Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Soten fokus hallintohimmeleissä" – Päijät-Hämeen kokoomuskansanedustajat kritisoivat sote-mallia

Perussuomalaisten Rami Lehto pitää hyvänä sitä, että jatkossa mennään julkinen sektori edellä.

Kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokinen ei pidä maakuntaveroa hyvänä ajatuksena, koska kokonaisveroaste nousisi. Kuva: Jussi Helttunen

Hämeen vaalipiirin kokoomuskansanedustajien keskuudessa ei juuri lämmetä niille vähille tiedoille, joita tulevasta sote-mallista on tihkunut ulos. Kokoomus ajoi puolueena edellisellä hallituskaudella valinnanvapausmallia, jossa oli yksinkertaistettuna kyse siitä, että potilas voi valita, meneekö julkiseen terveyskeskukseen vai yksityislääkärille, mutta hinta on sama.

Kalle Jokinen sanoo, että vaalikentällä liikkuessa ihmisten viesti oli selvä: emme ole tilanneet uutta hallintorakennetta, vaan hoitoon on päästävä nykyistä nopeammin ja hoidon on oltava laadukasta.

– Jos mennään hallinto edellä, silloin ei mennä ihmisten tarpeet edellä. Palvelurakenne on se, jota pitäisi uudistaa, pelkkä maakuntamallin perustaminen ei tuo mitään uutta, eikä hallintorakenteen uudistus tuo automaattista parannusta terveyspalveluiden saatavuuteen.

Jokinen ei innostu myöskään ajatuksesta, että sotea rahoitettaisiin tulevaisuudessa maakuntaverotuksella.

– Silloin kokonaisveroaste nousisi, mitä en pidä hyvänä asiana.

Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kommentoi sote-suunnitelmia Twitterissä torstaina.

– Näinkö helpolla Vihreät ja SDP hylkäsivät kaupungit ja ryhtyivät rakentamaan maakuntien Suomea? Vaalien tuloksen perusteella olisi ollut täysi mahdollisuus rakentaa kuntapohjainen sote, jossa fokus ihmisten palveluissa, ei hallintohimmeleissä, Grahn-Laasonen twiittasi.

"Valtion kassa ei tule riittämään kovin hyvin"

Perussuomalaisten Rami Lehto sanoo, että tässä vaiheessa tietoa on niin vähän, että asiaa on vaikea kommentoida sen tarkemmin. Hän pitää kuitenkin hyvänä asiana, että sotessa mennään jatkossa julkinen puoli edellä.

– Valitettavasti valtion kassa ei tule riittämään kovin hyvin. Uskon, että terveyspuolella tehdään se, mihin rahat juuri ja juuri riittävät.

Miten Lehto sitten ratkaisisi kassavajeen?

– Perussuomalaisten kanta on ollut ja on se, että verotusta ei saa kiristää. Se söisi kansalaisten ostovoimaa ja vaikuttaisi negatiivisesti talouden kehitykseen. Jos jostain pitää karsia, niin kehitysavusta, maahanmuutosta ja ympäristövöyhötyksestä.

Ei kommenttia keskeneräisestä

Hallituspuoluetta edustava Mika Kari (sd.) ei halua vielä ottaa kantaa sote-malliin, vaan sanoo kommentoivansa asiaa sitten, kun hallitusohjelma valmistuu.

– Olen siinä mielessä vanhan liiton poliitikko, etten halua kommentoida keskeneräisiä asioita. Tai haluaisin, mutten voi. Toivon mukaan hallitusohjelman tekemisessä ei mene enää kauaa.

Myös demareiden Ville Skinnari jättää kommentoinnin tässä vaiheessa väliin.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi