Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Salpauksesta valmistunut Sebastian Hämäläinen kiinnostui viineistä ja työskentelee seuraavaksi laivalla

Hämäläinen opiskeli ensin hevostaloutta, mutta lopulta ravintola-ala vei tuoreen tarjoilijan mukanaan. Myös kilpailut kiinnostaisivat.

Sebastian Hämäläinen lähtee seuraavaksi töihin, mutta myös jatko-opiskelu ja kilpailut kiinnostavat. Kuva: Ronja Koskinen

Lahtelaisella 21-vuotiaalla Sebastian Hämäläisellä on juhlapäivä. Koulutuskeskus Salpauksessa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittanut Hämäläinen sulkee tänään keskiviikkona koulun ovet perässään ja valmistuu tarjoilijaksi.

– Tosi hyvältä tuntuu. On ollut tosi antoisaa, hän sanoo.

Samalla myös viimeisten opintoviikkojen stressi on päässyt purkautumaan, ja nyt on aikaa hengähtää.

– Ihme, etten tullut kipeäksi, Hämäläinen naurahtaa.

Hämäläinen on aikuisopiskelija, jolla on takanaan puolentoista vuoden opinnot ja niiden aikana lukuisia harjoitteluja. Tutuiksi ovat tulleet muun muassa lahtelaiset ravintolat Roux ja Casseli.

Lisäksi Hämäläinen ehti tarjoilla opintojensa aikana sekä Nordic Business Forumissa että Linnan juhlissa.

– Ne olivat kyllä opintojen kohokohtia, hän sanoo.

Puolessa vuodessa nenä kiinni viinikirjassa

Hämäläinen kiinnostui tarjoilijaopinnoista oikeastaan mutkan kautta. Yläkoulun jälkeen hän lähti opiskelemaan hevostalouden tutkintoa, mutta tajusi niiden aikana, ettei se ollutkaan hänen juttunsa. Hän päätyi jättämään opinnot kesken ja vaihtoi ravintola-alalle.

On annettu vapaat kädet kehittyä ja hyvä pohja työssäoppimiselle. Sebastian Hämäläinen

Se osoittautui mielenkiintoiseksi työksi Hämäläiselle, joka kertoo olevansa palveluhenkinen ja pitää ihmisten kanssa olemisesta.

Myös ruoka ja juoma kiinnostavat. Lisäksi Hämäläinen harrastaa viinejä.

– Ensin ajattelin, etten innostu viineistä, mutta kiinnostuin niistä aika pian sen jälkeen kun lähdin alalle. Puolessa vuodessa olin nenä kiinni viinikirjassa, Hämäläinen kertoo.

Ensin hän opetteli viinitietämystä kirjoista, mutta on nyt alkanut kehittää myös haju- ja makuaistiaan. Hämäläinen kertoo tunnistavansa nyt kuusi perusrypälelajiketta maun ja tuoksun perusteella. Hän on lisäksi viiniseura Lahden Munskänkarnan ja Suomen Sommelierien jäsen.

Kesätyö laivalla alkaa muutaman viikon päästä

Opinnoistaan Hämäläinen kehuu sitä, että se on tarjonnut paljon mahdollisuuksia. Työelämään on annettu hyvät valmiudet.

– On annettu vapaat kädet kehittyä ja hyvä pohja työssäoppimiselle, hän pohdiskelee.

Viimeisen harjoittelunsa Hämäläinen suoritti Viking Linellä, johon hän on menossa myös kesätöihin. Toiveissa olisi myös, että syksyllä hän saisi yrityksestä vakipaikan tai ainakin keikkatöitä.

Pitkän aikavälin suunnitelmissa saattaa olla myös lisää opiskelua. Hämäläinen pohtii, että voisi työskennellä pari vuotta, ja sen jälkeen ehkä syventää osaamistaan lisäopinnoilla. Kiinnostavia olisivat restonomin tutkinto tai tarjoilijan ammattitutkinto.

Myös kilpailut kiinnostaisivat. Opintojen aikana niihin ei ollut mahdollisuutta, sillä alle 21-vuotiaiden ammattiin opiskelevien Taitaja-kilpailuun Hämäläinen oli liian vanha ja toiseen kilpailuun hän ei löytänyt paria.

– Vuoden nuori sommelier tai Vuoden tarjoilija -kilpailut kiinnostaisivat, hän sanoo.

Ennen kaikkea tätä on kuitenkin aika juhlistaa ja viettää vähän kesälomaa. Valmistujaisjuhlat järjestetään Ruokolahdella Imatralla sukulaisten kanssa. Sen jälkeen Hämäläinen lähtee laivalla Ahvenanmaalle.

– Mietin ensin, pitäisikö lentää, mutten näköjään pysty olemaan erossa yhtiön laivoista, hän naurahtaa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi