Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen Vilppu Paajanen revittiin työnjohtajaksi suoraan koulun penkistä

Ympäristö- ja energiatekniikan insinööriksi valmistuva Vilppu Paajanen menee eteenpäin kuin Suomen kiekkomaajoukkue.

Reservinupseeriksikin ennättänyt Vilppu Paajanen on työnjohtajana maanrakennusfirmassa, jossa teki töitä jo intin jälkeisenä välivuonna ja opiskelukesinä. "Varmaan toimitusjohtaja halusi napata minut nopeasti ennen kuin muut kerkeävät. Sellaista se on." Kuva: Katja Luoma

Insinöörin paperit tavoiteajassa, työnjohtajan vakipaikka ennen valmistumista ja tulevan vaimon nimetön ympyröitynä omalla nimellä.

Aika harva 24-vuotias lahtelainen mies voi ruksia edes tällaista työlistaa. Nyt keskiviikkona ympäristö- ja energiatekniikasta Lahden ammattikorkeakoulusta valmistuva Vilppu Paajanen tykittää jo kohti seuraavaa maalia: oman asunnon ostamista.

– Unelmat ja haaveet ovat jo aika hyvin toteutuneet, esimerkiksi työpaikka, jossa saa hyvin palkkaa, ja tavallaan myös perhe, mutta siihenkin saattaa tulla vielä lapsia. Kaikki on hyvällä mallilla, ja koko ajan mennään eteenpäin, Orimattilasta kotoisin oleva Paajanen kertoo.

"Olen tavallaan kaikessa hyvä"

Tuoreen insinöörin usko omaan tulevaisuuteen vaikuttaakin yhtä vahvalta kuin luotto puhtaan teknologian kasvuun.

– Olen tavallaan kaikessa hyvä, niin en ole vielä täysin päättänyt mitä teen. Eikä sitä varmaan tarvitsekaan päättää, vaan se tulee ajan kanssa, mihin elämä vie ja mitä tykkää lähteä tekemään.

Ehkä luovempaankin hommaan olisi mahkuja. Vasta valmistunut Vilppu Paajanen

Yksi suunta voisivat olla dronet eli robottilennokit, joiden mahdollisuuksia kaukolämpöverkon vuotojen havaitsemisessa Paajanen tutki opinnäytetyössään Lahti Energialle. Energiayhtiössä innolla vastaanotettu työ valmistui vain reilussa neljässä kuukaudessa eli "rauhallista tahtia".

– He olivat kiinnostuneita ja näkivät sen potentiaalin, mikä dronessa voi olla varsinkin tässä kaukolämpöhommassa.

Lämpökameroilla varustetuilla droneilla voisi kalliiden vesivuotojen paikantamisen lisäksi esimerkiksi havaita vikoja aurinkopaneeleissa.

– Nyt tuntuu, että kun on koulut käyty, mahdollisuuksia olisi vaikka mihin, perustaa vaikka oma yritys tai tehdä tuota drone-juttua tai muuta energiatehokkuuteen liittyvää. Näillä näkymin aion kuitenkin jatkaa nykyisessä yrityksessä työnjohtajana.

Paajanen aloitti työssä täysipäiväisenä toukokuun alussa.

Tähtäin työelämässä

Lahtelainen on tähdännyt koko opiskelujen ajan kohti työelämää ja on pitänyt eniten koulun ulkopuolisten kanssa toteutetuista projekteista. Niihin kuului esimerkiksi kiinteistöjen käyttöasteen parantamista kaupungin kanssa ja energiatehokkuuden suunnittelemista Orimattilan Hennaan.

– Olen tykännyt monipuolisuudesta ja siitä, kuinka ajankohtaisia opinnot ovat olleet. Meillä on ollut esimerkiksi tosi paljon kiertotalouteen liittyviä projekteja ja kurssikokonaisuuksia.

Paajanen olisi kuitenkin kaivannut lisää yhteisöllisyyttä.

– En tiedä, johtuiko se omasta asenteestani, ettei minua kiinnostanut juhlia joka keskiviikko, mutta joku siinä oli, että porukka ei ollut niin yhtenäinen.

Kalastus ja kuntosali kiinnostavat

Paajanen ei silti suinkaan kuluttanut pelkkää koulunpenkkiä vaan myös punnerruspenkkiä. Tämän huomaa epätyypillisen vantterasta olemuksesta. Ei pidä unohtaa myöskään veneen penkkiä. Paajasen Instagram-kuvistakin aistii rakkauden kuntosalin lisäksi kalastukseen, luontoon ja mökkeilyyn.

– Tykkään olla luonnossa ja pidän tärkeänä sitä, että luonto säilyy sellaisena kuin se on. Vihreä ajattelutapa on kyllä tärkeä. Ilmastonmuutoksen torjuminenkin on tärkeää, mutta en ajattele sitä joka päivä enkä ole ilmastomarsseilla juoksemassa.

Paajanen haki vuonna 2015 ympäristö- ja energiatekniikan ohella luokanopettajakoulutukseen, johon hän olisi päässyt. Opettajankin työ maistuisi.

– Tykkään olla tekemisissä myös ihmisten kanssa, ja ehkä luovempaankin hommaan olisi mahkuja.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi