Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaatuuko Kisapuistohanke kahden miljoonan euron tähden? FC Lahti pitää halvempaa suunnitelmaa "mahdottomana yhtälönä"

Lahteen uutta jalkapallostadionia neuvottelevat osapuolet ovat tällä haavaa kaukana toisistaan.

Jos halvempi stadionhanke jostain syystä toteutuisi, VIP-tilat tehtäisiin Kisapuiston vanhoihin pukukoppeihin Jari Litmasen patsaan taa, kertovat ESS:n saamat tiedot. Kuva: Sami Kuusivirta

ESS:n saamien tietojen mukaan Lahden Kisapuistohankkeeseen liittyvät neuvottelut ovat pahasti jumissa. Lähteet kertovat, että FC Lahti olisi vetäytymässä hankkeesta, koska neuvottelupöytään on tuotu niin sanottu karvalakkimalli eli kustannuksiltaan kaksi miljoonaa euroa halvempi esitys kuin FC Lahden toivoma suunnitelma. Käytännössä siis alun perin 10,4 miljoonan euron suunnitelma on karsittu 8,4 miljoonan euron suuruiseksi.

FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood ja Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen eivät halua "ottaa kantaa huhuihin", mutta Hood vahvistaa, että neuvotteluosapuolten välillä on "kohtuullisia näkemyseroja". Kisapuistohankkeen osalliset pitivät torstaina kokouksen, jonka lopputulemaa Hood kuvailee "mahdottomaksi yhtälöksi".

– Tuolla karsitulla summalla ei mitenkään saada kategoria 3:n tasoista stadionia, joka on edellytys Veikkausliigan pääsarjaan ja euroliigaan pääsylle. Sanotaanko näin, että jos yritykselle ei anneta olosuhteita, joissa voi pyrkiä eteenpäin ja kehittämään seuran toimintaa, se yritys voi siirtyä jollakin aikavälillä muualle, Hood sanoo.

– En sano, että FC Lahdelle käy näin, mutta mitä itse tekisit, jos yrittäisit pyörittää yritystä, jonka pitäisi saada tulovirtojakin?

Hood sanoo, että se kaupungin puolelta on myönnetty, että Ranta-Kartano-hankkeen edetessä stadionia ei voi jättää nykyiseen kuntoonsa.

VIP-tilat vanhoihin pukukoppeihin Litmasen taa?

Kategoria 3 -tason stadionissa olisi kolme kerrosta lämmintä katsomotilaa ja VIP-tilat kolmannessa kerroksessa. ESS:n saamien tietojen mukaan Lahden kaupunki on nyt esittänyt neuvottelupöydässä, että lämmitetyistä tiloista luovuttaisiin ja VIP-tilat tehtäisiinkin pukukoppitiloihin, jotka sijaitsevat Jari Litmasta esittävän patsaan takana.

Hood ei kiistä eikä myönnä tietoja, mutta antaa ymmärtää, että oikeilla jäljillä ollaan.

Miten siis tästä eteenpäin?

– Seuraavaa tapaamista kaupungin kanssa ei ole sovittu. Odotamme saavamme kaupungilta täydentäviä esityksiä ja lisää tietoa. Tämä on kaupungilta arvovalinta.

Timonen: Rahat eivät menneet KymiRing-rataan

Pekka Timonen kommentoi tilannetta varsin niukkasanaisesti. Hän sanoo, että "urakka on yhä kesken" ja että "tietoja täytyy yhä vaihtaa ja tehdä lisää laskelmia".

– Helppoa tämä ei ole. Jos olisi, ratkaisu olisi varmasti jo olemassa. Pohdittavaa on paljon, kuten uuden stadionin käyttökustannusten kattaminen, mutta työskentelemme yhdessä ratkaisun löytymiseksi, Timonen tyytyy sanomaan.

Kaupunki päätti hiljan investoida kaksi miljoonaa euroa KymiRing-hankkeeseen. Menivätkö Kisapuistorahat sinne?

– Näillä asioilla ei ole mitään yhteyttä toisiinsa.

ESS uutisoi huhtikuussa, että stadionhanke olisi tarkoitus saada valtuuston käsittelyyn kesäkuussa. Vieläkö tämä aikaraja pitää?

– Emme hirttäydy mihinkään aikatauluihin, vaan koko ajan tehdään töitä, ja kun esitys saadaan valmiiksi, se esitellään. Esityksestä pitää saada hyvä, Timonen sanoo.

"On saatu vain uudet valotolpat ja tekonurmi"

Europelikriteerit täyttävälle stadionille on ollut tarkoitus hakea rahoitusta myös Uefan HatTrick-rahastosta. Hoodin mukaan kalliimman stadionversion toteutuessa tukisumma voisi olla 400 000 euroa ellei enemmänkin.

– Sen sijaan jos tehdään halvempi versio, on hyvin todennäköistä, että tukea heruu hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Hän pitää nykytilannetta surkuhupaisana. Hoodin mukaan FC Lahden 23-vuotisen historian aikana on viritelty jo viisi tai kuusi Kisapuiston parannushanketta, mutta käytännössä on saatu vain uudet valotolpat ja tekonurmi.

– FC Lahti on merkittävä toimija lahtelaisessa yrityselämässä. Työllistämme 30 henkeä ja kymmenet vapaaehtoiset päälle, olemme esillä myös yritysyhteistyön kautta ja liikutamme vuositasolla tuhansia ihmisiä. Jalkapallo on kaupungin suosituin laji. Kansainvälisen tason stadion kuuluisi tähän yhtälöön.

Kisapuistohanke

Uusi stadion

Uuden jalkapallostadionin rakennuttaisi toimitilayhtiö Spatium ja Lahden kaupunki olisi rahoittaja.

Talven ja kevään aikana on neuvoteltu mallista, jossa stadionin käytännön toiminnasta vastaisi erillinen operointiyhtiö, jonka perustaisi FC Lahti.

Operointiyhtiö maksaisi vuosittain kaupungille vuokraa tilojen käytöstä.

Katettuja paikkoja olisi noin 3 800 ja kattamattomia (nykyisessä aurinkokatsomossa) 1 700.

Runsaalla 10 miljoonalla eurolla saataisiin Euroopan jalkapalloliiton Uefan kolmoskategorian stadion, jossa voitaisiin pelata europelejä ja maaotteluita.

Stadion valmistuisi aikaisintaan 2021.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi