Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen Alettin Basboga kohtasi vaalityössä maahanmuuttajavastaisuutta – "En toivo sitä lapsilleni"

SDP:n eurovaaliehdokas Alettin Basboga ja kansanedustaja Ville Skinnari seurasivat tuloslaskennan etenemistä Bar Triplassa Tonttilassa. Kuva: Juha Peurala

Lahtelainen Alettin Basboga (sd.) oli kerännyt eurovaaleissa runsaat 1 400 ääntä, kun eurovaalien äänistä oli laskettu 98,3 prosenttia. Hänen ja SDP:n pettymykseksi puolue ei ole saamassa europarlamenttiin lisäpaikkaa.

Basboga lähti ehdolle puolueen johdon pyynnöstä ja teki noin 20 000 euron vaalikampanjan.

– Tein kaikkeni näillä resursseilla. Talkooporukoita oli vaikea saada, koska ihmiset olivat eduskuntavaalien jälkeen väsyneitä, hän toteaa.

Turkista vuonna 1992 muuttanut Basboga on toiminut pitkään yrittäjänä, käynyt Suomessa armeijan ja toiminut kaupunginvaltuutettuna. Hän kertoo kohdanneensa vaalityössä paljon epäasiallista käytöstä maahanmuuttajataustansa takia.

– Olen katkera. Jopa lapseni saivat sosiaalisen median kautta hyökkäyksiä. Itse kestän maahanmuuttovastaisuuden, mutta en toivo sitä lapsilleni.

"Hei jätkä..."

Basbogan kokemusten mukaan maahanmuuttajataustainen ehdokas joutuu vaalikentillä tekemään suuren työn saadakseen kontaktin äänestäjiin.

– Kollegoilla oli etulyöntiasema. Jouduin ensin kertomaan, kuka olen ja miksi olen tullut Suomeen. Energia on mennyt siihen.

Hän kertoo saaneensa kentällä myös vihamielistä palautetta.

– Joku tuli sanomaan, että "hei jätkä, vaikka kuinka olisit hyvä tyyppi, me ei haluta tänne ulkomaalaisia". Mitä siihen voi sanoa?

Basbogan mielestä ilmapiiri on mennyt huonompaan suuntaan.

– Näin avoimesti ulkomaalaisvastaisuutta ei ole ennen tullut. Yhden maahanmuuttajan virhe kostautuu meille, jotka olemme olleet täällä pitkään.

Basboga kertoo joutuneensa kommentoimaan muun muassa irakilaislähtöisen kansanedustajan Hussain al-Taeen (sd.) tekemisiä.

– Minulta tultiin kysymään, että oletko samaa heimoa ja mitä olet tekemässä.

"Kertoo nyky-Suomesta"

Basboga teki vaalityötä muun muassa Forssassa, Hämeenlinnassa, Asikkalassa, Kärkölässä, Mikkelissä, Kotkassa, Pyhtäällä, Loviisassa ja Helsingissä.

– Ehdokkuus oli suuri kokemus. Pitää miettiä jatkoa politiikassa, kannattaako tuhlata energiaa, aikaa ja rahaa. Yrittäjälle ei ole mitenkään eduksi, että on mukana kunnallispolitiikassa, hän pohtii.

Basboga vietti vaalivalvojaisia ravintolassaan Tonttilassa. Paikalla ollut kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari (sd.) onnitteli Basbogaa kovasta kampanjasta.

– Eurovaalit ovat valtakunnallisina vaaleina tosi kova rutistus.

Skinnari on pahoillaan Basbogan kokemasta kohtelusta.

– Hän joutui kokemaan tiettyä ulkomaalaisvihaa, mikä olisi itselleni tosi kova pettymys. Se kertoo jotain nyky-Suomesta. Esimerkiksi mainoksia on tuhottu systemaattisesti. Alettin on hyvä esimerkki siitä, miten yrittäjänä voi luoda työpaikkoja ja vaikuttaa työllisyyteen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi