Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdelta moitteet Lahti Energian hallitukselle – omistaja huomasi toimitusjohtajan roiman palkankorotuksen vasta jälkikäteen

"Valvonta toimi, kun huomasimme virheen", sanoo konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.). "Ilmeisesti haetaan asemia jo tulevia pormestarikuvioita varten", kuittaa yhtiön hallitusta johtava Jorma Ratia (kok.).

Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia (kok.) myöntää tehneensä menettelytapavirheen toimitusjohtajan palkankorotuksen hyväksyttämisessä. Kuva: Juha Tanhua

Lahti Energian hallitus ja sen puheenjohtaja Jorma Ratia (kok.) saavat kaupungin omistajaohjauksesta vastaavalta konserni- ja tilajaostolta moitteet yhtiön toimitusjohtajan palkankorotusta koskevan menettelyvirheen takia.

Toimitusjohtaja Eero Seesvaaran vuosipalkka nousi kahden vuoden aikana 46 prosenttia ilman, että korotukselle olisi haettu konserniohjeen mukainen hyväksyntä kaupungilta.

– Huomasimme jokin aika sitten omissa tarkastuksissamme, että tietyt tiedot eivät Lahti Energian osalta pitäneet paikkaansa. Kaupungilla ollut tieto Lahti Energian toimitusjohtajan palkasta erosi siitä, mitä tilanne oli oikeasti, jaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) kertoo.

"Merkittävä korotus"

Mäntylän mukaan kaupunki pitää yllä rekisteriä yhtiöidensä toimitusjohtajien palkkatasosta varmistaakseen, että palkat pysyvät kohdillaan. Aina kun toimitusjohtajan palkkaa halutaan tarkistaa, asialle pitää hakea varmistus kaupunginjohtajalla.

– Nyt oli käynyt niin, että vuosina 2017 ja 2018 tätä ei ollut Lahti Energian toimitusjohtajan osalta varmistettu.

Vuonna 2016 Seesvaaran vuosipalkka oli 169 000 euroa. Vuonna 2017 hänen vuosipalkkansa oli 208 000 euroa ja viime vuonna 247 000 euroa.

– Puhutaan erittäin merkittävästä palkankorotuksesta, Mäntylä sanoo.

Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) korostaa avoimuuden ja läpinäkyvyyden tärkeyttä Lahti-konsernissa. Kuva: Janne Ranne

Lahti Energian hallitus ei ole tehnyt virallisia päätöksiä toimitusjohtajan palkankorotuksista.

– Perusteet ovat muodostuneet Jorma Ratian ja Eero Seesvaaran välisissä neuvotteluissa. Siellä keskustelut on käyty.

Toimitusjohtajan palkankorotukset käyvät ilmi Lahti Energian tilinpäätöstiedoista. Mäntylä mukaan koko hallitus saa huomautuksen, koska ei kiinnittänyt asiaan huomiota.

Yhtiökokous keskeytettiin

Tiedän, että on tapahtunut moka kaupunkiin päin, mutta osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä ei ole rikottu. Jorma Ratia (kok.)

Kaupunki päätti huhtikuun lopulla keskeyttää Lahti Energian yhtiökokouksen konserniohjeen noudattamista koskevien lisätietojen saamiseksi. Mäntylän mukaan yhtiökokous pidetään edelleen keskeytettynä.

– Edellytämme, että Lahti Energian hallitus noudattaa konserniohjetta, osakeyhtiölakia ja hyvää hallintotapaa. Hallituksen pitää ensi tilassa päättää toimitusjohtajan palkasta ja palkkioista konserniohjeen ja osakeyhtiölain mukaisesti.

Mäntylä korostaa, että kaupungin antama konserniohje on tehty noudattavaksi.

– Haluamme rakentaa systeemiä niin, että avoimuutta ja läpinäkyvyyttä saadaan lisättyä mahdollisimman paljon. Tämä ei ollut malliesimerkki siitä. Voidaan ajatella, että meillä valvonta toimi, kun huomaisimme virheen hommassa.

Jaosto palaa asiaan

Lahti Energian hallituksen kokoonpanoon ei Mäntylän mukaan ole tulossa muutoksia, ainakaan toistaiseksi.

– Heidän ensimmäinen tehtävänsä on hoitaa asia siellä puolella kuntoon. Luottamuspaikkaneuvotteluissa hallituksen kokoonpanoa voi tarvittaessa muuttaa. Jaostona emme pysty ottamaan siihen kantaa, mutta pystymme antamaan toimintaohjeita.

Tilinpäätös pitää hyväksyä kesäkuun loppuun mennessä.

– Asia palaa vielä konserni- ja tilajaostoon. Emme ole vielä antaneet toimintaohjeita yhtiökokoukseen. Ohjeet annetaan sitten kun nähdään, että tämä asia (päätös palkasta) hoidetaan kuntoon.

Ratia myöntää virheen

Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia myöntää tehneensä virheen toimitusjohtajan palkankorotuksen hyväksyttämisessä.

– Kun vuoden 2018 palkkaa nostettiin, minulta unohtui kysyä lausuntoa kaupunginjohtajalta. Konserni- ja tilajaostolle asia ei kuulu mitenkään.

Ensimmäisestä korotuksesta on Ratian mukaan tiedetty kaupungintalolla.

– Se oli näkyvillä tase-erittelyssä, joka hyväksyttiin. Kukaan ei koskaan puhunut siitä mitään.

Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara on jäämässä eläkkeelle tämän vuoden aikana. Kuva: Janne Ranne

Ratia mukaan yhtiön hallituksella oli tieto loppuvuodesta 2017 sovitusta palkankorotuksesta.

– Kerroin asiasta suullisesti hallitukselle, joka on vahvistanut, että näin on tapahtunut. Hallitus on tiennyt palkankorotuksesta, mutta en muista, mainitsinko määrää.

"Ei vahinkoa"

Ratia perustelee Seesvaaran saamia palkankorotuksia sillä, että toimitusjohtajan palkka oli ollut lähes kolme ja puoli vuotta koskematon.

Edellytämme, että Lahti Energian hallitus noudattaa konserniohjetta, osakeyhtiölakia ja hyvää hallintotapaa. Aleksi Mäntylä (vihr.)

– Korotuksesta tehtiin takapainoinen. Ilmoitin, että jos laskemme Seesvaaran koko toimessaolon palkan, se tekee noin 14 500 euroa kuukaudessa. Onko se paljon vai vähän, on makuasia. Pidän sitä erittäin kohtuullisena, kun ajatellaan hänen koko virkauraansa yhtiön palveluksessa, joka on kymmeniä vuosia.

Seesvaara on jäämässä eläkkeelle tämän vuoden aikana. Ratia pitää palkankorotuksista syntynyttä jupakkaa täysin poliittisena.

– Ilmeisesti haetaan asemia jo tulevia pormestarikuvioita varten kiillottamalla omaa kilpeään omien ja äänestäjien silmissä.

Ratian mukaan menettelytapavirheestä ei ole aiheutunut vahinkoa.

– Olen hallitusammattilainen ja tiedän, mitä teen. Teemme korjauksen ja laitamme kaupunginjohtajalle tiedon.

Moitteita ennenkin

Lahti Energia on ennenkin saanut moitteita konserniohjeiden vastaisesta toiminnasta. Vuonna 2014 käynnistetty sisäinen selvitys paljasti puutteita toimintatavoista.

Yhtiö oli tuolloin dokumentoinut päätöksentekoaan liian suppeasti, eikä se ollut antanut riittävästi jakanut tietoa omistajalleen Lahden kaupungille. Toimitusjohtajan kanssa solmittu johtajasopimus oli tuotu kaupungin johdon nähtäväksi vasta, kun se oli allekirjoitettu.

Seesvaara on johtanut Lahti Energiaa marraskuusta 2013 lähtien. Tätä ennen hän toimi muun muassa LE-Sähköverkon toimitusjohtajana.

Jorma Ratia valittiin hallituksen johtoon keväällä 2015, kun tehtävää 25 vuotta hoitanut Matti Kataja sai väistyä yhtiön edellisvuosina kokemien vastoinkäymisten takia. Tämän jälkeen Lahti Energian tuloskunto parantunut. 

 Viime vuonna konsernin voitto kasvoi yli 30 miljoonaan ja liikevaihto 187 miljoonaan euroon. Konserni maksaa osinkoja kaupungille 14,5 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki saa yhtiöltä tuloja erilaisina maksuina, korkoina ja takausprovisioina.

Kello 15.13. lisätty viimeisen väliotsikon jälkeinen teksti

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi