Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Aktiivimallileikkuri osuu Päijät-Hämeessä joka kolmanteen

Kelan vuosikatsaus kertoo, että alentamispäätöksen saaneet täyttävät yleensä heikosti aktiivisuusehdon seuraavallakin tarkastelujaksolla. Kuva: Armi Salonen

Työttömien aktivointiin tarkoitettu aktiivimalli on ollut käytössä reilun vuoden. Päijät-Hämeessä mallin käyttöönotto on tarkoittanut työttömyysturvan pienenemistä useammalta kuin koko maassa keskimäärin.

Päijät-Hämeessä ansiosidonnaista päivärahaa saavista aktiivimallin ehdot on onnistunut täyttämään maaliskuusta 2018 maaliskuuhun 2019 keskimäärin 74 prosenttia, mutta Kelan työttömyysturvaetuuksien saajista vain 57 prosenttia.

Valtakunnan tasolla ansiosidonnaisen päivärahan saajista ehdot on täyttänyt 78 prosenttia ja Kelan etuuksien saajista 63 prosenttia.

Hämeen ely-keskuksen alueeseen kuuluu myös Kanta-Häme ja se näyttää pärjänneen aktiivimallin toteutumisessa naapurimaakuntaansa paremmin. Myös sen työttömyysprosentti (8,3) on selvästi alhaisempi kuin Päijät-Hämeen (12,0).

Aktiivimallin ehtojen täyttäminen näyttääkin olevan suorassa suhteessa työllisyyslukujen kanssa: Mitä enemmän kunnassa on työttömyyttä, sitä vaikeampaa on myös välttää tukileikkuri.

Kuntien välillä eroja

Kuntien välillä on suuria eroja siinä, kuinka moni on pystynyt täyttämään aktiivimallin ehdot ja kuinka suurelta osalta etuja on leikattu. Ansiosidonnaisen päivärahan saajista on huonoin tilanne ollut Asikkalassa, jossa vuoden aikana keskimäärin 42 prosentilta ansiosidonnaisen päivärahan saajista on leikattu päivärahan määrää.

Tilanne on toiseksi huonoin Kärkölässä (39 prosenttia) ja kolmanneksi huonoin Hollolassa (38 prosenttia).

Päijät-Hämeen kunnista aktiivimallin ehdot ovat parhaiten pystyneet täyttämään ansiosidonnaisen piirissä olevista orimattilalaiset ja sysmäläiset ja näissä kunnissa tilanne on hieman parempi kuin valtakunnassa keskimäärin: Alennettua tukea on maksettu keskimäärin 31 prosentille ansiosidonnaisen päivärahan saajista.

Lahdessa ansiosidonnaisen päivärahan saajista keskimäärin 37 prosenttia ei ole täyttänyt aktiivimallin ehtoja mallin ensimmäisen sovellusvuoden aikana.

Ehtoja vaikea täyttää

Kelan työttömyysturvaetujen tilastot kertovat samaa: Päijät-Hämeessä aktiivimallin ehtoja on vaikeaa täyttää. Aktiivimallin etuusleikkuri kohteli Kelan etuuksien saajista Päijät-Hämeessä huonoiten Heinolaa, jossa etuuksia leikattiin koko vuonna keskimäärin 49 prosentilta.

Paras tilanne oli Sysmässä, jossa etuutta leikattiin 27 prosentilta. Sysmän kokoisessa kunnassa toki tuen saajia on kaikkiaan niin vähän, että yksittäisetkin tapaukset vaikuttavat. Lahdessa alennettuun etuun sai tyytyä 43 prosenttia Kelan työttömyysturvaetuuksien saajista.

Aktiivimallin ehdot on vaikeinta täyttää kesäaikaan, touko–heinäkuussa.

Leikkuri näyttää iskevän miehiin useammin kuin naisiin, esimerkiksi maaliskuussa 2019 liki puolet miehistä menetti osan työttömyysturvastaan.

Etujen leikkaukset kohdistuvat eniten vanhimpiin ikäryhmiin, 60–64-vuotiaisiin ja Kelan etuuksia on tässä ikäryhmässä leikattu Päijät-Hämeessä 69 prosentilta.

Näin ollen aktiivimallin ehdot on onnistunut vanhimpien työnhakijoiden ikäryhmästä täyttämään vain alle kolmannes. Kanta-Hämeessä leikattua etuutta on maksettu 55 prosentille tämänikäisistä.

Aktiivisuusehto täyttyy heikosti

Peruspäivärahan saajat täyttivät ensimmäisen vuoden aikana aktiivisuusehdon suurimmaksi osaksi palkkatyöllä ja työmarkkinatuen saajista osallistumalla te-palveluihin tai muihin palveluihin. Kelan on myös selvittänyt, että peruspäivärahan saajilla työttömyyden pitkittyminen lisää palkkatyön tekemistä aktiivisuusehtojen täyttämiseksi.

Kelan vuosikatsaus kertoo, että alentamispäätöksen saaneet täyttävät yleensä heikosti aktiivisuusehdon seuraavallakin tarkastelujaksolla. Työttömyysetuuden alentaminen on myös jonkin verran lisännyt toimeentulotuen tarvetta.

Aktiivimallista tehdyn valtakunnallisen toteutumisseurannan mukaan ulkomaan kansalaiset ovat täyttäneet aktiivisuusehdon useammin kuin Suomen kansalaiset. Pakolaismaiden kansalaisista aktiivisuusehdon täyttää peräti 86 prosenttia työmarkkinatuen saajista.

Kommentoi aihetta. Kommentteja saatetaan käyttää aiheesta kirjoitettavissa jatkojutuissa.

Kommentin jättääksesi tarvitset mediatilin. Tunnukset pääset luomaan tästä.

Jos olet ESS:n tilaaja, kommentoidaksesi juttua pääset aktivoimaan mediatilin tästä.

Aktiivisuusehdot

Uusia toimijoita hyväksyttiin huhtikuussa

Aktiivimalli tuli voimaan vuoden 2018 alussa. Täyden työttömyysetuuden saadakseen työttömän on täytettävä aktiivisuusehto. Sen täyttymistä tarkastellaan 65 päivän jaksolta.

Täyden etuuden saamiseksi on tehtävä 18 tuntia palkkatyötä, ansaittava yritystoiminnassa vähintään 246 euroa (vuonna 2019) tai oltava viisi päivää TE-toimiston työllistämistä edistävässä palvelussa tai opiskeltava viisi päivää TE-keskuksessa sovittuja opintoja.

Jos ehtoja ei täytä, työttömyysturvaetuutta leikataan 4,65 prosenttia seuraavan tarkastelujakson ajaksi.

Aktiivisuusehtoja väljennettiin 1. huhtikuuta siten, että aktiivisuutta voi kerryttää myös muiden kuin työvoimaviranomaisten järjestämillä palveluilla.

Järjestäjinä voivat olla esimerkiksi kunnat, kuntayhtymät, ammattiliitot, Työttömien keskusjärjestö ja muut julkista rahoitusta saavat yhdistykset.

Hyväksytyt palvelujärjestäjät löytyvät suomi.fi-sivustolta.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi