Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Tiirismaan koulurakennus on pian muisto vain: kaivurit aloittavat moukaroinnin lähipäivinä

Jo pitkään tyhjillään ollut ja ilkivallan tärvelemä Tiirismaan koulurakennus on elokuun puoleenväliin mennessä purettu. Purkajilla on kuitenkin suuri huolenaihe, joka teettää paljon työtä ja vaivaa.

Lahden Tiirismaan koulu oli surullisessa kunnossa jo kaksi vuotta sitten. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Tiirismaan koulun purkutyöt Ursanmäellä ovat edistymässä viimeiseen vaiheeseensa. Järeät kaivinkoneet alkavat kesäkuun alussa runnoa kiinteistöä kappaleiksi, ja elokuun puoleenväliin mennessä koulutalon betonirunko on maan tasalla.

Hylätty koulutalo vetää edelleen väkeä puoleensa vaikka työmaa on aidattu.

Noin 9 000 neliömetrin sisätiloista on purettu jo kaikki paitsi kantavat betonirakenteet. Holveja on jo purettu aikaisemmin. Katto on osittain painunut alas.

– Ei se romahda, mutta betonipaloja sieltä voi tippua, varoittaa kohdetta urakoivan Umacon oy:n purkumies ja työmaavastaava Ari-Pekka Juustovaara.

Vuonna 1964 valmistunut rakennus joutui sisäilmaongelmien vuoksi käyttökieltoon vuonna 2015. Tyhjentynyt rakennus ehti ennen purkutöitä kärsiä toistuvasta ilkivallasta.

Koulutaloa on pidetty kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokohteena. Kaupunginmuseo ei kuitenkaan ole arvioinut rakennuksen korjaamista enää järkeväksi vaihtoehdoksi.

Kutsumattomia vieraita

Hylätty koulutalo vetää edelleen väkeä puoleensa vaikka työmaa on aidattu. Tiloihin pääseminen on nyt helppoa, kun ovet ja ikkunat on poistettu paikoiltaan.

Kutsumattomia vieraita on Juustovaaran mukaan alueella päivittäin. Suurin osa tulee vasta, kun työmiehet ovat poistuneet, mutta kaikki eivät malta odottaa edes niin pitkään. Keskiviikkona purkumiehet ottivat puhutteluun kuusi poikaa ja ottivat samalla yhteyttä heidän vanhempiinsa.

– Puhuimme vanhempien kanssa, että onko tämä oikea paikka nuorisolle. Keskustassa on nuorille hyviä leikkikenttiä eikä tarvitse tulla vaaralliselle työmaalle, kertoo Ari-Pekka Juustovaara.

Lue myös: Lahtelaismies yllätettiin Tiirismaan koulun purkutyömaalta – epäillään varkauden yrityksestä
 

Osittain purettu ja kahdesti palamaan sytytetty rakennus on nyt jo vaarallinen oleskelupaikka sivullisille. Juustovaaran mukaan onnettomuusriski vain kasvaa, kun koulutaloa ryhdytään lopullisesti moukaroimaan matalaksi.

Tiirismaan koulun rehtori Kari Turpeinen kertoo, että työmaalle on mennyt oppilaita Tiirismaalta ja myös muista kouluista.

– Koulu ei voi rankaista vapaa-ajalla tapahtuvista asioista. Se on vanhempien vastuulla. Tietysti me koulussakin puhumme asiasta, sillä minulla on huoli oppilaiden turvallisuudesta.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi