Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Eurovaalien ensikertalainen äänesti ilmaston puolesta – 19-vuotias Oona Nieminen Lahdesta toivoo nuorten aktivoituvan, vaikka poliittinen päätöksenteko ei kiinnostaisi

Suomessa on tänä vuonna noin 300 000 nuorta, jotka pääsevät ikänsä puolesta antamaan ensimmäistä kertaa äänensä europarlamenttivaaleissa. Yksi heistä on 19-vuotias lahtelainen Oona Nieminen.

Oona Niemisestä eurovaalit tuntuvat eduskuntavaaleja tärkeämmiltä, sillä nyt päätetään niin suuren alueen asioista Kuva: Juha Peurala

Suomessa on tänä vuonna noin 300 000 nuorta, jotka pääsevät ikänsä puolesta antamaan ensimmäistä kertaa äänensä europarlamenttivaaleissa. Yksi heistä on 19-vuotias lahtelainen Oona Nieminen, joka pudotti äänestyslippunsa uurnaan sunnuntaina Jalkarannassa.

Aivan vaalien ensikertalainen Nieminen ei ole, sillä hän äänesti jo kevään eduskuntavaaleissa. Niemiselle äänestäminen on kansalaisvelvollisuus.

–Olisi tosi tyhmää jättää äänestämättä. Ei se vie kuin hetken elämästä, että miettii, mitkä asiat ovat omasta mielestä ongelmia, ja tutkii kuka voisi niitä ratkaista.

Tietoa oli helppo löytää

Tiirismaan lukiosta tänä keväänä ylioppilaaksi kirjoittavan Niemisen viimeisistä yhteiskuntaopin kursseista on jo muutama vuosi. Koulun puolesta eurovaaleille ei siis tullut paljoa näkyvyyttä, vaikka EU:ta kursseilla käsiteltiinkin. Tietoa unionista ja ehdokkaista löytyi kuitenkin hänestä helposti internetistä.

Erityisesti vaalit ovat näkyneet Niemisen mukaan sosiaalisessa mediassa.

–Monet ehdokkaat mainostivat esimerkiksi Instagramissa. Kyllä vaalit pomppasivat somessa esiin joka paikassa, hän kertoo.

Oma ehdokas löytyi samalla tavalla kuin eduskuntavaaleissa eli vaalikoneita tekemällä.

–Ne tuntuvat helpoimmalta tavalta lähestyä politiikkaa.

Nieminen kävi äänestämässä vaalipäivänä Jalkarannassa. Kuva: Juha Peurala

Nuoret äänestivät viime vaaleissa vähän

Nieminen on syntynyt vuonna 2000, joten Suomi on kuulunut EU:hun hänen koko ikänsä. Hän oli 2-vuotias, kun Suomi liittyi euroon. Vaikka unioni ei tunnu Niemisestä asialta, joka vaikuttaa häneen päivittäin, hän kokee olevansa EU-kansalainen.

–En ole vain suomalainen tai lahtelainen vaan ehdottomasti myös eurooppalainen.

Tällaista taustaa vasten on yllättävää, miten vähän suomalaiset nuoret äänestivät edellisissä eurovaaleissa vuonna 2014. Silloin koko Suomen äänestysprosentti oli 39, joka oli hieman EU:n keskiarvon alapuolella. Alle 18-24-vuotiaista suomalaisista uurnille päätyi kuitenkin vain 10%, mikä oli unionin toiseksi heikoin tulos Slovakian jälkeen.

Vaikka politiikka ei kiinnostaisi, päätettävät asiat ovat tärkeitä

Niemistä nuorten heikko aktiivisuus harmittaa, etenkin kun naapurissa Ruotsissa jopa 66% alle 25-vuotiaista äänesti.

–Kyllähän siitä sellainen kuva tulee, että nuoria täällä ei kiinnosta politiikka ja yhteiskunnalliset asiat.

Nieminen itsekin myöntää, että poliittiset prosessit eivät häntä paljoa innosta, mutta päätettävät asiat tuntuvat sitäkin tärkeämmiltä. Erityisen lähellä sydäntä ovat ilmastoon ja luontoon liittyvät kysymykset, joiden hän toivoo myös tuovan nuoret äänestysuurnille näissä vaaleissa.

Lue myös: Perheen pienimmätkin pääsivät käyttämään ääntään Lahdessa – lasten vaaleissa opeteltiin demokratiaa äänestämällä eläimiä
 

–Luontoa ei aina tajuta ajatella poliittisena asiana. Nyt ilmastonmuutoksesta on ollut niin paljon puhetta nuorten keskuudessa, että tämän luulisi aktivoivan äänestämään.

Ilmastonmuutosta hidastavan politiikan lisäksi Nieminen toivoisi Eurooppaan lisää yhtenäisyyttä vastakkainasettelun sijaan.

Kevään eduskuntavaalien jälkeen on puhuttu paljon vaaliväsymyksestä ja tuskailtu, että ihmisiä on vaikea innostaa äänestämään eurovaaleissa vain kuusi viikkoa edellisten vaalien jälkeen. Niemisestä kuitenkin eurovaalit tuntuvat jopa kansallisia vaaleja tärkeämmiltä.

– Näissä vaaleissa vaikutetaan niin suuren alueen ja monien ihmisten asioihin, hän perustelee.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi