Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Eero Heinäluoma ja kokoomus ykköspaikoilla Lahdessa eurovaaleissa – katso, miten asuinalueellasi äänestettiin

Eero Heinäluoma (SDP) oli sekä koko Suomen että Lahden äänikuningas eurovaaleissa. Kuva: Katja Luoma

Lahden äänikuninkaaksi nousi myös koko Suomessa eniten ääniä kahminut Eero Heinäluoma. Hänen 128 113 äänestään 3 670 tuli Lahdesta. Heinäluoma nokitti Lahden viime eurovaalien ykkösnimen Alexander Stubbin (kok.) vuoden 2014 äänisaaliin 200 äänellä.

Heinäluoma oli suosituin 22:lla Lahden 31 äänestysalueesta.

Toiseksi eniten ääniä Lahdessa sai viime eurovaalien tapaan kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, joka nosti äänimääräänsä noin 700:lla päätyen 2 667 ääneen.

Pietikäinen oli erityisen suosittu Lahden aktiivisimmalla äänestysalueella Jalkarannassa. Hän oli Jalkarannan 246 äänellään eniten yksittäiseltä alueelta ääniä saanut edustaja Lahdessa. Jalkarannan lisäksi Pietikäinen oli suosituin ehdokas viidellä alueella.

Kolmanneksi eniten ääniä Lahdesta sai vihreiden Ville Niinistö (2 239 ääntä), neljänneksi perussuomalaisten Laura Huhtasaari (1 924 ääntä), viidenneksi vihreiden Heidi Hautala (1 735 ääntä) ja kuudenneksi SDP:n Miapetra Kumpula-Natri (1 607 ääntä).

Kokoomuksen Henna Virkkunen nousi suosituimmaksi ehdokkaaksi Karistossa, mutta oli koko Lahdessa vasta seitsemäs 1 597 äänellä.

Asuinalueiden ykköspuolueissa vain vähän muutoksia

Asuinalueittain suosituimman puolueen titteli meni ylivoimaisesti kokoomukselle, joka oli äänestetyin 22 alueella. Toiseksi suosituin puolue oli SDP, joka keräsi eniten äänestäjiä kuudella alueella. Perussuomalaiset olivat suosituimpia kolmella alueella.

Vuoteen 2014 verrattuna muutoksia suosituimmissa puolueissa on tapahtunut vain kuudella asuinalueella. Edellisissä eurovaaleissa Möysässä ja Kärpäsessä äänestettiin eniten kokoomusta, mutta nyt molemmilla alueilla ykköseksi nousi SDP.

Eniten alueellisia muutoksia tapahtui Nastolassa. Pyhäntaassa vuonna 2014 suosituin puolue oli keskusta, jonka paikan ottivat nyt perussuomalaiset. Puolue nousi suurimmaksi myös Erstalla, jota hallitsi edellisissä eurovaaleissa kokoomus. Perussuomalaiset kuitenkin menetti ykköspaikkansa Nastonharjulla, jossa äänestettiin näissä vaaleissa eniten SDP:tä.

Sirpa Pietikäinen (kok) oli Lahden toiseksi äänestetyin eurovaaleissa jo toista kertaa. Kuva: Emmi Tuomisto

Vaaliuurnilla vilkkainta Jalkarannassa

Asuinalueista aktiivisimmin äänestettiin Jalkarannassa, jossa lipun uurnaan tiputti 53,2 prosenttia äänioikeutetuista. Jalkarannassa oltiin myös yksimielisimpiä, sillä yli 40 prosenttia alueen asukkaista äänesti kokoomusta.

Seuraavaksi innokkaimmin äänestettiin Karistossa (44,6 prosenttia) ja Paavolassa (44,0). Heikointa äänestysaktiivisuus puolestaan oli Mukkulassa (31,8 prosenttia), Nastonharjulla (32,0) ja Liipolassa (32,9).

Koko Lahdessa äänestysaktiivisuus nousi hieman vuoden 2014 eurovaaleista. Silloin äänestysprosentti oli 37,2 ja tänä vuonna 38,9. Suomen äänestysprosentti oli 42,7. Sekin nousi vähän edellisistä eurovaaleista.

Brysselissä ei nähdä paikallisväriä

Paikallisista viidestä ehdokkaasta kukaan ei päässyt europarlamenttiin. Heistä lähimpänä läpipääsyä oli vertailuluvun perusteella perussuomalaisten Mira Nieminen.

Eurovaalien ensikertalainen Ville Niinistö (vihr.) sai kolmanneksi eniten ääniä Lahdessa. Kuva: Sami Lettojärvi

Asikkalalainen Nieminen keräsi myös paikallisista ehdokkaista suurimman äänisaaliin Lahdesta ja koko Suomesta. Hän sai Lahdessa 1 503 ääntä, Asikkalassa 477 ja koko maassa 8 875. Nieminen oli kotikuntansa ja Nastolan Pyhäntaan suosituin ehdokas.

Toiseksi eniten paikallisista ehdokkaista ääniä keräsi vasemmistoliiton Elisa Lientola. Hän sai koko Suomessa 2 051 ääntä ja Lahdessa 787.

Sonja Falk kristillisdemokraateista oli aivan Lientolan kannassa 1 993 äänellään. Lahdesta Falk sai 733 ääntä.

Sosiaalidemokraattien Alettin Basboga keräsi yli puolet 1 435 äänestään Lahdesta, jossa hänelle äänensä antoi 827 ihmistä. Basboga nousi myös Möysän suosituimmaksi ehdokkaaksi keräten noin kymmenesosan alueen äänistä.

Asikkalalainen Satu Jaatinen tähtiliikkeestä löysi eniten kannattajia Kemin Kivikosta. Yhteensä hän keräsi 420 ääntä, joista yhdeksän oli Asikkalasta ja nolla Lahdesta.

Kokoomus Lahden suurin, vihreät tuplasi kannatuksensa

Lahdessa suosituin puolue oli vuoden 2014 vaalien tapaan kokoomus 25,8 prosentin kannatuksella, vaikka sen kannatus laskikin edellisistä eurovaaleista 2,4 prosenttiyksikköä.

Toiseksi suurin puolue oli SDP, joka nosti kannatustaan 2,2 prosenttiyksikön verran päätyen 19,2 prosentin kokonaistulokseen. Kolmanneksi eniten ääniä, 17,0 prosenttia, Lahdessa keräsi perussuomalaiset, jonka kannatus nousi puoli prosenttiyksikköä.

Vaalien suurin nousija sekä koko maassa että Lahdessa oli vihreät. Puolue tuplasi kannatuksensa Lahdessa. Vuonna 2014 vihreät keräsi 7,4 prosenttia äänistä ja tänä vuonna 14,5 prosenttia.

Kovimman tappion koki tämän kevään eduskuntavaalien tapaan keskusta, jonka kannatus Lahdessa peräti puolittui. Vuonna 2014 puoluetta äänesti lahtelaisista 12,4 prosenttia ja nyt vain 6,3 prosenttia.

Keskusta myös putosi vasta Lahden seitsemänneksi puolueeksi 7,2 prosentin kannatuksen saaneiden kristillisdemokraattien taakse.

Kahdeksanneksi suurin puolue oli vasemmistoliitto, jonka kannatus oli vain prosenttiyksikön kymmenyksen keskustaa heikompi eli 6,2%. Muiden puolueiden kannatus oli Lahdessa yhden prosentin tai alle.

Kuva: Anssi Hietamaa
Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi