Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Syyttäjä vaatii Lahden ekstaasi- ja Subutex-miehelle lähes maksimirangaistusta – liettualaiskuriiri kiisti tienneensä mitään huumeista

Ekstaasi oli pakattu kolmeenkymmenen pusiin, joissa kussakin oli noin 5 000 tablettia. Kuva: Hämeen poliisi

Tiesikö vai eikö tiennyt? Tätä kysymystä pyöriteltiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa torstaina, kun se käsitteli massiivista ekstaasijuttua.

Huumausaineet Tornion kautta Suomeen tuonut viisikymppinen liettualaiskuriiri kiisti tienneensä, että kuorma-auton lastin seassa oli Suomen katukauppahinnoin mitattuna 1,2–2,3 miljoonan euron arvosta ekstaasia, amfetamiinia ja Subutexia.

Ekstaasia oli yli 151 000 tablettia. Ne takavarikoitiin vuonna 1989 syntyneen lahtelaismiehen asunnosta. Helmikuinen ekstaasitakavarikko oli Suomen suurin.

Kuriiri luovutti viiteen pahvilaatikkoon pakatut huumausaineet lahtelaiselle iltapäivän hämärissä Merrasjärven uimarannan parkkipaikalla. Mies vei laatikot asuntonsa parkkipaikalle ja pyysi sattumalta paikalle tullutta 1984 syntynyttä lahtelaismiestä auttamaan niitten kantamisessa autosta asuntoon.

Vanhempi lahtelainen kantoi 3 laatikkoa, millä perusteella syyttäjä vaati hänelle rangaistusta lähes 91 000 ekstaasitabletin hallussapidosta. Hänkin kiisti tienneensä mitään huumeista, joskin myönsi ajatelleensa, että asiassa voisi olla jotain hämärää.

Miehellä oli sanojensa mukaan oma lehmä ojassa, sillä hän oli aiemmin samana päivänä ostanut nuoremmalta mieheltä 0,5 grammaa amfetamiinia sekä pummasi illalla saman verran lisää.

Kuriiri: valvottiin ja uhkailtiin

Kuriirilla oli rahtia muuallekin Suomessa, ainakin Pohjanmaalle. Lahteen tulleessaan hänellä oli vain yksi lava, joka oli osoitettu eräälle yritykselle Vihdissä.

Syyttäjän mukaan Vihtiin tarkoitettu lasti oli vain hämäystä, sillä huumepaketit oli piilotettu lastin sisään.

Kuriirin kuvaus kuorman teosta oli monipolvinen. Hän oli lähtenyt liikkeelle Liettuasta ja kävi Hollannissa ja Saksassa ennen tuloaan Pohjoismaihin.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus pui isoa ekstaasijuttua koko torstaipäivän. Istuntoa venytti se, että kuriirin kuuleminen tapahtui tulkin välityksellä. Kuva: Sami Lettojärvi

Hän kertoi kuormanneensa myös sellaisen lavan, jonka hän oli vähän aikaisemmin purkanut kuormasta. Toimintaohjeita hän sai puhelimitse ja viestisovelluksen kautta.

Saamistaan ajo-ohjeista mies päätteli, että hänen kulkemistaan valvottiin mahdollisesti gps-paikantimen avulla. Uhkailuakin esiintyi. Mies käskettiin viemään Lahdessa yli jäänyt, Vihtiin tarkoitettu lasti Saksaan, mikäli hän haluaisi "perheen olevan kunnossa".

Syyttäjän kysyttyä kuriirilta, miksi tämä oli muuttanut kertomustaan esitutkinnassa, mies viittasi kokemaansa uhkailuun. Hän kertoi saaneensa myöhemmin selville, että huumelastin takana oli "iso klaani".

Jengiläinen vai ei?

Huumeet vastaanottanut lahtelainen myönsi roolinsa, mutta kiisti avustajansa välityksellä syyttäjän vaatimuksen rangaistuksen koventamisesta sillä perusteella, että hän on United Brotherhoodin alajengin Bad Unionin jäsen.

Syyttäjän rangaistusvaatimus oli 12,5 vuotta vankeutta, josta koventamisperusteen osuus oli yksi vuosi. Vaatimuksessa on otettu huomioon ehdollisen vankeusrangaistuksen täytäntöönpano.

Oikeus kuuli asiantuntijatodistajana Keskusrikospoliisin jengiasiantuntijaa. Tämä oli huhtikuun alkuun päivätyssä lausunnossaan todennut syytetyn tulleen UB:n toimintaan mukaan muutama päivä ennen ekstaasijutun paljastumista.

Asiantuntijan mielestä ei ole uskottavaa, että yksittäinen jengiläinen tekisi omaan lukuun noin mittavaa huumekauppaa.

Syytetyn avustaja vaati useita kertoja asiantuntijaa kertomaan, millaiseen UB:n toimintaan syytetty on osallistunut. Asiantuntija vastasi, että ei tiedä eikä voisi kertoakaan, vaikka tietäisikin, sillä se vaarantaisi tietolähteen.

Avustaja kyseenalaistaa sen, että syytetty määritellään UB-jäseneksi sillä perusteella, että hänen asunnossaan oli UB-logoin varustettuja tekstiilejä. Hän aiheutti salissa hilpeyttä kysymällä, että entä jos asunnosta olisi löytynytkin jääkiekkomaajoukkueen pelikamppeita.

Kuriirille syyttäjä vaatii 8–9 vuoden sekä vanhemmalle lahtelaiselle 1 vuoden ja 6 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Käräjäoikeus antaa tuomion kahden viikon kuluttua.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi