Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti varautuu sote-menojen huomattavaan kasvuun – "Oma kulurakenne on ihan hallinnassa"

Kaupungin talouden tasapainotusohjelma on vielä vailla toimenpiteitä.

Lahden lähtökohtana on, että yhtymän laskutus saa olla ensi vuonna enintään 383 miljoonaa euroa. Tämän vuoden maksuosuudeksi on sovittu 364 miljoonaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahti varautuu tuntuvaan menojen kasvuun ensi vuonna. Kaupunginhallituksen maanantaina hyväksymässä budjettikehyksessä toimintamenoihin esitetään 33,6 miljoonan euron eli 4,3 prosentin kasvua voimassa olevaan talousarvioon nähden.

Toimintakulut kasvaisivat tälle vuodelle budjetoidusta 789 miljoonasta eurosta 822 miljoonaan.

Vuosina 2021–2022 menot kasvaisivat enää noin puolentoista prosentin vuosivauhdilla.

Yhtymälle suuri alijäämä?

Lahden suurin menoerä ovat sote-palveluiden ostot Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä. Tammi-maaliskuussa yhtymän kustannusten kasvuvauhti oli peräti kuuden prosentin luokkaa.

Jos sama tahti jatkuu yhtymän tulos uhkaa painua peräti 33 miljoonaa euroa miinukselle. Lahden osuus noususta olisi noin puolet.

– Kaupungin oma kulurakenne on ihan hallinnassa, mutta yhtymän menojen kasvuun on varauduttava, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) toteaa.

Kaupungin lähtökohtana on, että yhtymän laskutus saa olla ensi vuonna enintään 383 miljoonaa euroa. Tämän jälkeen kustannukset saisivat kasvaa enintään kaksi prosenttia vuodessa.

"Selkärankaa katsotaan"

Myös kaupungin oman palvelutuotannon menoissa on kasvupaineita, joita pyritään hillitsemään päivitetyllä tasapainotusohjelmalla. Ensi vuodelle on hahmoteltu säästöjä käyttötalouteen 7,2 miljoonaa euroa ja investointeihin 2,2 miljoonaa.

Tasapainotusohjelma on vielä ylätasolla ja vailla toimenpiteitä. Esimerkiksi henkilöstö-, tila- ja tietohallintokustannuksista on tarkoitus säästää vajaat 3 miljoonaa euroa. Tytäryhteisöjen ja kuntayhtymien ohjauksen toivotaan helpottavan tilannetta 1,7 miljoonan verran.

Rostedt pitää ohjelmassa esitettyjä summia riittämättöminä.

– Selkärankaa katsotaan, kun mennään yksityiskohtiin. Konkretiaa pitää tuoda mahdollisimman nopeasti.

Veroprosentti ennallaan

Lahden veroprosentti säilyy tulevina vuosina 20,75:ssä. Verotulojen arvioidaan kasvavan ensi vuonna vajaan kahden prosentin verran.

Kehyksen mukaan Lahden budjetti olisi niukasti ylijäämäinen. Vuosikate eli juoksevien menojen jälkeen investointeihin jäävä summa olisi noin 49 miljoonaa euroa.

Investointitaso alenee hieman tämän ja viime vuoden huippulukemista. Investoinneista noin puolet joudutaan rahoittamaan pitkäaikaista lainaa lisäämällä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi