Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hovioikeus: Rikosten laadun ja määrän perusteella lahtelaisen asianajajan erottaminen liitosta ei ollut kohtuutonta

Asianajajaliiton valvontalautakunta erotti lahtelaisen asianajajan Atte Niemen liiton jäsenyydestä tämän saaman sakkorangaistuksen vuoksi. Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli tuominnut Niemelle kahdesta pahoinpitelystä ja virkamiehen vastustamisesta 100 päiväsakkoa.

Teot olivat tapahtuneet vapaa-ajalla. Lautakunta korosti päätöksessään, että hyvää asianajajatapaa koskevat ohjeet velvoittavat asianajajaa kaikessa toiminnassa, myös yksityiselämän piiriin kuuluvissa asioissa.

Tässä mielessä asianajajan asema poikkeaa luvan saaneen oikeudenkäyntiavustajan eli niin sanotun lupalakimiehen asemasta.

Valvontalautakunta on määrännyt Niemelle kurinpidollisena seuraamuksena vuosina 2012–2015 seuraamusmaksun, huomautuksen ja varoituksen. Hyvän asianajajatavan vastainen menettely oli siten ollut toistuvaa.

Piti seuraamusta kohtuuttoman ankarana

Valituksessaan hovioikeuteen Niemi huomautti, että kaikki hänelle aiemmin määrätyt seuraamukset eivät olleet perustuneet yhtä vakavaan menettelyyn. Kyse ei siten ollut toistuvasti vakavuudeltaan samantasoisesta menettelystä.

Hän piti seuraamusta kohtuuttoman ankarana. Päijät-Hämeen käräjäoikeus ei ollut rikostuomiossa määrännyt hänelle esiintymiskieltoa eli hän oli kelpoinen toiminaan oikeudenkäyntiasiamiehenä, hän toteaa.

Hän vetosi myös siihen, että asianajajan pahoinpitelytuomio ei yleensä ollut johtanut liitosta erottamiseen; yhdessä tapauksessa jäsen erotettiin, mutta silloin seuraamuksena oli ollut ehdollista vankeutta. Päätöksestä valitettiin.

KKO: Liiton ohjeet lakia tiukemmat

Hovioikeus katsoo ratkaisussaan, että valvontalautakunnan ratkaisua ei voida pitää "ilmeisen virheellisenä tai kohtuuttomana". Lautakunta oli kuullut asianajajaa kokouksessaan.

Hovioikeus katsoo lautakunnan tehneen ratkaisun harkintavaltansa rajoissa.

Se viittaa Korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen vuodelta 2009. KKO toteaa, että asianajajien omassa piirissä hyväksymät ammattieettiset ohjeet asettavat asianajajille tiukempia ohjeita kuin lakipykälät.

Valvontalautakunnan puheenjohtajan, varkautelaisen asianajajan Harri Tuuren mukaan liitosta erottamiset ovat harvinaisia. Vuodessa tapauksia on yksi tai kaksi.

Tuuren mielestä eettistä säännöstöä tulkitsevan valvontalautakunnan ja oikeussuojan takaavien tuomioistuinten keskinäinen työnjako on toimiva.

Lainvoimaisella tuomiolla asianajajaliitosta erotettu asianajaja ei voi toimia asianajotoimiston osakkeenomistajana tai hallituksen jäsenenä eikä myöskään lupalakimiehenä ennen kuin on erottamisesta on kulunut kolme vuotta.

Hän voi hakea uudelleen liiton jäsenyyttä.

Jutun otsikko korjattu 21.5. kello 13.45.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi