Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille päijäthämäläisille ehkä vuoden 2020 alusta

Muualla Suomessa ei-toivottujen raskauksien ja seksitautien määrä on vähentynyt reilusti ehkäisyn laajentamisen jälkeen.

Ensikertalainen saa ehkäisypillerit maksutta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. Maksuttomuuden laajentaminen tarkoittaisi, että kaikki alle 25-vuotiaat saisivat ehkäisyn veloituksetta. Kuva: Arkisto / Outi Paappanen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus ja nyt myös valtuusto ovat näyttäneet vihreää valoa sille, että maksuton ehkäisy laajenisi kaikille alle 25-vuotiaille päijäthämäläisille. Tällä hetkellä yhtymän alueella ehkäisyn saa veloituksetta kolmeksi kuukaudeksi iästä riippumatta, kun aloittaja on ensikertalainen.

Tällä viikolla kokoontunut valtuusto linjasi, että maksuttoman ehkäisyn laajentaminen nostetaan keskusteluun osana vuoden 2020 palvelusopimusneuvotteluja ja talousarviovalmistelua. Tämän vuoden talousarvioon ehkäisyn laajennus ei mahdu. Palvelusopimusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.

– Pidän hyvin mahdollisena sitä, että maksuton ehkäisy laajenisi jo vuoden 2020 alusta. Lahti isoimpana omistajana puoltaa laajentamista, ja nyt odotellaan enää sitä, miten keskustelut muiden yhtymän kuntien kanssa etenevät lähikuukausina, sanoo Lahden kaupunginvaltuutettu Henni Hyytiä-Ilmonen (kesk. sit.), joka jätti valtuustoaloitteen aiheesta yhtymälle varavaltuutettuna ollessaan.

"Kyse ei ole isosta investoinnista"

Lahden kaupunki on suosittanut, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ottaisi käyttöön maksuttoman ehkäisyn kaikille alle 25-vuotiaille. Kaupunginvaltuusto käsitteli viimeksi tammikuussa valtuustoaloitetta, jossa nelisenkymmentä valtuutettua ja varavaltuutettua toivoi kaupungilta välittömiä toimia nuorten maksuttoman ehkäisyn toteuttamiseksi.

Valtuustoaloitteen tekijöinä olivat Hyytiä-Ilmosen lisäksi Maria Mäkynen (sd.), Elisa Lientola (vas.) ja Salla Palmi-Felin (vihr.).

Asiaa on puitu niin Lahden kaupungin kuin yhtymän päättäjien parissa jo monta kertaa, mutta tähän asti rahakirstun äärellä on tultu aina samaan lopputulemaan – hyvä ja tarpeellinen ajatus, mutta rahaa ei ole.

– Se turhauttaa, että vaikka koko ajan puhutaan sote-menojen paisumisesta, ennaltaehkäisevä tuki ei etene. Päättäjiltä sekä esitteleviltä virkamiehiltä tuntuu puuttuvan rohkeutta esittää konkreettisia tekoja. Kuitenkin esimerkiksi maksuttoman ehkäisyn hyödyistä on jo tarpeeksi näyttöä muista kunnista, ja palvelu maksaa itsensä takaisin toisessa päässä, lääkärinä työskentelevä Hyytiä-Ilmonen sanoo.

Hänen mielestään myönteinen päätös näkyisi kuntien arjessa todennäköisesti jo samana vuonna, sillä ei-toivottujen raskauksien ja sukupuolitautien ehkäisyllä saadaan nopeita tuloksia.

– Kyse ei ole nyt siitä, että pitäisi tehdä iso investointi, jonka tulokset nähdään vasta 20 vuoden päästä.

Hyytiä-Ilmonen korostaa, että kyse ei ole vain raskauden keskeytyksissä säästämisestä. Kun maksuttomaan ehkäisyyn laitetaan paukkuja, se vähentää kustannuksia myös muissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, kun perheiden hyvinvointi lisääntyy.

Muissa kunnissa saatu säästöjä

Maksuton ehkäisy yhtymän alueella tarkoittaa tällä hetkellä ehkäisypillereitä, -renkaita tai -laastaria. Varattomalle asiakkaalle voidaan tarjota maksutonta pitkäkestoista ehkäisyä kuten hormonikierukkaa. Myös kondomeja jaetaan raskauksien ja seksitautien ehkäisyyn koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä kutsuntatilaisuuksissa.

Esimerkiksi Jyväskylässä, Espoossa, Raumalla ja Vantaalla on jo hyviä kokemuksia maksuttomasta ehkäisystä kaikille alle 25-vuotiaille.

Raumalla on arvioitu maksuttomalla ehkäisyllä säästettävän vuosittain 100 000 euroa. Alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on neljässä vuodessa laskenut kolmanneksella.

Vantaalla nuorten maksuttoman ehkäisyn käytön on todettu vähentäneen raskaudenkeskeytysten määrää 36 prosenttia 15–19-vuotiailla ja 14 prosenttia 20–25-vuotiailla. Vantaalla maksuttomaan ehkäisyyn kuuluvat hormonaalisten ehkäisymuotojen lisäksi myös kondomit.

Asia vireillä myös valtakunnan tasolla

Väestöliitto on kampanjoinut pitkään, jotta kunnat ja kaupungit ryhtyisivät tarjoamaan mahdollisuuden maksuttomaan ehkäisyyn alle 25-vuotiaille. Abortteja tehdään Suomessa eniten 20–24-vuotiaille. Myös sukupuolitaudit ovat tässä ikäryhmässä yleisimpiä.

– Maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille on vireillä myös valtakunnan tasolla. Miten hienoa olisikaan, että Päijät-Hämeessä oltaisiin tässä edelläkävijänä, Hyytiä-Ilmonen sanoo.

Maksuttoman ehkäisyn laajentaminen

Mitä se maksaisi?

Päijät-Hämeen kuntien alueella (sisältäen Sysmä ja Heinola) oli vuoden 2017 väestötiedon mukaan 10 749 naista, jotka ovat iältään 15–24-vuotiaita.

Yhtymässä on laskettu, että jos tästä ikäryhmästä 40 prosenttia ottaa maksuttoman ehkäisyn, olisi kustannus yleisimmän ehkäisymuodon eli ehkäisypillereiden mukaan laskettuna noin 258 000 euroa vuodessa.

Päijät-Hämeessä vuonna 2017 raskauden keskeytyksistä aiheutuneet kustannukset olivat noin 155 000 euroa. Tuo summa sisältää vain kuntahinnoittelun mukaiset välttämättömät hoitaja- ja lääkärikäynnit sekä erilaisista keskeytystoimenpiteistä aiheutuneet hoitokustannukset.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi