Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rikosasiat ratkaistaan Päijät-Hämeessä ripeämmin kuin useimmissa muissa käräjäoikeuksissa

Lähes 39 prosenttia rikosasioista ratkaistiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa viime vuonna kirjallisessa menettelyssä. Koko maassa osuus oli noin 32 prosenttia. Kuva: Mikko Kivelä

Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli viime vuonna yksi niistä kolmesta tuomioistuimesta, joissa rikosasian käsittelyaika jäi alle kolmen kuukauden.

Päijät-Hämeessä käsittelyaika oli 2,7 kuukautta, kun koko maan keskiarvo oli 4,3 kuukautta.

Myös aika rikosilmoituksesta asian ratkaisemiseen käräjillä oli Päijät-Hämeessä keskimääräistä lyhyempi. Esimerkiksi varkaudesta tehty rikosilmoitus käsiteltiin käräjillä keskimäärin 9,7 kuukaudessa (koko massa 13,3 kuukautta). Lapseen kohdistuneen seksuaalirikoksen käsittelyaika oli 12,6 kuukautta (18).

– Käsittelyajat ovat perinteisesti olleet lyhyitä, sanoo laamanni Jukka Heikkilä. Tästä on kiittäminen paitsi talon omaa väkeä, myös syyttäjälaitosta.

Myös laajat riita-asiat saatiin Päijät-Hämeessä ratkaistuksi koko maan keskiarvoa nopeammin eli keskimäärin 6,5 kuukaudessa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa tuli viime vuonna vireille noin 21 960 rikosasiaa. Ratkaistuja asioita lähes 700 kappaletta enemmän.

Saapuneitten rikosasioitten määrä nousi, kun taas esimerkiksi avioero- ja velkajärjestelyasioitten määrä valtakunnallisesta kehityksestä poiketen laski.

Pohjalaiset eivät tykkää riitelemisestä

Oikeusministeriön julkaisussa Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2018 on kuvattu sekin, kuinka paljon kunkin käräjäoikeuden tuomiopiirin alueella on saapunut rikos- ja laajoja riita-asioita tuhatta asukasta kohden.

Noin 200 000 asukkaan Päijät-Häme kuuluu vertailun keskikastiin. Eniten rikosasioita saapui Helsingin, Vantaan ja Pirkanmaan käräjäoikeuteen. Helsingissä asioita oli 1 422, Päijät-Hämeessä 951.

Helsingin käräjäoikeuteen saapui eniten myös laajoja riita-asioita, noin 250 asiaa per tuhat asukasta. Päijät-Hämeessä määrä oli 136.

Tilastojen valossa pohjalaiset eivät pidä riitelystä ainakaan oikeudessa. Neljästä pohjalaisesta käräjäoikeudesta kolmeen saapui alle 100 riita-asiaa tuhatta asukasta kohden.

Julkaisussa on selvitetty myös, kuinka monta rikos- ja laajaa riita-asiaa kukin tuomari keskimäärin ratkaisi istunnossa. Päijät-Hämeessä määrä oli 69; koko maassa vaihteluväli oli 47–92 asiaa.

Vanhat vuokrat yhä rasitteena

Ministeriö on arvioinut kunkin tuomioistuimen tuottavuutta ja taloudellisuutta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuottavuus eli henkilötyövuotta kohden ratkaistujen asioitten määrä oli ennakoitua parempi, mutta huonompi kuin koko maassa keskimäärin.

Nettomenot ratkaistua asiaa kohden eli taloudellisuus oli Päijät-Hämeessä koko maan keskiarvoa heikompi. Laamanni Heikkilän mukaan syynä on, että käräjäoikeus joutui maksamaan osasta vuotta vuokraa myös vanhoista toimitiloistaan Rautatienkadulla.

Kumpi on tärkeämpää, asian ratkaiseminen ripeästi vai pienin kustannuksin?

– Tärkeintä on ratkaista asia oikein ja laadukkaasti sekä riittävän ripeästi, Heikkilä vastaa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi