Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Fingerporin piirtäjä Pertti Jarla vieraili Uudessakylässä vanhan koulunsa viimeisessä kevätjuhlassa - "Vasta yläkouluiässä aloin piirrellä ja pelleillä"

Fingerporin isä, sarjakuvataiteilija Pertti Jarla vieraili lauantaina vanhan alakoulunsa kevätjuhlissa Nastolan Uudessakylässä. Kuva: Juha Peurala

Nastolan Uudessakylässä vallitsi lauantaina aamulla haikea tunnelma. Yli 125-vuotias hirsikoulu vietti viimeistä kevätjuhlaansa. Lukuvuonna 2019–2020 Uudenkylän koulun oppilaat (1.–6. luokka) siirtyvät osaksi Rakokiven koulua ja kuluvan vuoden tavoin jatkavat opiskeluaan väistötiloissa Nastopolin lukiolla. Koulutoiminta Uudessakylässä loppuu kokonaan.

Pitkäikäisen koulun taipaleelle mahtuu jos jonkinmoista tarinaa, sen tietää hyvin myös itse tarinankerronnan mestari ja Fingerpori-sarjakuvan isä Pertti Jarla, joka saapui lauantaina hyvästelemään vanhan oppilaitoksensa monen muun Uudenkylän koulun entisen oppilaan kanssa.

– Opiskelin Uudenkylän koulussa ensimmäisestä luokasta kuudenteen saakka. Kouluun tulin vuonna 1978, Jarla muistelee.

Jyrkkä rinne muistoissa

Sarjakuvataiteilijalle mieleen on painunut erityisesti koulun takana oleva jyrkkä rinne, jonka jäistä pintaa pitkin talvella oli tapana laskea. Aikoinaan mäen alla oli myös piikkiaita, joka oli alhaalta sen verran avonainen, että kumartuessa sen alta pääsi luistamaan vieläkin pidemmälle.

– Silloin aikoinaan jo puhuttiin, että mäki on vaarallinen, mutta saimme silti jatkaa mäenlaskua. Nyt kun tuonne kurkkaa, niin onhan tämä mäki aika jyrkkä, Jarla sanoo nauraen.

Koulun pihamaalla olevalla hiekkakentällä ei alakouluikäistä Jarlaa juurikaan nähty. Hän kertoo, että oma mielipaikka oli välituntisin keittolan portailla, jossa hän tapasi istua ystäviensä kanssa.

Jarlan mukaan hänellä kävi lapsuudessa usein niin, että koulua vaihtaessa vanha opinahjo meni remonttiin ja sinne rakennettiin uusia hienoja juttuja. Näin kävi myös Uudenkylän koulun kanssa.

– Kun jatkoin Uudenkylän koulusta muualle yläkouluun, niin heti tänne rakennettiin uudet hienot sisävessat, Jarla naureskelee ja osoittaa pihamaalla edelleen olevan vanhan käymälärakennuksen suuntaan.

Hän kertoo olleensa alakoulussa hiljainen ja kuuliainen oppilas. Intohimo piirtämiseen ja sarjakuviin syttyi myös myöhemmällä iällä.

– Alakoulussa käyttäydyin hyvin. Vasta yläkouluiässä aloin piirrellä ja pelleillä, Jarla paljastaa.

Fingerpori-elokuva saa Jarlalta hyvän arvosanan

Kuluvana kesänä kiireisenä tunnettu Jarla kertoo pitävänsä jopa kaksi viikkoa kesälomaa.

– Olen tehnyt sen verran töitä varastoon, että uskon kahden viikon kesäloman olevan mahdollinen. Lomaviikoille en aio suunnitella mitään. Ehkä toimettomuudesta syntyy jotain uutta.

Tämän vuoden lokakuussa ensi-iltansa saa kauan odotettu Fingerporista kertova komediaelokuva, jonka käsikirjoitustiimissä Jarlakin on ollut mukana konsultin roolissa.

– On ollut todella jännää ja kiinnostavaa nähdä, miten hahmot ovat taipuneet elokuvaan. Olen nähnyt elokuvasta raakavedoksen ja mielestäni elokuvan lopputulos on hieno, Jarla sanoo.

Seuraavaksi Fingerpori voisi Jarlan mielestä taipua vaikkapa kuunnelmaksi.

– Fingerpori on niin kieleen keskittynyt, että kuunnelmana se voisi toimia hyvin, Jarla tuumaa, mutta sanoo samaan lauseeseen, ettei ennätä miettimään asiaa ainakaan tämän vuoden aikana.

Lapsuuden Nastolasta vaikutteita

Viime kesänä Jarla kertoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa, että lapsuuden Nastola on antanut vaikutteita Fingerporiin, kuten kaupunginjohtaja Homeliuksen nimeen, joka on johdettu Nastolan entisen kunnanjohtajan nimestä. Lisäksi Fingerporin lääkärin muhkeat pulisongit ovat saaneet vaikutteita Nastolan terveyskeskuksen lääkäriltä.

Fingerporin lisäksi Helsingin Sanomat julkaisee sunnuntaisin Jarlan Jäätävä spede -sarjakuvaa, jonka stripit koostuvat Jarlan oman elämän tapahtumista.

– Nyt kun olen käynyt täällä, niin varmasti koulu ansaitsee tulla huomioiduksi sarjakuvassa, ehkä jo ensi viikolla, Jarla paljastaa.

Fingerporia pääset lukemaan täältä.

Sarjakuvataiteilija

Pertti Jarla

s.1971, kotoisin Nastolan Uudestakylästä. Asui Nastolassa 20-vuotiaaksi saakka.

Asuu nykyisin Porvoossa. Perheessä vaimo, kaksi koiraa ja kissa.

Jarla on piirtänyt sarjakuvia lapsesta saakka. Ensimmäiset julkaisut olivat Pahkasiassa ja MAD-lehdessä 1990-luvun alussa.

Parhaiten tunnettu Fingerpori-sarjakuvasta. Jarla on piirtänyt Fingerporia päätyökseen jo yli 10 vuoden ajan.

Fingerpori ilmestyy yli 30 lehdessä. Sarjakuvalla on paljon oheistuotteita ja siitä on tehty esimerkiksi teatteriversioita.

Lokakuussa 2019 ensi-iltansa saa Fingerpori-elokuva.

Lähde: ESS:n arkisto
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi