Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tiedonkulun ongelmat haittaavat työllisyyden hoitoa – Lahden mallissa palvelut saisi yhdestä pisteestä

Lahden kaupungin huolena on etenkin nuorisotyöttömyys. Lahtelaiset nuoret jonottivat kesätyöseteleitä maaliskuussa 2018. Kuva: Janne Ranne

Lahti haluaa oman toimintamallin rakenne- ja nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi. Kaupungin kaavailema positiivisen rakennemuutoksen malli perustuu tehokkaaseen tiedonkulkuun, joka esityksen mukaan turvattaisiin lainsäädännöllä.

Lahden työttömyysaste (13,2 prosenttia) on suurten kaupunkien korkein. Ongelmana on etenkin nuorisotyöttömyys, joka ei parin viime vuoden aikana juurikaan vähentynyt. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että Lahteen muuttaa työttömiä nuoria ympäristökunnista.

15 vuotta täyttäneistä lahtelaisista 29 prosentilla ei ole lainkaan peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Yli 15-vuotiaista lahtelaisista vain 7 prosentilla on ylempi korkeakoulututkinto.

Samaan aikaan 45 prosenttia alueen yrityksistä ilmoittaa työvoimapulan kasvun esteeksi. Seudulla vaikeuksia erityisesti korkeaa osaamista vaativien työpaikkojen täyttämisessä.

Rajanvetoa "omistajuudesta"

Kaupungin mukaan työllisyyden hoitoa haittaavat tiedonkulun ongelmat viranomaisten välillä. Palveluketjut katkeavat, eikä kenelläkään ole vastuuta siitä, että seuraava askel vie lähemmäs työmarkkinoita.

Työllistymisen esteitä ei nykytilanteessa aina tunnisteta. Nuorten pääsy sosiaali- ja terveyspalveluihin on monimutkaista ja aikaa vievää. Viranomaisten kesken ei ole aitoa yhdessä tekemistä, vaan asiakkaan "omistajuudesta" käydään tiukkaa rajanvetoa.

Tiedot yhteiseen järjestelmään

Kuntavetoisessa Lahden mallissa asiakas saisi saumatonta palvelua yhdestä pisteestä, jossa palvelutarpeet kartoitetaan ja asiakkaalle sovitaan oma valmentaja. Tiedot kootaan järjestelmään, johon kaikilla työllisyyttä edistävillä toimijoilla on pääsy.

Ajanvaraus palveluihin tehdään helpoksi ja saatavuutta parannetaan. Esimerkiksi mielenterveyspalveluihin voisi tarvittaessa saada ajanvarauksen ilman kierrätystä terveysneuvon ja perusterveydenhuollon kautta.

Lahti on suurista kaupungeista ainoa, jossa sote-palvelut on järjestetty maakunnallisesti. Siksi muualla luodut ratkaisut eivät sellaisinaan toimi Lahdessa. Kaupungin mukaan keskeistä on luoda malli, jossa toimenpiteet tapahtuvat saumattomasti ja tuottavat nopeasti tuloksia.

Juttua muokattu 22.5. kello 10.04: 15 vuotta täyttäneistä lahtelaisista vain seitsemällä prosentilla on ylempi korkeakoulututkinto, ei korkea-asteen tutkinto.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi