Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Äkkilukemalta ei ollenkaan huono" – näin päijäthämäläiset asiantuntijat kommentoivat hallitusohjelman työllistämistoimenpiteitä

Vain se mietityttää, mitä tavoitteet tarkoittavat käytännössä ja mistä rahat kaikkeen luvattuun otetaan.

Patoseudun toimintakeskus Lahdessa on yksi päijäthämäläisistä ruoka-avun jakelijoista. Keskusta pyörittää Patoseudun toimintakeskuksen kannatusyhdistys, joka toimii Karjalankadulla. Ruokakassien jako on yksi tapa auttaa alueen vähävaraisimpia. Kuva: Katja Luoma

Lahti oli tammikuussa suurten kaupunkien työttömyystilaston kärkipaikalla. Tuolloin työttömyysaste oli 14,1 prosenttia, huhtikuun lopussa 12,9. Koko maan työttömyysaste oli huhtikuussa 8,8 prosenttia.

Työllisyysasioiden päällikkö Sami Kuikka Lahden kaupungin työllisyyspalveluista sanoo, että uuden hallitusohjelman työllistämistoimet sopivat Lahden tilanteeseen.

– Lahden kaupungin omassa suunnitelmassa ja siinä, mitä on viestitty valtion suuntaan, on paljon samaa kuin uudessa hallitusohjelmassa. Tarvitsemme uusia keinoja osatyökykyisten ja vaikeasti työllistyvien töihin saamiseksi, ja ohjelmassa luvataan työkykyohjelma, mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantaminen sekä tarvittavat resurssit te-toimistoihin, Kuikka sanoo.

Myös hallituksen linjaus kuntien aiempaa vahvemmasta roolista työllistämisessä on "ehdottomasti se suunta, johon pitää mennä". Se on myös Lahden kaupungin kanta.

– Ohjelmassa on paljon mielenkiintoisia avauksia, mutta onko tähän kaikkeen varaa, se jää nähtäväksi. Äkkilukemalta ohjelma ei ole ollenkaan huono. Näillä toimenpiteillä on tosiallista vaikuttavuutta, jos ne toteutuvat.

"Osa työttömistä jäsenistä ei käytä nettiä"

ESS käsitteli viime viikolla laajasti aktiivimallia ja kertoi muun muassa, että aktiivimallileikkuri osuu Päijät-Hämeessä joka kolmanteen työttömään. Kelan työttömyysturvaetujen tilastot kertovat, että Päijät-Hämeessä aktiivimallin ehtoja on vaikeaa täyttää. Mitä enemmän kunnassa on työttömiä, sitä vaikeampaa on välttää tukileikkuri.

Aluepäällikkö Ulla Immonen Palvelualojen ammattiliitto PAM:sta kertoo, että jäsenet pitävät aktiivimallia eriarvoistavana, eivätkä malliin kuuluneet toimenpiteet ole tukeneet heidän työllistymistään.

– Leikkuriin saattoi joutua, vaikka haki töitä. Työnantajilla ei vain välttämättä ollut aina sopivaa työtä tarjolla, mutta silti jo valmiiksi pientä tukirahaa saatettiin leikata, kun työpaikkaa ei saanut, Immonen sanoo.

Aktiivimallille korvaava malli, te-toimistoille lisäresursseja

Uudessa hallitusohjelmassa luvataan purkaa aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet ja muokata muutenkin uusiksi työllistymistoimia. Hallituksen tavoitteena on lyhentää työttömyysjaksojen kestoa, helpottaa lyhytaikaisen työn vastaanottamista, kannustaa työnhakuun ja kohtuullistaa työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää.

Täällä on kahvipöydissä mietitty, mitkä verot mahtavat nousta. Henri Heiskanen, Teollisuusliiton Lahden auto- ja korjaamoalan ammattiosasto ry:n puheenjohtaja

Aktiivimalli aiotaan korvata mallilla, jossa työttömän työllistymissuunnitelmassa sovitaan henkilökohtaisesta työnhakuvelvoitteesta ja palveluista, kuten koulutuksesta tai kuntoutuksesta. Te-toimistoissa löytyy jatkossa aina henkilökohtaista palvelua.

Henkilökunnan lisääminen te-toimistoissa otetaan työntekijäpuolella ilolla vastaan.

– Meillä on joitakin työttömiä jäseniä, jotka eivät käytä nettiä, ja he eivät saa te-toimistoista tällä hetkellä palvelua, kun siellä ei ole koskaan ketään paikalla, sanoo Henri Heiskanen, Teollisuusliiton Lahden auto- ja korjaamoalan ammattiosasto ry:n puheenjohtaja.

"Palkkatuella ei ole saatu aikaan pysyviä työpaikkoja"

Päijät-Hämeen teollisuusliiton ammattiosastoon kuuluu noin 3 700 jäsentä, muun muassa metalli- ja teknologiateollisuuden, auto- ja konealojen sekä tietoliikennealan työntekijöitä.

Heiskanen kertoo, että korjaamopuolella töitä piisaa, mutta autokauppapuolella töitä ei ole tarpeeksi. Heiskanen pitää aktiivimallin purkamista hyvänä asiana, sillä ihmisten pakottaminen johonkin on hänestä harvoin toimiva tie.

Hallitus haluaa lisätä merkittävästi palkkatuen käyttöä yrityksissä, ja Heiskanen sanoo, että jotkut jäsenet ovat työllistyneet pätkätöihin palkkatuen avulla.

– Pysyviä tai pidempiä työsuhteita niistä ei ole jäänyt käteen. Työnantajapuolella palkkatuki nähdään varmasti kätevänä tapana saada työvoimaa, mutta työntekijän näkökulmasta palkkatuki on ollut usein sitä, että työttömiä kierrätetään samassa hommassa, ja otetaan uusi työtön rivistä töihin.

Heiskanen uskookin, että todelliset ongelmat ovat hallituksella edessäpäin.

– Täällä on kahvipöydissä mietitty, mitkä verot mahtavat nousta.

Kaupan alalla usein vain pieniä tuntimääriä tarjolla

PAM:n Immonen sanoo, että uudessa hallitusohjelmassa on paljon ilahduttavia toimenpiteitä, kuten harmaaseen talouteen puuttuminen ja pätkätöissä ja nollatuntityösopimuksilla olevien aseman parantaminen. Nollatuntilaisen työsopimuksessa saattaa lukea, että viikkotunneiksi on määritelty esimerkiksi 0–40 tuntia.

Lue myös: Työttömän lahtelaisen Sari Somerpuron terveiset päättäjille: "Pitäisi tietää, mikä oikeasti toimii ja mikä ei toimi"
 

– Meidän alalla iso ongelma on se, ettei kokoaikatyötä tahdo löytyä, vaan tarjolla on edelleen paljon pieniä tuntimääriä. Kauppojen aukioloaikojen laajentaminen ei lisännyt työpaikkoja, vaan työt on hoidettu pienemmällä porukalla, Immonen sanoo.

"Työelämän joustot ja byrokratian purku erittäin kannatettavia"

Lahden kaupungin työllisyyspalveluiden työllisyysasioiden päällikön Sami Kuikan mielestä aktiivimalli toimi enemmän leikkurina kuin työllistäjänä, joten se joutaakin mennä, vaikka ”mallin perusajatus oli hyvä”. Sen sijaan hallitusohjelman tavoitteet lisätä työelämän joustoja ja purkaa byrokratiaa ovat Kuikan mielestä erittäin kannatettavia ajatuksia.

– Osa-aikatyöt ovat jo tähän mennessä olleet keskeinen keino parantaa työllisyyttä. Ne voivat kiinnostaa esimerkiksi perhevapailta palaavia ja olla eräänlainen sisäänheitto takaisin työelämään pitkäaikaistyöttömille. Osa-aikatyö kytkeytyy sosiaaliturvan uudistamispakettiin, mutta hyvin vähän konkreettista on tässä vaiheessa tiedossa.

Kuikka sanoo, että mitä enemmän työnantaja joustaa esimerkiksi etätöiden ja osa-aikaisuuden suhteen, sitä paremmin se tänä päivänä pärjää. Monet työt voi nykyään hoitaa missä vain ja mihin aikaan vain.

Lahden seudun työttömien hallituksen puheenjohtaja Anu Varsamäki sanoo, että kuntien roolin korostaminen työllistämistoimissa on hyvä uutinen.

– Tosin Lahden kaupunki on jo tähänkin mennessä ollut isossa roolissa, mistä olemme kiitollisia.

Myös Varsamäki pitää aktiivimallin purkamista hyvänä asiana, mutta toisaalta sitä, miten uudet käytännöt toimivat, on hänen mielestään vielä mahdotonta ennustaa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi