Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

ESS haastattelee kaikki päijäthämäläiset meppiehdokkaat, osa 5/5

"Liikkuvuus turvataan, jos ulkorajat pitävät" – lahtelainen meppiehdokas Sonja Falk lisäisi sekä pakolaisleirejä että vastaanotettavien määrää

"Kristinusko on oikeastaan ainoa asia, joka yhdistää koko Eurooppaa", katsoo Sonja Falk (kd.).

Vapaa liikkuvuus on EU:n keskeinen periaate, katsoo lahtelainen eurovaaliehdokas Sonja Falk (kd.). Kuva: Ronja Koskinen

Europarlamenttivaalit järjestetään 26. toukokuuta. Lahtelainen ehdokas Sonja Falk (kd.) haluaa edistää vakautta ja valvoa EU:n ulkorajoja.

Miksi olet ehdolla EU:n parlamenttivaaleissa?

Euroopan parlamentissa on hyvä olla meppejä, joilla on käsitys suomalaisesta lainsäädäntötyöstä. Itse olen työskennellyt useita vuosia suomalaisessa lainsäädäntöprosessissa. Pystyisin hahmottamaan Suomen hyödyn näkökulmasta, miten Euroopan unionin päätöksenteko vaikuttaa. Minulla sopivasti vuosia takana ja edessä politiikassa. Pystyisin pidemmälläkin tähtäimellä olemaan hyödyksi suomalaisille, jos minut europarlamenttiin äänestettäisiin. (KD:n puheenjohtaja) Sari Essayah juuri näistä syistä pyysi minua ehdokkaaksi.

Mikä on tärkein tavoitteesi?

Lasten ja nuorten tulevaisuuden rakentaminen on kaikessa päätöksenteossa keskeistä. Suomalaisilla on osaamista, jota pystytään jakamaan. Lapsi- ja perhepolitiikalla sekä koulutuspolitiikalla saadaan koko kansakunnan hyvinvointia nostettua. EU:ssa voidaan jakaa eri maiden parhaita käytäntöjä. Järjestöpuolella olen ollut sitä jo tekemässä.

Haluan myös toimia asioiden kärjistymistä ja epävakauden lietsomista vastaan. Rakentava politiikka on ainoa tapa muuttaa tavallisten ihmisten elämää paremmaksi. Epävakauden aikana asiat ihmisten arjessa eivät mene eteenpäin. Siksi vakaampi Eurooppa on vaaliteemani.

Onko Suomi mielestäsi hyötynyt EU:n jäsenyydestä? Perustele.

Olin aikanaan vähän kriittinen EU-jäsenyyteen. Näen, että Suomi on hyötynyt. Suomi on vientivetoinen maa. Tärkeintä on, että EU:n sisämarkkinat on saatu vaivattomasti yritysten saataville. Elinkeinoelämä on hyötynyt ja sitä kautta kaikki suomalaiset työllisyyden kautta. Kotitaloudet ovat hyötyneet matalista koroista. Vapaasta liikkuvuudesta hyötyvät sekä yritykset että kuluttajat.

Olemme joka tapauksessa vahvasti yhteydessä Euroopan talousalueeseen. Kriisit vaikuttavat Suomeen riippumatta siitä, missä päin ne tapahtuvat. On parempi olla vaikuttamassa asioihin.

Mitkä ovat mielestäsi EU:n tärkeimmät tavoitteet lähitulevaisuudessa?

Vakauden ja luottamuksen saavuttaminen Euroopan alueella. Se tarkoittaa EU:n toimintatapojen muutosta. Vapaa liikkuvuus EU:n sisällä edellyttää, että ulkorajat pitävät. Jos näin ei ole, rajavalvontaa joudutaan lisäämään EU:n sisällä, mikä vaikeuttaa unionin toimintaa.

Tyytymättömyys ja populismi lähtevät liikkeelle lasten ja nuorten huonoista tulevaisuusnäkymistä sekä työttömyydestä. Pitää pystyä luomaan tulevaisuudenuskoa, mikä ei tietenkään voi olla valheellista. On luotava mahdollisuuksia kehittää itseään ja työllistyä. Koulutus on hyvin keskeistä.

Sonja Falkin mukaan Eurooppa tarvitsee tulevaisuudenuskoa, jota voidaan vahvistaa etenkin koulutuksella. Kuva: Ronja Koskinen

Pidät tärkeänä hallittavaa ja inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa, mitä se tarkoittaa käytännössä?

Hallittavuus on sitä, että EU:n ulkorajojen yli ei tulla hallitsemattomasti. On tiedettävä, keitä tulee ja miksi. Se tarkoittaa EU:n ulkorajoille pakolaisleirejä, joissa arvioitaisiin turvapaikan tarve ja pystyttäisiin sijoittamaan kokonaisia perheitä. Pakolaisleirit on rakennettava inhimillisiksi, mikä tietenkin maksaa.

EU:n sisälle tarvitaan kiintiöpakolaisjärjestelmä. En kannata, että rajojen yli tulevia siirrettäisiin EU:n sisäisesti, koska se kiihdyttää laitonta maahanmuuttoa. Kiintiöjärjestelmän kautta pakolaisten määrää voitaisiin huomattavasti kasvattaa. Työperusteista perheiden yhdistämistä voitaisiin lisätä, koska Euroopassa on tarvetta työvoimalle.

Tällä hetkellä systeemi kannustaa lähteä hukkumaan Välimerelle. Se on ihmissalakuljettajille tuottoisa bisnes. Hallittavuus ja inhimillisyys kulkevat käsi kädessä. Tarvitaan myös kehitysyhteistyötä ja kriisinhallintaa Afrikassa ja Lähi-idässä, että paine lähteä pakolaiseksi vähenisi.

Mitä kristilliset arvot merkitsevät Euroopalle, ja miten haluaisit niitä puolustaa?

Kristinusko on oikeastaan ainoa asia, joka yhdistää koko Eurooppaa. Sen merkitys on tosi suuri. Kristinusko on peruskallio, jolla seistään, mutta sen olemassaoloa ei tajuta. Sieltä lähtee käsitys ihmisarvosta, yksilön merkityksestä ja lapsen oikeuksista. Kristinusko on Euroopan sivistyksen perusta. Sitä voitaisiin arvostaa enemmän. Yhteiskunnassa pitää olla elintilaa kristillisen uskon näkymiselle. Puolustan uskonnonvapautta.

Erityisasiantuntija

Sonja Falk

42-vuotias lapsi- ja perhepolitiikan erityisasiantuntija.

Työskentelee Lastensuojelun Keskusliitossa.

Asuu Lahden Karistossa, naimisissa, kolme lasta.

Toiminut aiemmin mm. sisäministeri Päivi Räsäsen erityisavustajana ja KD:n eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä.

Lahden kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

Oli ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, ylsi varasijalle 1 890 äänellä.

KD:n Hämeen piirin puheenjohtaja.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi