Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näkökulma: Lahti Energian toimitusjohtajan maltillista palkkatoivetta seurasivat jättikorotukset

Lähiviikkoina selviää, nauttivatko Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet kaupungin luottamusta.

Eero Seesvaaran palkkatoive oli maltillinen, kun hänet 2014 valittiin Lahti Energian johtoon. Kuva: Janne Ranne

Aluksi kyse oli vain puolen vuoden pätkäpestistä. Kun Lahti Energia oli syksyllä 2013 antanut potkut silloiselle toimitusjohtajalleen, tehtävää hoitamaan valittiin yhtiötä pitkään palvellut Eero Seesvaara.

Seesvaara valittiin lopulta vakituiseksi toimitusjohtajaksi 72 hakijan joukosta. Joidenkin näkemysten mukaan Seesvaara ei välttämättä ollut kärkiehdokkaista pätevin, mutta hänellä oli valttinaan pienin palkkatoive.

Vuonna 2016 Seesvaaran vuosipalkka (ilman lisiä) oli 169 000 euroa. Tienestit olivat samaa luokkaa kuin Lahden silloisella kaupunginjohtajalla Jyrki Myllyvirralla.

Sittemmin Lahti Energian toimitusjohtajuudesta on tullut Lahti-konsernin selvästi rahakkain tehtävä. Vuodelle 2017 Seesvaaran vuosipalkka nostettiin 208 000 euroon ja viime vuodelle edelleen 247 000 euroon. Palkka siis nousi kahdessa vuodessa 46 prosenttia.

Luottamus puntariin

Seesvaaran palkankorotuksia on viime viikkoina käsitelty kaupungin omistajaohjauksesta vastaavassa konserni- ja tilajaostossa. Syynä on, ettei Lahti Energia pyytänyt kaupunginjohtajalta konserniohjeen mukaista lausuntoa asiasta. Yhtiön hallitus ei myöskään tehnyt korotuksista virallisia päätöksiä.

Maanantain kokouksessaan jaosto päätti antaa Lahti Energian hallitukselle moitteet konserniohjeen sivuuttamisesta. Samalla jaosto edellytti, että yhtiön hallitus päättää toimitusjohtajan palkasta ensi tilassa konserniohjeen ja osakeyhtiölain mukaisesti.

Kovan linjan ja suuren metelin vaihtoehto on, että kaupunki katsoo menettäneensä luottamuksensa Lahti Energian koko hallitukseen tai sen puheenjohtajaan.

Lahti Energian keskeytettyä yhtiökokousta jatketaan, kun menettelytapavirheet on korjattu. Kyse on paljon muustakin kuin muodollisuuksista, ja asia on kaikkea muuta kuin loppuun käsitelty.

Lähiviikkoina selviää, nauttivatko Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia (kok.) ja muu hallitus omistajan eli kaupungin luottamusta. Samalla tulee arvioitavaksi tänä vuonna eläkkeelle jäävän Seesvaaran asema.

Ratian ja muiden moitteet saaneiden asema oli tukala ainakin jaoston kokouksessa, jossa yhtiön tilintarkastaja, hallituksen jäsenet ja puheenjohtajisto marssitettiin suljettujen ovien takaa erikseen kuultaviksi.

Lahti Energian tilintarkastaja kertoi kuulemisessa, ettei osakeyhtiölakia eikä yhtiöjärjestystä ole rikottu. Yhtiön hallituksen jäsenet eivät koe epäonnistuneensa. Palkankorotuksista Seesvaaran kanssa neuvotellut Ratia myöntää menettelytapavirheen kaupunginjohtajan lausunnon sivuuttamisessa, mutta katsoo, ettei vahinkoa ole tapahtunut.

Miksi ihmeessä?

Monien mielestä vahinkoa on tapahtunut. Kaupungin sataprosenttisesti omistaman Lahti Energian rahat ovat lahtelaisten rahoja.

Perustellusti voidaan kysyä, miksi ihmeessä yhtiö maksaa kymmenientuhansien eurojen palkankorotuksen eläköityvälle toimitusjohtajalleen. Lahti Energia on toki tehnyt viime vuosina kelpo tulosta ja maksanut sovitusti osingot kaupungille. Onko silti kyse lopulta vain siitä, miltä se näyttää: hyvän veljen jo valmiiksi korkean palkan nostamisesta.

Ratia on perustellut Seesvaaran saamia korotuksia sillä, että tämän palkka oli kolme puoli vuotta ennallaan. Jos korotukset olisi tehty tasaisesti ja omistajalla hyväksyttäen, mitään jupakkaa ei ehkä olisi syntynytkään. Epämääräisesti junaillut kertapompsahdukset sen sijaan hyppäsivät silmille tilanteessa, jossa kaupunki on pyrkinyt terävöittämään omistajaohjaustaan.

Korotus tuohduttanut asiakkaita

Muutama kymppitonni on Lahti Energian mittaluokassa lähes pikkuraha, mutta rahasummia olennaisempaa on arvioida tapauksen moraalisia ulottuvuuksia. Seesvaaran saamat korotukset eivät ole missään suhteessa yleiseen palkkakehitykseen. Yritysjohtajien palkat tosin kulkevat aivan omilla käyrillään, mutta julkisomisteiselle yhtiölle ei voi sallia asiassa leväperäisyyttä.

Lahti Energian menettely on tuohduttanut asiakkaita, joista suuri on osa pienituloisia. Sähkömarkkinat ovat hyvin kilpailtuja, eikä menestyvä ja kaupungille elintärkeä energiayhtiö tarvitsisi tämän kaltaista julkisuutta. Tiettävästi osa päättäjistä on ollut sitä mieltä, että tapaus pitäisi enempien vahinkojen välttämiseksi painaa villaisella.

Selvitäänkö nuhteilla?

Kaupungin on kuitenkin perattava Lahti Energian tapaus, jos se haluaa omistajana tehdä konserniyhtiöilleen pelisäännöt selviksi.

Juristi ja hallitusammattilainen Ratia osaa puolustautua ja iskee tarvittaessa nasevasti vastaan. Jaoston järjestämän kuulemisen hän tuomitsee "poliittiseksi teatteriksi", jossa Ratian mielestä pääosaa esittää kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen saa Lahti Energialta lähiaikoina lausuntopyynnön Seesvaaran palkankorotuksista. Timonen voi kuitata asian tai viedä sen jaoston tai kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, jos päättäjät niin haluavat. Täysin mahdollista on, että jupakan osalliset selviävät nuhteilla.

Kovan linjan ja suuren metelin vaihtoehto on, että kaupunki katsoo menettäneensä luottamuksensa Lahti Energian koko hallitukseen tai sen puheenjohtajaan. Tämä olisi radikaali ratkaisu, muttei poissuljettu. Tässä tapauksessa kaupunki voisi ryhtyä perimään takaisin palkkaa, josta ei tehty asianmukaisia päätöksiä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi