Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Perheen pienimmätkin pääsivät käyttämään ääntään Lahdessa – lasten vaaleissa opeteltiin demokratiaa äänestämällä eläimiä

Lapset äänestivät eläinehdokkaiden joukosta. Oli heillä kuitenkin tiedossa ne sunnuntain toisetkin vaalit: "Nyt on eurovaalit, ja ne valitut kolmetoista menevät johonkin ulkomaille", lahtelainen Siiri Sulkanen toteaa.

Isä Juho Sulkanen ja äiti Liisa Sulkanen seurasivat, kun Aamos, Siiri, Selma ja Aari Sulkanen äänestivät. Lasten vaaleissa ehdokkaina oli kuusi eläintä. Kuva: Juha Peurala

Jalkarannan monitoimitalo Jalon äänestyspaikalla kävi sunnuntaina päivällä kuhina. Samaan aikaan kun aikuisten äänestyslipukkeet tipahtelivat viralliseen vaaliuurnaan äänioikeuttaan pääsivät käyttämään myös perheen pienimmät.

Ensimmäistä kertaa koko Suomessa järjestettävissä lasten vaaleissa nuorten äänestäjien suosiosta kilpailivat Into Ilves, Peppi Poro, Kiira Kettu, Kaapo Karhu, Pasi Pöllö ja Helmi Hevonen. Lapset saivat palkinnoksi äänestämisestä tarran.

Vaalien voittaja selviää tulevalla viikolla, ja siitä tehdään värityskuva.

Äänestäminen tutuksi pienestä pitäen

Nuorkauppakamarin järjestämien lasten vaalien idea on lähtöisin Porista, jossa lapset ovat saaneet äänestää eläimiä jo vuoden 2017 kuntavaaleista lähtien. Lasten vaalien tavoitteena on tehdä äänestämisestä koko perheen juttu ja opettaa demokratian periaatteita jo pienestä pitäen.

Näissä europarlamenttivaaleissa lasten vaalien ennakkoäänestyspaikat Lahdessa olivat kauppakeskus Karisman ja Launeen Citymarketin äänestyspaikkojen yhteydessä. Koko Suomessa äänestyspaikkoja oli 140 yhteensä 40 kunnassa.

Lahden nuorkauppakamarin Jussi Ahosen mukaan ennakkoääniä annettiin Lahdessa noin 400. Varsinaisena vaalipäivänä ääniä oli annettu kahteen mennessä kolmisenkymmentä.

Äänen saa kivoimman näköinen

Sulkasen perhe oli suunnannut koko vahvuudellaan äänestyspaikalle Jalkarantaan, kun äiti Liisa Sulkanen oli nähnyt tiedon lasten vaaleista Facebookista.

Kaikki perheen neljä lasta kertoivat valinneensa oman ehdokkaansa sen perusteella, mikä eläimistä näytti kivoimmalta. Tuloksissa oli silti hajontaa.

–Kettu, pöllö, kettu, pöllö! kuulutti 3-vuotias Aamos Sulkanen oman valintansa. Vanhemmat kuitenkin muistuttivat nuoren äänestäjän lopullisen päätöksen osuneen Kiira Kettuun.

Isosisko, 8-vuotias Siiri Sulkanen, äänesti onneksi Pasi Pöllöä, joten sekään ei jäänyt ilman ääniä. Aari Sulkanen, 9, äänesti Into Ilvestä.

6-vuotias Selma Sulkanen oli puolestaan ymmärtänyt vaalisalaisuuden periaatteen ja hyödynsi sitä vaikenemalla ehdokkaasta kysyttäessä.

Myös aikuisten vaalit hallussa

Lapset olivat omien äänestyspäätöstensä lisäksi hyvin tietoisia päivän toisistakin vaaleista, vaikka ensin olikin vähän epäilyä siitä, oliko mitään muita kuin eläinten vaalit.

–Nyt on eurovaalit, ja ne valitut kolmetoista menevät johonkin ulkomaille, Siiri Sulkanen tiivisti vaalien pääpointit hetken pohdinnan jälkeen.

Eurovaalien tulosseurantaan pääset täältä.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi