Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Osa Lahden kouluista kokeilee syksyllä ruokailua ilman tarjottimia – kysyimme miksi

Kokeilu kestää syyslukukauden ajan, ja ensimmäisillä viikoilla koululaisia on tarkoitus opastaa.

Kuudessa Lahden koulussa kokeillaan syksyllä ruokailua ilman tarjottimia. Kuva: Viena Kytöjoki

Osassa Lahden kouluja kokeillaan ensi syyslukukauden ajan ruokailua ilman tarjottimia. Kokeilussa ovat mukana Lahden lyseo sekä Kivimaan, Kannaksen, Kukkasen, Salpausselän ja Launeen koulut.

Miksi tällainen kokeilu tehdään, tuotantopäällikkö Raija Korkeila Lahden Ateriapalveluista?

Kokeilulla vähennetään biojätteen määrää, veden ja pesuaineen kulutusta ja saadaan säästöjä, jotka vaikuttavat kouluruoan hintaan.

Ajatus on lähtenyt liikkeelle yhteisissä palavereissa sivistystoimen kanssa. Haluamme tehdä yhteistyössä asioita, jotka vaikuttaisivat toimintaan ja taloudelliseen tilanteeseen. Asia liittyy myös kestävään kehitykseen ja Lahteen ympäristökaupunkina.

Miten tarjottimista luopuminen vähentää ruokahävikkiä? Ruoka laitetaan kuitenkin lautaselle.

Tällaista toimintaa on Suomessa aika monessa paikassa, lähimpänä Salpauksessa Vipusenkadulla. Kokemus on, että käsissä kannettuna ruokaa otetaan kohtuullisempia annoksia. Herkkuruokapäivinä lautanen otetaan täyteen, ja sitä kautta tulee hävikkiä.

Ruokaa voi aina käydä hakemassa lisää.

Lue myös: Näin ESS:n lukijat muistelivat kouluruokaa: "Ruispuolukkapuuro pysyi lautasella, vaikka lautasen käänsi ylösalaisin"
 

Miten uskot kokeilun onnistuvan esimerkiksi pienten lasten kanssa?

Koulukeittiöissä on mietitty tarjoiluprosessin sujuvuutta. Kesän aikana tehdään pieniä hankintoja ja laitesiirtoja, jotta ruokailuun tulo ja ruoan ottaminen olisi mahdollisimman joustavaa, eikä tulisi risteävää liikennettä. Toki tilat ovat rajalliset. Pienten kohdalla osa on miettinyt, että välineet ja servetit katettaisiin valmiiksi.

Miten koululaisia opastetaan kokeilun alussa?

Keittiöhenkilökunta voi ottaa astiahuoltoon lisää käsipareja auttamaan, jotta mahdollisimman moni voi olla ruokasalin puolella opastamassa. Ensimmäiset viikot halutaan olla ohjaamassa, jotta selvittäisiin mahdollisimman sujuvasti ja pienillä haavereilla.

Asiasta on käyty keskustelua aika monen kunnan ja yhteisön kanssa, ja on tullut hyvin positiivista viestiä. Ei tarvitse pitkääkään aikaa, kun asiasta tulee rutiinia.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi