Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jos lätkä tai lentopallo eivät nappaa, nyt oli tarjolla jotain erikoisempaa - Lahden lukiolaiset pääsivät mukaan kunnon hupijuttuun

Lahden Kisapuistossa nähtiin, että yleisimpien lajien ohella liikunnassa on tarjolla runsaasti muutakin. Lukiolaiset pääsivät testaamaan toinen toistaan harvinaisempia vaihtoehtoja.

Chreeleading vaatii huimapäisyyttä ja hyvää joukkueyhteistyötä. Lahden Cheerleading-seuran Pardalis-ryhmä näytti taitojaan Kisapuiston Let's Go Lahti -tapahtumassa. Kuva: Sami Lettojärvi

Kaksi nuorta sumopainijaa vääntää toisiaan kumoon oikein tosissaan. Tasaväkinen koitos päättyy viimein, ja ottelijat pääsevät riisumaan erinomaisen hyvin topatut suojapukunsa. Tämä ottelu edusti hauskanpito-sumoa eikä totista ähellystä.

Toinen ottelija, Lahden yhteiskoulun lukion toisluokkalainen Maija Pietilä ei ollut ensimmäistä kertaa koettelemassa kuntoaan sumopainissa.

– Se on rankkaa ja vaatii voimia. Puku painaa paljon, ja lopussa on tosi väsynyt.

Pietilä ei osaa kuvitella lajia itselleen harrastukseksi. Hän on kylläkin valmis suosittelemaan sumopainia, jos joku toinen etsii tarpeeksi haastavaa liikuntavaihtoehtoa itselleen.

Sumopaini on raskaassa suojapuvussa kuntoa vaativaa liikuntaa. Kannaksen lukion Kristian Terho (vas.) ja Leevi Silanen ottivat mittaa toisistaan. Kuva: Sami Lettojärvi

Yli 20 lajia

Sumopainit olivat vain yksi osa Lahden Kisapuistossa keskiviikkona järjestettyä Let’s Go Lahti -tapahtumaa, joka oli tarkoitettu kaupungin lukiolaisille.

Osallistujille oli tarjolla peräti 23 lajia, joihin kuuluivat muun muassa kuplafutis, rantalentopallo, haavipallo, pyörätuolikoripallo, pystymelonta eli suppaus, frisbeegolf ja liitokiekolla pelattava ultimate-joukkuepeli.

Olemme saaneet olla luovia ja keksiä itse ratkaisuja. Kumppanuuskoordinaattori Jukka Mikkola

Tapahtuma oli osa Liikkuva lukio -hanketta. Haaga-Helian Vierumäen kampuksen liikunnanohjaajaopiskelijat vastasivat käytännön toteutuksesta. Osallistujia oli noin 1 500.

Paikallisiin yhteistyökumppaneihin kuuluivat muun muassa Lahti Energia oy, Etelä-Suomen Sanomat, Radio Voima ja jätehuoltoyritys Remeo oy.

Jokaiselle jotain

Let’s Go Lahden kumppanuuskoordinaattori Jukka Mikkola kertoi, että lukio-opiskelijoille haluttiin tarjota mahdollisimman erilaisia liikuntavaihtoehtoja.

– Me halusimme paljon lajeja sekä lajikokeiluja innostamaan niitä, jotka eivät harrasta jotain peruslajia.

Mikkola on tyytyväinen, että tapahtuman järjestäminen saatiin osaksi liikunnanohjaajaopiskelijoiden opintoja.

– Saimme ihan parhaan tehtävän. Olemme saaneet olla luovia ja keksiä itse ratkaisuja.

Frisbeegolf oli monelle osallistujalle haastava rasti. Kuva: Sami Lettojärvi

Leppoisassa hengessä

Jukka Mikkolan mukaan tapahtumassa haluttiin tietoisesti mennä niin sanotusti ilo edellä. Rentous, yhteisöllisyys ja mukava yhdessäolo olivat tärkeämpiä kuin varsinainen kilpaileminen.

Mikkola kertoi, että Let's Go Lahdessa ei ole otettu mallia mistään muusta vastaavanlaisesta tapahtumasta. Toteutunut kokonaisuus on ainutkertainen lajissaan, mutta jatkossa se on siirrettävissä myös muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön.

Kuumaa, mutta mukavaa

Jalkapallokentän laidalla omiaan kannustaneet Lahden lyseon opiskelijat Elias Lindqvist, Niilo Lindström ja Aleksi Helminen olivat kuplafutiksesta innoissaan. Peli on sopivan fyysistä ja vauhdikasta.

Pelaajaa ympäröivä kookas muovikupla tekee kentällä olosta varsin erikoisen kokemuksen.

– Kuuma siinä tulee eikä näe niin hyvin, mutta hauskaa on, luonnehti Helminen.

Aleksi Helmisellä on urheilullinen tausta. Hän käy kuntosalilla ja juoksulenkilläkin silloin tällöin. Kilpauimarin uran hän lopetti.

– Oli sen verran paljon treeniä, että halusin jo lisää vapaa-aikaa.

Sporttista elämäntapaa suosi moni muukin kuplafutaaja. Lyseolainen Walter Mäkinen löysi asiaan luontevan selityksen.

– Joukkuelajit keräävät liikunnallista porukkaa. Muut voivat mennä ei niin liikunnallisiin lajeihin. Heille on kelluntaa ja muuta.

Kannaksen lukion opiskelijat Emilia Laukkanen (vas.) ja Sille Sinor selvisivät pystymelonnasta kastumatta. Kuva: Sami Lettojärvi

"Yllättävän helppoa"

Liikuntalajit aurinkoisen Pikku-Vesijärven rannassa muistuttivat enemmän lomanviettoa kuin koulupäivää. Kannaksen lukion opiskelijat Sille Sinor ja Emilia Laukkanen nauttivat suppauksesta eli pystymelonnasta.

Laukkanen on supannut ennenkin, mutta Sinor oli lajin parissa ensimmäistä kertaa. Hän voisi ajatella viihtyvänsä pystymelonnan parissa vielä jatkossakin.

– Se on tosi hauskaa ja yllättävän helppoa.

Sinor harrastaa voimistelua ja salibandya. Hän antaa Let's Go Lahdelle tunnustusta siitä, että tarjolle on saatu aivan uusia liikuntavaihtoehtoja.

Fillarilla fiilistelyä

Pikku-Veskun rannan tuntumassa pääsi kokeilemaan, kuinka pitkään pystyy tasapainoilemaan läskipyörän kanssa lyhyellä radalla. Läskipyörällä tarkoitetaan siis maastopyörää, jossa on erittäin leveät renkaat.

Ratareitti oli merkitty muovikartioilla. Tulos oli sitä parempi, mitä kauemmin onnistui pyörän kanssa radalla tasapainoilemaan ilman, että jalat osuivat maahan. Lahden lyseon ykkösluokkalaiselta Jan Korkalaiselta se onnistui ensimmäisellä kerralla 43 sekunnin ajan.

Korkalaiselle läskipyörä oli uusi tuttavuus, mutta tavallisella maastopyörällä hän käy heittämässä lenkin pari kertaa viikossa. Leveärenkainen pyörä ei ensituntuman jälkeen ole hänelle poissuljettu vaihtoehto omaksi ajoneuvoksi.

– Jos vaan tulee sopiva vastaan.

Kelluntapukuja kokeilivat Pikku-Veskulla niin opiskelijat kuin opettajatkin. Kuva: Sami Lettojärvi

Asiat menivät, kuten piti

Let's Go Lahden tuotantopäällikkö Pyry Ylitalo oli tapahtumaan tyytyväinen. Yleisötavoite saavutettiin, ja kaikille toimintarasteille riitti tasaisesti väkeä.

– Joka paikassa on ollut vilskettä ja vipinää.

Liikuntatapahtumaan kuului kolme turnausta, joita Lahden lyseo hallitsi suvereenisti. Rantalentopallossa lyseolaisten Ihmekolmoset-joukkue vei ykköstilan. Lyseon kasvatit olivat vahvimpia myös köydenvedossa. Kuplafutiksessa taas Kannaksen ja Lyseon yhteisjoukkue Bossit nappasi turnausvoiton.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi