkuutta – jäsen Rami Lehto pitää toimitusjohtajan palkankorotusta "yltiösuurena"

"Virheenä kirjaamattomuus ja lausunnon pyytämättä jättäminen", sanoo yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja Jouni Nurminen.

Lahti Energian hallituksen jäsen Rami Lehto (ps.) pitää toimitusjohtajan saamaa palkankorotusta "yltiösuurena". Kuva: Mirja Hussain

Lahti Energian hallituksen jäsenet katsovat yhtiön toimineen osakeyhtiölain ja hyvän hallintotavan mukaisesti toimitusjohtajan palkankorotusasiassa.

Kaupungin omistajaohjauksesta vastaava konserni- ja tilajaosto päätti viikko sitten antaa hallitukselle moitteet konserniohjeen sivuuttamisesta. Samalla jaosto edellytti Lahti Energian hallituksen noudattavan osakeyhtiölakia ja hyvää hallintotapaa.

Lahti Energian toimitusjohtajan Eero Seesvaaran vuosipalkkaa korotettiin vuosina 2017–2018 yhteensä 46 prosenttia. Korotuksesta jälkimmäinen tapahtui yhtiön nykyisen hallituksen toimikaudella. Palkan tarkistamisesta ei pyydetty konserniohjeen mukaista lausuntoa kaupunginjohtajalta.

Asiaan ei palattu

Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia (kok.) kertoi hallitukselle marraskuussa 2017 neuvottelevansa toimitusjohtajan kanssa palkasta. Asiaan ei enää palattu hallituksen kokouksissa, vaan korotus pantiin täytäntöön puheenjohtajan päätöksellä.

Varapuheenjohtaja Jouni Nurminen (sd.) myöntää, että konserniohjeen mukaisesti asia olisi pitänyt kirjata pöytäkirjaan.

– Osakeyhtiölain mukaan hallituksen puheenjohtaja on toimitusjohtajan lähin esimies. Virheenä tapahtui kirjaamattomuus ja lausunnon pyytämättä jättäminen.

Nurminen ei koe, että hallituksen jäsenet olisivat laiminlyöneet valvontavastuunsa.

– Kyseessä oli luonnollinen osakeyhtiölain mukainen tapahtuma, hän kommentoi tuoreinta palkankorotusta.

"Ei tarkoitushakuisuutta"

Jaoston järjestämässä kuulemisessa hallituksen jäsenet antoivat oman vastineensa tapahtuneesta.

– Lausunnossa huomautimme puheenjohtajaa. Velvoitimme puheenjohtajaa toimimaan konserniohjeen mukaisesti ja vaadimme tarkkuutta, Nurminen kertoo.

Lahti Energian hallituksen varapuheenjohtaja Jouni Nurminen (sd.) ei koe, että hallituksen jäsenet olisivat laiminlyöneet valvontavastuunsa. Kuva on vuoden 2017 eduskuntavaalien vaalivalvojaista, joissa Nurminen jännitti tulosta puolisonsa Sirkku Hildénin (sd.) kanssa. Kuva: Mirja Hussain

Seesvaaran vuosipalkka nousi viime vuodelle 208 000 eurosta 247 000 euroon. Jos asia olisi tullut päätettäväksi, mitä mieltä olisit ollut palkankorotuksesta?

– En lähde spekuloimaan asioilla, jotka eivät ole enää valideja. Asiat ovat menneet oikeudelliselta näkökulmasta niin kuin tilintarkastajakin sanoi. Osakeyhtiölakia ei ole rikottu.

Nurminen toivoo, että asia saataisiin nopeasti selvitettyä. Hän huomauttaa, että Lahti Energialla on meneillään iso biovoimalahanke ja muita hiilineutraaliuteen tähtääviä hankkeita.

– Hallituksen tehtävänä ei ole olla vahtikoira vaan enemmänkin tukea toimivan johdon toimintaa. Virhe on tapahtunut puheenjohtajan puolella. Hallituksen näkökulmasta tässä ei ollut mitään tarkoitushakuisuutta.

"En olisi hyväksynyt"

Lahti Energian hallituksen jäsen Rami Lehto (ps.) pitää Seesvaaran saamaa palkankorotusta "yltiösuurena".

– Itse en olisi hyväksynyt noin isoa korotusta, jos olisin tiennyt, että sellainen on tulossa.

Lehto arvelee, että Seesvaaran palkkaa olisi vertailtu muiden energiayhtiöiden johtajien palkkoihin, jos asiaa olisi käsitelty hallituksessa.

– Jos jaosto on katsonut, että meidän olisi pitänyt huomata asia jälkikäteen tilinpäätöksen liitetiedostoista, jotka tilintarkastajakin on hyväksynyt, otamme moitteet vastaan. Lahti Energian maineen kannalta on ikävä asia, että tällaista tapahtuu.

Hallituksen jäsenet Ulla Vaara (sd.) ja Arja Nikkanen (kok.) kertovat, että varapuheenjohtaja Nurminen kommentoi asiaa muun hallituksen puolesta.

– Oman näkemykseni mukaan hyvää hallitustapaa ja osakeyhtiölakia on noudatettu. On eri asia, mitä mieltä ollaan poliittisesti sovitusta konserniohjeesta, Vaara sanoo.

Hallituksessa istuvat myös Hannu Kaasinen (kok.), Sari Kesäniemi (sd.), Jussi Lanu (sd.), Riina Puusaari (vihr.) ja henkilöstön edustaja Mika Savutie.

Kaasinen aloitti tehtävässään tämän vuoden alussa. Ennen häntä Lahti Energian hallituksessa istui Anssi Hälinen (kok.).

Lausunto unohtui

Lahti Energian yhtiökokous on keskeytettynä. Valtuustoryhmät kävivät tilannetta läpi sunnuntaina. Päättäjät joutavat ottamaan kantaa siihen, nauttivatko yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet kaupungin luottamusta.

– Totesimme, että tässä vaiheessa ei ole tiedotettavaa, SDP:n ryhmänjohtaja Pekka Komu kertoo.

– Selvää on, että konserniohjetta ei ole noudattu. Välttäisi ottamasta kantaa vielä mihinkään, kun asia on kesken. Katsotaan sitten, kun saadaan yhtiökokous- ja muut asiat selviksi, kokoomuksen ryhmänjohtaja Hannu Rahkonen sanoo.

Ratia on kertonut unohtaneensa pyytää kaupunginjohtajalta lausuntoa toimitusjohtajan palkan tarkistamisesta. Hän vetoaa myös siihen, ettei pitänyt palkankorotusta konserniohjeen mukaisena "merkittävänä" asiana.

Ratian mukaan hyvä hallintotapa edellyttää, että hallituksen puheenjohtaja pitää toimitusjohtajan palkan ajantasaisena.

Juttua täydennetty 6.6. Lisätty tieto, että Hannu Kaasinen on aloittanut tehtävässään vuoden 2019 alussa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi