Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

KKO: 9 500 euron arvoinen moottoripyörä ei ole "erittäin arvokas" – tekijä tuomittiin perusmuotoisesta varkaudesta

Korkein oikeus on linjannut, minkä arvoista anastettua omaisuutta on pidettävä arvokkaana. Kuva: Sami Lettojärvi

Korkein oikeus on äskettäin antamallaan ennakkopäätöksellä linjannut, milloin varkauden kohteena olevaa omaisuutta on pidettävä rikoslain tarkoittamalla tavalla erittäin arvokkaana, jolloin anastaja voidaan tuomita varkauden sijasta törkeästä varkaudesta.

Henkilö oli anastanut 9 500 euron arvoisen moottoripyörän. Käräjä- ja hovioikeus tuomitsivat hänet törkeästä varkaudesta.

KKO:n mielestä kyse oli varkaudesta. Se alensi rangaistusta kaksi kuukautta 11 kuukauden mittaiseksi.

Rikoslain pykälää koskevassa hallituksen esityksessä vuodelta 1988 katsotaan, että omaisuuden tulisi olla arvoltaan vähintään 10 000 – 15 000 markkaa, jotta varkautta voi pitää törkeänä. Inflaatio huomioon ottaen kyse on nykyrahassa 3 000 – 4 500 eurosta. Lakivaliokunta tosin piti summaa liian alhaisena.

KKO on laskenut, että ansiotason muutos huomioon ottaen tuolloinen markkamäärä vastaa nyt 4 500 – 6 700 euroa. Pelkästään tuolla perusteella anastettu moottoripyörä olisi "erittäin arvokas".

Rikokset samalle viivalle

KKO on viimeaikaisissa ratkaisuissaan kuitenkin katsonut, että ankaroittamisperusteena rikoksen kohteena olevan taloudellisen arvon tulisi olla eri rikoksissa samankaltainen.

Se totesi 2015 antamassaan ratkaisussa, että noin 10 100 euron asumistukihuijauksessa ei ollut ollut kyse "huomattavasta hyödystä", joten henkilö tuomittiin törkeän petoksen sijasta petoksesta.

Ratkaisuun viitaten KKO katsoo nyt, että 9 500 euron moottoripyöräkään ei ollut "erityisen arvokas". Kun muita ankaroittamisperusteita ei ollut sovellettavissa, henkilö tuomittiin perusmuotoisesta varkaudesta.

Jos moottoripyörä olisi sattunut olemaan asutussa asunnossa, kyse olisi ollut törkeästä varkaudesta.

Omaisuus arvotetaan käypään arvoon, jota omistajan tuntema tunnearvo ei muuksi muuta.

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi muistuttaa, että varkausjutussa voidaan vedota myös lieventäviin asianhaaroihin. Voro voi erehtyä omaisuuden arvosta ja kähveltää olettamaansa paljon arvokkaampaa tavaraa.

KKO:n viime viikolla antaman ennakkopäätöksen merkitys jää Pälsin mielestä käytännössä pieneksi, sillä varkausrikoksissa sovelletaan harvoin rangaistusasteikon yläpäätä.

Varkaudesta tuomitaan sakkoa tai enintään 1,5 vuotta vankeutta, törkeän varkauden haarukka on 4 kuukautta – 4 vuotta vankeutta.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi