Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Jos jostain alueen kannattaisi kilpailla, niin nuorista naisista" – aluetutkija haluaisi nähdä kunnan joka panostaa feministiseen elinvoimapolitiikkaan

Aluetutkija Timo Aron mukaan Päijät-Hämeessä ja erityisesti Lahdessa on sijaintiin sitoutunutta potentiaalia, joka ei ole vielä täysin toteutunut Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen ja Lahden työssäkäyntialueen väestönkehitys on heikentynyt merkittävästi 2010-luvun lopulla. Tieto selviää aluekehittämisen konsulttitoimiston MDI:n ennusteesta. Heikentynyt väestönkehitys perustuu syntyvyyden laskuun sekä merkittävästi heikentyneeseen muuttovetovoimaan.

MDI:n ennusteen mukaan koko Päijät-Hämeen väkiluku tulee laskemaan 5,9 prosentilla vuosien 2018–2040 aikana ja Lahti on suurin kaupunki, jossa väkiluku laskee tulevina vuosina.

MDI:n aluetutkijan Timo Aron mukaan tilanne ei kuitenkaan ole Päijät-Hämeessä niin paha, kuin mitä tilastojen valossa voisi luulla.

– Alue- ja väestöennuste perustuu oletuksiin, jotka ovat tehty viime vuosien perusteella ja esimerkiksi Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston (LUT) vaikutus alueen kehitykseen ei näy ennusteessa. LUT-efekti voi vaikuttaa alueella isostikin, Aro muistuttaa.

Tutkija esitteli Hämeen alue- ja väestönkehityksen tilannekuvaa Hämeen kauppakamarin kevätkokouksessa Lahdessa tiistaina.

Kilpailu alueiden välillä kovenee

Pääsääntöisesti Suomessa talous- ja työllisyysaste on kohonnut, mutta samaan aikaan väestönkehitys ja vetovoima ovat laskeneet. Tämä johtaa siihen, että alueiden välinen kilpailu osaavista ammattilaisista on jatkuvasti kovempaa.

MDI:n ennusteen mukaan vain kolmen Manner-Suomen maakunnan väestö kasvaa vuosien 2018–2040 aikana. Kasvavat maakunnat ovat Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi.

Aron mukaan neljä viidestä muuttajasta ovat nuoria aikuisia, minkä vuoksi tulevaisuudessa aluekehityksen ratkaisee se, kykenevätkö paikkakunnat houkuttelemaan nuoria muuttajia.

Päijät-Hämeessä ja eritoten Lahdessa pitäisi pistää enemmän paukkuja siihen, että asukkaat kokevat ympäristönsä niin hyväksi, että he vievät sitä sanaa luontaisesti eteenpäin. Aluetutkija Timo Aro

– Lisäksi, jos jostain alueen kannattaisi kilpailla, niin nuorista naisista. Miehet kyllä tulevat perässä. Haluaisinkin nähdä sen kunnan, joka nostaa feministisen elinvoimapolitiikan kärkeen, koska siinä on valtava mahdollisuus.

Aro sanoo, että työpaikka ei enää pelkästään ratkaise sitä, minne nuori asettuu asumaan. Tulevaisuudessa kaikki se, mitä elinympäristössä tapahtuu työn ohella kasvattavat merkitystään.

– Eli se hyvä ja miellyttävä arki, riittävästi elämyksiä ja tapahtumia siinä ympärillä, Aro listaa alueen elinvoiman saloja.

Lahden kannattaisi panostaa pitovoimaan

MDI:n ennusteessa alueen saavutettavuus, eli ratayhteydet ja muut liikenneyhteydet vaikuttavat vahvasti alueen kiinnostavuuteen. Ennusteen perusteella Lahden kaupungin kasvu poikkeaa kuitenkin täysin kasvukolmion suurista kaupungeista sen hyvästä sijainnistaan huolimatta.

Aron mukaan Lahdessa ollaan silti hyvällä tolalla, sillä menestymisen mahdollisuudet ovat vahvasti olemassa, vain väestönkehitys sakkaa.

– Lahdessa on riittävä väestöntiheys sekä sujuvat ja nopeat yhteydet. Lisäksi Lahdessa on entistä vahvempi korkeakouluasema sekä hyviä ja vahvoja toisen asteen oppilaitoksia, Aro luettelee.

Aro sanoo, että alueella on etenkin sijaintiin sitoutunutta potentiaalia, joka ei ole vielä toteutunut täysin.

– Sitä on vaikea arvioida, koska tai miten se realisoituu, Aro tuumaa.

Hänen mukaansa kaupungin ja maakunnan on helppo rakentaa tulevaisuutta, jos alueen elinvoima, vetovoima ja asukkaiden pitovoima ovat kunnossa. Päijät-Hämeessä Aro keskittyisi erityisesti pitovoiman parantamiseen.

– Kun pitovoima parantuu, se heijastuu vetovoimaan. Eli Päijät-Hämeessä ja eritoten Lahdessa pitäisi pistää enemmän paukkuja siihen, että asukkaat kokevat ympäristönsä niin hyväksi, että he vievät sitä sanaa luontaisesti eteenpäin.

Lue myös: Kolumni: Koko Suomen pitäminen asuttuna on mahdotonta, mutta se ei tarkoita, ettei koko Suomea pidä puolustaa
 

Lisäksi Aron mukaan Lahden mainekuvassa olisi kirkastamisen varaa.

– Pitäisi vahvistaa sitä omaa profiilia ja miettiä, miten erottua muista. Lahden lähettyvillä on kuitenkin vetovoimaltaan Suomen kovimmat alueet eli Tampere ja pääkaupunkiseutu.

Viimeisenä vinkkinä Aro antaa Lahdelle niin sanottujen villien korttien pohtimisen.

– Mikä olisi se alueellinen vahvuus tai jokin erityispiirre, jossa on potentiaalia ja josta voi kasvaa ajan mittaan suurta ja merkittävää, eli mitä täällä on 10 vuoden päästä ja houkutteleeko se väkeä pääkaupunkiseudulta Lahteen.

Ennuste

Väestön ja alueiden

Väestö näyttää keskittyvän useammalla tasolla: koko maan tasolla väestö keskittyy vahvasti kasvukolmion kärkiin, eli Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen, ja maakuntatasolla väestö keskittyy maakunnan ”ytimeen”.

23 keskuskaupungista kasvaa 12 ja 11 supistuu. Ne alueet kasvavat varmimmin, joissa on sujuvat ratayhteydet ja korkeakouluja.

Päijät-Hämeen väkiluku tulee laskemaan: Lahden väestön ennustetaan vähenevän 1,5 %, Päijät-Hämeen sisemmän työssäkäyntialueen väestön 9,6%, Päijät-Hämeen ulomman työssäkäyntialueen väestön 15,6% ja maakunnan laitamien väestön ennustetaan vähentyvän 18,5%.

Vuonna 2040 Lahden työssäkäyntialueella asuu 3,3 % koko maan väestöstä.

Väestön vähenemiseen vaikuttaa hidastuva muuttoliikenne ja syntyvyyden romahtaminen.

Vuonna 2018 enemmän kuin joka toisessa kunnassa syntyi alle 50 lasta ja joka kolmannessa kunnassa syntyi alle 20 lasta. Koko maassa syntyvyys oli vuonna 2018 vähemmän kuin kertaakaan vuoden 1868 jälkeen.

Väestön vähenemiseen vaikuttaa myös sekin, että väestö ikääntyy. Vuonna 2037 yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa liki 400 000 henkilöllä.

Ennuste luettavissa kokonaisuudessaan tämän linkin takaa.

Timo Aro, aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi