Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Aikakapseli talletettiin Kivimaan monitoimitalon peruskiveen – pitkään sisäilmaongelmista kärsinyt koulu odottaa innostuneena uusia tiloja

Kivimaan monitoimitalon peruskiven muuraustilaisuudessa myös oppilaat pääsivät osallistumaan juhlallisuuksiin. Kuvassa sementtiä peruskiveen laittaa Aida Laukkanen. Taustalla Kivimaan koulun rehtori Tuula Herkepeus ja oppilaat Emma Taipale, Veeti Romo ja Moona Joentakanen. Kuva: Ruska Paronen

Pienestä tihkusateesta huolimatta Kivimaan koulun jalkapallokentällä riitti keskiviikkona opettajia, oppilaita ja kutsuvieraita, jotka olivat saapuneet sateenvarjoineen todistamaan uuden monitoimitalon peruskiven muurausta. Tilaisuudessa nähtiin esityksiä niin Ruoriniemen päiväkodin lapsilta kuin Kivimaan peruskoululaisiltakin.

Monitoimitalot luovat uudenlaista toimintakulttuuria. Milla Bruneau, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau avasi juhlallisuudet puheiden osalta. Hän muistutti monitoimitalojen toimivan eri-ikäisten kaupunkilaisten kohtaamispaikkoina. Bruneaun mukaan Lahdessa käynnissä olevat useat monitoimitalohankkeet, Kivimaa mukaan luettuna, lisäävät Lahden vetovoimaa ja parantavat alueen palveluilta.

– Monitoimitalot luovat uudenlaista toimintakulttuuria, Bruneau sanoi.

Kivimaan monitoimitalon peruskiven muuraustilaisuudessa kuultiin useampia puheita, kuten Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Milla Bruneaun tervehdys. Kuva: Ruska Paronen

Lahden kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvist nosti hänkin puheessaan esiin monitoimitalojen tärkeyden kaupunkilaisten yhdistäjänä.

– Opetus- ja opiskelumenetelmät muuttuvat vuosien myötä, samoin yhdessä toimimisen muodot ja kaupungin palvelut, minkä vuoksi myös tilojen tulee joustaa, Granqvist sanoi puheessaan.

Kivimaan uuden monitoimitalon peruskiven muuraustilaisuudessa kuultiin puheita lisäksi Skanska Talonrakennuksen toimialajohtajalta Tiina Koppiselta ja Lahden Tilakeskuksen toimitilajohtajalta Mauri Koistiselta. Koppinen muistutti, että Skanska osallistuu tällä hetkellä Lahden seudulla useisiin rakennushankkeisiin, kuten Launeen monitoimitalon rakentamiseen.

– Monipuolinen osaaminen on Suomen kilpailukyvyn perustekijä. Osaaminen vaatii hyvän maaperän ja oppimista kannustavan ilmaston. Me rakentajat omalta osalta teemme työmme niin, että Lahteen valmistuvat entistä paremmat puitteet, jotka innostavat oppimaan ja tukevat kasvatus- ja opetustyön onnistumista, Koppinen sanoi.

Uudisrakennuksen rakennustyöt ovat jatkuneet vasta 35 päivän ajan. Tällä hetkellä menossa ovat maanrakennus ja perustustyöt. Monitoimitalon on määrä valmistua vuoden 2023 aikana. Kuva: Ruska Paronen

Monitoimitalo nostaa oppilasmäärää yli sadalla

Kivimaan koulun tilaisuudessa peruskiveen upotettiin lieriö, johon talletettiin aikakapselin tapaan muun muassa päivän sanomalehti, tarina Kivimaan koulun rakennushankkeesta, pari valokuvaa keskiviikon tilaisuudesta sekä esikoululaisten pikkuauto. Juhlallisuuksissa Kivimaan koulun rehtoria Tuula Herkepeusta avustivat Moona Joentakanen Ruoriniemen esikoulusta, Kivimaan koulun 5. luokkalainen Emma Taipale, 3. luokkalainen Veeti Romo ja 3. luokkalainen Aida Laukkanen.

Koululaisista koostuneet avustajat pääsivät myös heittämään sementtiä lieriön päälle tilaisuuden juhlapuhujien tavoin.

– Ei jännittänyt yhtään, tuumasivat reippaat koululaiset yhteen ääneen, kun juhlallisuudet olivat ohitse.

Rehtorin mukaan Kivimaan koulun oppilasmäärät nousevat monitoimitalon myötä yli sadalla oppilaalla. Neljä vuotta kestävän rakennushankkeen jälkeen Ruoriniemen esiopetus siirtyy Kivimaan koululle. Lisäksi yläluokille on varattu paikkoja Hollolan Vesikansasta tuleville oppilaille.

Kivimaan monitoimitalon peruskiven muuraustilaisuudessa kuultiin lauluesityksiä niin esikoululaisilta kuin kuvassa näkyvältä peruskoululaisten ryhmältä. Peruskoululaiset muun muassa räppäsivät ystävyyden ja oppimisen Kivimaan koulusta. Kuva: Ruska Paronen

Herkepeus sanoi, että koululaiset ovat olleet kiinnostuneita viereisestä rakennustyömaasta ja erityisesti räjäytysten aikana rakentajat ovat saaneet suuren yleisön.

– Oppilaat kyselevät uudesta koulusta ja tuntuvat olevan innoissaan. Yhteiselo rakennustyömaan kanssa on sujunut hyvin, rehtori tuumasi.

Hänen mukaansa Kivimaalla on kärsitty pitkään sisäilmaongelmista, minkä vuoksi uudet tilat ovat erittäin tärkeät ja kauan odotetut.

– Lisäksi vanhat tilat eivät olisi enää tukeneet uuden opetussuunnitelman mukaista opettamista, minkä uudet tilat puolestaan mahdollistavat.

Ala- ja yläkoulu

Kivimaan koulu

Kivimaan koulusta valmistuu uusi monitoimitalo, joka koostuu uudisrakennuksesta ja koulun vanhasta osasta.

Monitoimitaloon tulee opetuksen lisäksi nuorisopalvelut. Tilassa toimii myös oppilashuollon palvelut, iltapäivätoiminta, suunterveydenhuolto ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelut. Koulupäivän ulkopuolella tiloja käytetään harrastustoimintaan.

Kivimaan koulun uudempi osa purettiin kesällä 2017. Tilalle rakennetaan kolmekerroksinen uudisosa, joka liitetään vanhaan osaan.

Vanha koulu vuodelta 1948 jää paikoilleen. Se puretaan kuitenkin runkotasolle ja peruskorjataan täydellisesti.

Myös liikunta-alue rakennetaan uudenlaiseksi kesällä 2023. Tähän kuuluvat muun muassa jalkapallokenttä, monitoimiareena sekä päällystetty juoksusuora.

Koko monitoimitalon urakka kestää neljä vuotta ja maksaa noin 30 miljoonaa euroa.

Kivimaan koulu on yhtenäiskoulu, jossa toimivat luokat 1–9. Vuonna 2023 monitoimitalossa opiskelevat myös esikoululaiset. Uusi koulu suunnitellaan noin 900 oppilaalle.

Tällä hetkellä Kivimaan koulun yläluokkien oppilaat työskentelevät parakeissa.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi