Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden satama veisasi suvivirttä niin kovaa kuin pystyi – satoja ihmisiä laulamassa

Satama täyttyi kesän alkua herkistelleistä yhteislaulajista, eivätkä esilaulajatkaan olleet hassummat.

Huuko Nyqvist, 4, toivoi kuulevansa ”kovaa rokkia”. Kuva: Katja Luoma

Meno oli letkeä kuin Skansenilla mutta hieman Tukholmaa tuulisempi, kun Miikka Kallio Band komppasi sisään Suvivirren Lahden satamassa keskiviikkoiltana. Nupukiville oli pakkautunut jopa arviolta 800 herkistynyttä yhteislaulajaa lokkien liidellessä yli.

– Suvivirsi on tosi tärkeä juttu. Olen itse pienten erityisluokan opettaja Hollolan Salpakankaalla, ja se on sellainen kesän aloitus, kertoi etualalla poikansa kanssa istunut Suvituuli Nyqvist.

– Suvivirren hetkellä tuntuu aina aika lopulliselta, kesä tuntuu silloin tosi pitkälle.

Poika Huuko Nyqvist, 4, oli paikalla aivan toisesta syystä. Hän toivoi kuulevansa ”kovaa rokkia”, jota illan yhteislaululistalla edusti korkeintaan Pave Maijasen kappale Pidä huolta – jos sekään.

Satamassa oli väkeä kuin pipoa, vaikka aurinkoisen tuulisessa säässä pärjäsikin kevyellä takilla ilman hattua. Kuva: Katja Luoma

"Yleensä liikuttuu"

Paremman puoliskonsa Leena Jaakkolan kanssa satamakahvilan portaikkoon istuutunut Jussi Toivio kertoi ennen Suvivirren alkua laulavansa niin kovaa kuin vain pystyy.

– Yleensä siinä kyllä vähän liikuttuu, kun Suvivirttä laulaa, mutta täytyy yrittää parhaansa, lahtelainen lupasi.

"Laulan niin kovaa kuin pystyy", kertoi Suvivirrestä lähes järjestään liikuttuva Jussi Toivio. Taustatukea antoi punaiseen takkiin pukeutunut puoliso Leena Jaakkola. Kuva: Katja Luoma

Äänenvoimakkuus jäi nopeasti arvioituna varsin maltilliseksi.

– Suvivirttähän on aina laulettu koulujen päättymisen aikaan, ja silloinhan se on paikallaan, etenkin kun suvi meitä tässä oikein hellii, Toivio luonnehti.

Tavallisena lahtelaisena paikalle tullut Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) oli asettunut mahdollisimman lähelle lavaa.

– Tulin tänne ihan silkasta laulun ilosta, hän kertoi.

Bruneau kertoi käyneensä myös viime vuonna vastaavissa mutta pienimuotoisemmassa laulajaisissa Lahdessa.

– Silloin oli ihan karmea keli, satoi ja salamoi. Kun laulu alkoi, yhtäkkiä taivas vain aukeni, Bruneau muisteli.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau tuli paikalle "silkasta laulun ilosta". Kuva: Katja Luoma

Uusi perinne?

Lahen Suvivirreksi ristitty tapahtuma järjestettiin nyt siis aiempia Suvivirsi-tapahtumia isommassa mittakaavassa ja aiempaa otollisempana päivänä, juuri ennen helatorstain vapaata.

– Yksi mahdollisuus olisi ollut lauantai, mutta silloin saattaa olla monella juhlia, niin lähdettiin kokeilemaan tällaista ajankohtaa. Katsotaan, tuleeko tästä perinne, ennakoi tapahtumapappi Reetta Kalteenmäki.

Esiintyjätkään eivät olleet tällä kertaa pahimmasta päästä.

– Tultiin Mikaelin ja Jepan takia. He ovat ihan huippuhyviä laulajia. Jepa on ihan Suomen ykkönen, tilitti Nyqvist tarkoittaen esilaulajana toiminutta lahtelaista näyttelijä-laulaja Mikael Saarta ja Voice of Finland -laulukilpailusta tuttua Jepa Lambertia.

Voice of Finlandissa kisannut Jepa Lambert ja oman kylän monitaituri Mikael Saari laulattivat lahtelaisia häikäisevässä paisteessa. Kuva: Katja Luoma

Samalla lauluvihkolla heinäkuuta kohti

Noin tunnissa ehdittiin käydä virsien lisäksi läpi muun muassa Vesalan Älä tuu droppaa mun tunnelmaa, Kaija Koon Tinakenkätyttö ja J. Karjalaisen Sankarit.

Tapahtumaan osallistuneille jaetuissa lauluvihkoissa olisi riittänyt enemmänkin laulettavaa, koska seurakunta aikoo hyödyntää samaa vihkosta myös heinäkuulle kaavaillussa yhteislaulutapahtumassa.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi