Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Malskin saneerauksessa massiivinen ja ennakoitua suurempi purku-urakka – Taidekeskus avautuu vuonna 2021

Panimon entisessä sammiosalissa lehahtelevat pulut saavat pian etsiä uuden pesäpaikan. "Tästä tulee hintansa väärti ja oikeasti mietitty", sanoo projektipäällikkö.

Katutason aulaan tulee muun muassa ravintolatiloja ja taidekeskuksen lipunmyynti., kertoo projektipäällikkö Jarno Aaltonen. Kuva: Juha Peurala

Järeät piikkauskoneet jyskyttävät, ja jyrsimet laulavat korvia huumaavasti Malskin vanhassa panimossa. Entisessä sammiosalissa vielä lehahtelevat pulut saavat pian etsiä uuden pesäpaikan.

Luovan tehtaan kokonaisuudeksi muuttuvassa kiinteistössä käynnistyi tammikuussa saneerausurakka, jonka purkutyövaihe on loppusuoralla.

Pintoja jää näkyviin, koska se on koko kiinteistön idea. Projektipäällikkö Jarno Aaltonen

Homma on ollut massiivinen ja ennakoitua suurempi. Urakoitsijana toimivan Superionin projektipäällikkö Jarno Aaltonen kertoo, että talon seinien sisäpuolelta on lähtenyt purkujätettä 10 000–12 000 tonnia eli satoja autokuormallisia.

– Talo on kerroksellisesti rakennettu, ja muutosvaiheita on kymmeniä. Rakennus on tehty sen mukaan, että se oli aivan täynnä sammioita ja kypsytyskellareita. Esimerkiksi ulkoseinän tiilimuuri on 1,15 metriä paksu. On pitänyt olla vyö ja henkselit, ettei varmaan murene, Aaltonen kuvailee.

Pulut pitävät vielä majaa entisessä sammiosalissa. Kuva: Juha Peurala

Runko alkaa nousta

Malskille saneerataan ja rakennetaan lähes 8 500 neliömetriä tiloja, joista vajaat 4 000 neliötä tulee Lahden kaupungille Taide- ja muotoilukeskus LADin käyttöön. Taidekeskusta varten tehdään uudisosa, jonka perustuksia rakennetaan parhaillaan.

– Kahden viikon päästä alkaa uudisrakennuksen runko nousta, Superionin projektipäällikkö Juha Keiski kertoo.

Rakentamista varten Päijänteenkadulle on pystytetty nosturi. Panimon seinustalta on kaadettu puurivi, mikä on tuonut vanhan tiilijulkisivun uudella tavalla esiin. Uuden pääsisäänkäynnin avaamista on valmisteltu tiilimuuriin puhkaistuilla rei'illä.

Puurivistön kaataminen on tuonut panimokiinteistön julkisivun paremmin esiin. Kuva: Juha Peurala

Rouheita pintoja säilyy

Panimon vanhassa osassa on käynnissä melkoinen myllerrys. Tulevassa sisäänkäyntiaulassa ja ravintolatilassa tunnelma on elokuvamainen, kun purkupöly siivilöi päivänvaloa.

Hanke on edennyt varsinkin yksityisellä puolella oikein hyvin. Toimitusjohtaja Arto Korhonen

Entinen laboratoriotila on muuttunut suoranaiseksi tilataideteokseksi, jossa purkurobottien silmät hehkuvat lattiaa peittävän ja katosta roikkuvan betonimurskan keskellä.

– Epäselvät vanhat välipohjat puretaan. Kaikki haitallinen on riivitty ja purettu, Aaltonen kertoo.

Välipohjien purkutyöt ovat käynnissä entisessä laboratoriohuoneessa. Kuva: Juha Peurala

Malskin rouheita seinäpintoja säilytetään mahdollisimman paljon.

– Pintoja jää näkyviin, koska se on koko kiinteistön idea. Purkutöiden jälkeen pinnat desinfioidaan ja pintakäsitellään.

"Tulee hintansa väärti"

Malskin tilojen jatkokäyttöä mietittiin siitä lähtien, kun Hartwall vuonna 1998 lopetti panimotoiminnan Päijänteenkadulla. Vuosina 2003–2008 panimorakennuksessa toimi Taidepanimo.

Rakennuksessa oli tämän jälkeen yritystoimintaa, mutta laajan saneerauksen käynnistäminen vei aikaa. Työmaata katsellessa ymmärtää syyn.

Malskilta on kuljetettu pois satoja kuormia purkujätettä. Kuva: Juha Peurala

– Seikkailijat älkööt vaivautuko. Tästä tulee hintansa väärti ja oikeasti mietitty. Kaikkien intressissä on saada tehtyä tästä oikeasti hyvä, Aaltonen sanoo.

Tilat kysyttyjä

LADin lisäksi Malskille tulee muun muassa studiotiloja, toimistoja sekä ravintola- ja kokoustiloja. Kiinteistökehitysyhtiö Kinoksen toimitusjohtaja Arto Korhonen kertoi viime vuoden lopulla, että tiloista noin 20 prosenttia on vuokraamatta.

– Hanke on edennyt varsinkin yksityisellä puolella oikein hyvin. Toimijoiden suunnasta kysyntä on ollut hyvää, hän toteaa.

Malskista tulee noin parinsadan ihmisen työpaikka.

– Yhteisölliset tilat ovat jatkuvasti liikkeessä. Tilat ovat muuntojoustavat. Kiinteistöpäällikön lisäksi talossa tulee olemaan yhteisömanageri, joka koordinoi kaikkien toimijoiden välillä, Aaltonen kertoo.

Uudisosan ennakoidaan valmistuvan aikataulussa eli huhtikuun 2020 loppuun mennessä. Vanhan puolen saneerauksen on ollut määrä valmistua tämän vuoden aikana, mutta aikataulu saattaa venyä kuukaudella tai parilla.

Vanhan panimon saneerauksen on ollut määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Kuva: Juha Peurala

LAD avautuu 2021

Taide- ja muotoilukeskus LADin avajaisia vietetään näillä näkymin vuoden 2021 alkupuoliskolla. Nopeimmillaan taidekeskus voisi avautua vuoden 2020 lopussa, mitä Lahden museonjohtaja Timo Simanainen pitää epätodennäköisenä.

LADia varten tehtävän uudisrakennuksen on määrä valmistua ensi vuoden huhtikuussa. Tilojen käyttöönottoon ja näyttelyiden rakentamiseen on varattava puolisen vuotta.

– Jos tila luovutettaisiin toukokuussa 2020 ja näyttely saataisiin kuudessa kuukaudessa tehtyä, olisi joulunalus, joka on huono aika museon avaamiselle. Siinä tulisi katkos, joka ei tekisi hyvää, Simanainen pohtii.

Havainnekuva Malskin Taide- ja muotoilukeskuksesta. Kuva: LAD

Museonjohtaja pitää mahdollisena, että taidekeskus avaisi ovensa heti alkuvuodesta 2021.

– Varovaisuusperiaatteella deadline olisi kesäkuu 2021.

"Mietittävä rauhassa"

Simanainen ei halua kiirehtiä rakentamista, sillä toteutuksen yksityiskohdista on hänen mukaansa vielä neuvoteltava.

– Viestimme on ollut, että suunnittelua on mietittävä rauhassa, että kaikki menee varmasti hyvin.

Simanainen korostaa, että rakenteiden sekä sähkö- ja ilmastointiratkaisuiden on oltava taidekeskukselle räätälöityjä.

– Taidemuseo vaatii paksut puuseinät, joihin voidaan nauloja ja ruuveja laittaa. Ne pitää rakentaa tietyllä tapaa. Valaistuksen on oltava tietynlaista. Museon toiminnan on oltava joustavaa, joten jäykkiä tilaratkaisuita ei saa tehdä. Tekemistä ja miettimistä on tosi paljon.

Superionin Aaltonen vakuuttaa, että museon erityistarpeet huomioidaan.

– Museon puolella lämpötila ja ilmankosteus ovat kahden prosentin toleranssin sisällä.

Taidekeskus

Kaupungilla pitkä vuokrasopimus

Lahden kaupunki vuokraa Malskin korttelista tilat taide- ja muotoilukeskukselle 20 vuodeksi.

LADin käyttöön tulee vajaat 4 000 neliötä. Tilojen kuukausivuokra on noin 59 000 euroa.

Malskin kiinteistön omistaa Kiinteistöyhtiö Kielo, jota hallinnoi pohjoismainen sijoittaja Brunswick Real Estate.

Panimokiinteistöä uudistetaan yli 10 miljoonalla eurolla. Rakennustyö käynnistyi tammikuussa ja kestää huhtikuun 2020 loppuun.

Vuonna 2021 avautuvaan taidekeskukseen siirtyvät Lahden taidemuseo sekä ilman vakituista näyttelypaikkaa ollut julistemuseo.

Keskeisiä näyttelyteemoja tulevat olemaan taide, muotoilu, lifestyle ja digiteknologia.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi