Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Työttömän lahtelaisen Sari Somerpuron terveiset päättäjille: "Pitäisi tietää, mikä oikeasti toimii ja mikä ei toimi"

Työttömien työllistymiseen tarkoitettu aktiivimalli on saanut osakseen runsaasti arvostelua. Arvostelijoihin kuuluu myös lahtelainen pitkäaikaistyötön Sari Somerpuro, jonka mielestä uudistus ei ole onnistunut tehtävässään.

Lahtelainen pitkäaikaistyötön Sari Somerpuro on tehnyt pätkätöitä 1990-luvun lamasta lähtien. Vakituista työpaikkaa ei toistaiseksi ole näkyvissä. Kuva: Katja Luoma

Työnhakijoiden työllistymiseen tarkoitettu aktiivimalli on epäonnistunut. Tätä mieltä on lahtelainen työtön Sari Somerpuro, jolla on kokemusta kyseisestä mallista koko sen voimassaoloajalta. Hänen mielestään työnhaun esteet eivät väisty pakkopykälillä.

Toistaiseksi ei tiedetä, mitä aktiivimallille tapahtuu tulevalla hallituskaudella. Yhtä kaikki, Somerpuro kuitenkin toivoo, että uudistusten suunnittelijat ja päättäjät kysyisivät jatkossa myös niiden mielipidettä, joilla on arkikokemusta työttömyysturvasta.

– Pitäisi tietää, mikä oikeasti toimii ja mikä ei toimi.

Sari Somerpuro antaa vinkin, että työttömien järjestöistä löytyy runsaasti asiantuntemusta, jos sitä vain halutaan käyttää.

Pelkkiä pätkätöitä

Somerpuro jäi työttömäksi ensimmäisen kerran 1990-luvun laman aikana. Sen jälkeen työsuhteet ovat rajoittuneet pätkätöihin. Hän on työskennellyt päiväkodissa, keittiötyöntekijänä, kirpputorilla ja silkinpainajana.

Paljon kritisoitu aktiivimalli tuli voimaan vuoden 2018 alussa. Somerpuro muistelee tunteneensa "pienehköä paniikkia", kun tieto uudistuksesta tavoitti hänet. Ajatuksiin nousi epävarmuus, mitä tuore laki toisi tullessaan.

Tiedotus puutteellista

Aktiivimallin voimaantulosta ei Somerpuron mielestä kerrottu kovinkaan paljon. Tulevasta uudistuksesta toki puhuttiin, mutta sen toteutumisajankohta selvisi kuitenkin hiukan odottamatta.

Olemme käyttäneet ruoka-apukasseja, säästäneet ruokamenoissa emmekä ole matkailleet enää sitäkään vähää. Sari Somerpuro

– Te-toimisto ei henkilökohtaisesti tiedottanut asiasta lainkaan.

Uudistus näytti ankaruutensa. Somerpuro ei onnistunut täyttämään lain asettamia edellytyksiä, joilla työnhakija välttyy työttömyysetuutensa pienenemiseltä. Aktiivimalli leikkasi hänen työmarkkinatuestaan hieman alle viisi prosenttia pois.

Sari Somerpuro on miehensä kanssa joutunut tinkimään pariskunnan yhteisistä kustannuksista, kun aktiivimallin leikkuri on sivaltanut heidän työttömyysetuuksistaan osan pois. Kuva: Katja Luoma

Vaikea työllistyä

Täydelle tuelle on ollut hankalaa päästä takaisin, sillä Sari Somerpuro kuuluu vaikeasti työllistyvään ryhmään. Hän on keski-ikäinen nainen, jolla on vähäinen työkokemus ja pelkkä peruskoulupohja. Työmarkkinoilla kyyti on kylmää, sanottiinpa aktiivimallista mitä tahansa.

– Sellainen ei reaalimaailmassa auta mitään.

Leikkuri on puraissut myös Somerpuron aviomieheltä viisi prosenttia työttömyysetuudesta.

– Kyllä se tekemisissä näkyy. Olemme käyttäneet ruoka-apukasseja, säästäneet ruokamenoissa emmekä ole matkailleet enää sitäkään vähää.

Turhia hakemuksia

Aktiivimalli ei Somerpuron mielestä ole auttanut moniakaan työllistymään tai saamaan pitkäaikaista opiskelupaikkaa. Jos työtön haluaa hakea jotain työpaikkaa, hän tekee sen ilman pakkojakin. Pelkkään pakkoon perustuva työnhaku taas johtaa työhakemuksiin, joilla ei ole mitään edellytyksiä tuottaa tulosta.

– Se ei ole kenenkään etu.

Ikävien seuraamusten uhkaan perustuva työ- tai opiskelupaikan haku johtaa Sari Somerpuron mielestä helposti vastareaktioon työnhakijoissa. Hän rakentaisi aktiivimallin mieluummin sellaiseksi, että aktiivisuudesta palkitaan eikä niin, että aktiivisuuden puutteesta rankaistaan.

Oma-aloitteisuus auttoi

Lahden vapaaseurakunnan omistama Kirkkis-kirpputori tarjosi Somerpurolle mahdollisuuden työkokeiluun, jossa hän nyt on. Paikka löytyi oma-aloitteisen työnhaun kautta, ja Kela sekä te-toimisto suhtautuivat asiaan myönteisesti.

Työkokeilu luetaan aktiivimallin tarkoittamiin työllistämistä edistäviin palveluihin, joihin hakeutumalla välttää päivärahaleikkurin. Sari Somerpurolla töitä on kuusi tuntia neljänä päivänä viikossa, ja työkokeilu kestää 12 kuukautta.

Somerpuro työskentelee varastossa lahjoitusvaatteiden esilajittelussa. Siellä vaatteet hinnoitellaan, laitetaan henkareihin ja siirretään myytäviksi. Varaston työntekijöissä näkyy suomalaisen työllistämispolitiikan koko kirjo. Joukossa on työhönkuntoutujia, velvoitetyöllistettäviä, palkkatukityöntekijöitä, työkokeilussa olevia ja kieltä opiskelevia maahanmuuttajia.

Sari Somerpuro toivoo löytävänsä työkokeilun jälkeen töitä, mutta hän ei odota tulevaisuudelta liikoja.

– Realistisena ihmisenä en ole kauhean toiveikas.

Juttua korjattu kello 8.55: poistettu väärä tieto, jonka mukaan pariskunnan tulot olisivat yhteensä pienentyneet kymmenellä prosentilla.

Lakimuutos

Vaatimukset muuttuivat

Aktiivimalli merkitsee, että työttömän työnhakijan on osoitettava laissa määrättyä aktiivisuutta työllistyäkseen tai parantaakseen valmiuksiaan työllistymiseen. Jos ehdot eivät täyty, työttömyysetuutta leikataan.

Tämän vuoden huhtikuussa aktiivimallin vaatimuksia osittain muutettiin. Jos työnhakija osallistuu esimerkiksi kuntien tai ammattiliittojen järjestämään työllistymistä edistävään toimintaan, leikkuri ei iske työttömyyskorvauksiin.

Tammikuun alusta lähtien myös sivutoiminen tai lyhytkestoinen opiskelu on tietyin edellytyksin hyväksytty aktiivisuudeksi.

Riittäväksi aktiivisuudeksi on jo ennestään katsottu, että työnhakija on noin kolmen kuukauden tarkastelujaksolla osallistunut viisi päivää te-viranomaisen järjestämään ja työllistymistä edistävään toimintaan.

Työssäoloehto täyttyy niin ikään, jos tarkastelujaksolla on töissä vähintään 18 tuntia.

Samoin etuusleikkurilta välttyy, jos onnistuu tarkastelujaksolla ansaitsemaan yritystoiminnassa noin 246 euroa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi