Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahdessa ja Heinolassa oleskellut turvapaikanhakija pahoinpiteli puolisoaan ja kaappasi parin yhden lapsen kotimaahansa 8 kuukaudeksi

Päijät-Hämeen käräjäoikeus aloitti keskiviikkona erikoisen lapsikaappausjutun käsittelyn.

Syyttäjä vaatii ulkomaalaistaustaiselle miehelle rangaistusta lapsikaappauksen lisäksi maasta luvatta vietyyn lapseen kohdistuneesta törkeästä vapaudenriistosta, perheen kaikkiin viiteen lapseen ja puolisoon kohdistuneesta vapaudenriistosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja puolison kolmesta pahoinpitelystä.

Perhe oleskeli ensin vastaanottokeskuksessa Heinolassa ja myöhemmin Lahdessa. Vuonna 2016 miehen epäillään hakanneen puolisonsa päätä seinään kahtena eri päivänä sekä painaneen kuuman paistinpannun tämän sääreen.

Heti ensimmäisen pahoinpitelyn jälkeen mies telkesi vaimonsa ja kaikki viisi lasta huoneisiin poistamalla kahvat ovien sisäpuolelta. Mies itse lähti omille asioilleen.

Isä ja poika joutuivat matkalla putkaan

Keväällä 2017 perheen asuessa Hollolassa mies otti tapahtuma-aikaan 5-vuotiaan pojan tämän äidin huostasta ja vei hänet Irakiin ilman äidin lupaa.

Isä ja lapsi olivat muusta perheestä erossa kahdeksan kuukautta. Lapsikaappaus päättyi, kun äiti nouti poikansa Iranista, jonne sukulaiset olivat pojan auttaneet.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeästä vapaudenriistosta. Mies oli eristänyt pojan normaalista arkisesta elinympäristöstään ja ihmissuhteistaan. Hän ei ollut kertonut pojalle, mihin he ovat matkalla ja kuinka pitkäksi aikaa. Isä oli kohdistanut poikaansa väkivaltaa.

Matkallaan Irakiin poika oli ollut isänsä kanssa kolme päivää vangittuna.

Irakissa poika oli asunut isoisänsä luona. Hän pystyi pitämään rajallisesti yhteyttä äitiinsä sosiaalisen median kautta, kunnes isä esti sen.

Oikeus kuuli todistajana muun muassa lapsipsykiatria.

Yritti kiristää lapsen äitiä

Oltuaan pari kuukautta reissussa mies yritti saada vaimonsa maksamaan 3 000 dollarin suuruisen pantin sen vakuudeksi, että vaimo tekee Suomen viranomaisille hakemuksen perheen yhdistämiseksi, mikä auttaisi häntä saamaan oleskeluluvan Suomessa.

Jos puoliso ei tekisi hakemusta, mies ei palauttaisi kaappaamaansa lasta tämän äidin ja sisarusten luo. Puoliso ei vaatimukseen suostunut.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeän kiristyksen yrityksestä. Mies oli käyttänyt häikäilemättömästi hyväksi puolison heikkoutta eli huolta poikansa hyvinvoinnista.

Kaksi todistajaa oli esitutkinnassa kertonut, että miehen tarkoitus oli kaappauksella saada myös puoliso ja neljä muuta lasta muuttamaan Irakiin. Kolmas todistaja kertoi kaapatun pojan ikävästä kotiinsa äidin luo.

Kaappauksesta syytettynä oleva mies otettiin kiinni helmikuussa. Hän on ollut siitä lähtien vangittuna.

Syyttäjä vaatii hänelle vähintään 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Käräjäoikeus käsittelee juttua kolmena päivänä.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi