Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymällä tuntuva kasvu henkilöstömenoissa – "Kesäkuun alussa on viimeiset hetket tehdä johtopäätöksiä"

Lahden kaupunginsairaalan remontti oli toiminnallisesti hyvä asia, mutta vuokrakulut nousivat, sanoo hyvinvointiyhtymän vt. toimitusjohtaja Veli Penttilä.

Yhtymän omistajakuntia uhkaa tuntuva lisälasku, jos kustannusten nousua ei saada hillittyä. Kuva on Orimattilan terveysasemalta. Kuva: Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän menot ovat ylittyneet alkuvuoden aikana, mikä ei tullut yllätyksenä yhtymän johdolle.

– Lähtökohta tälle vuodelle oli tosi hankala, koska viime vuoden menot menivät pitkäksi. Tämän vuoden toimintakulut ovat melkein 6 miljoonaa alle sen, mitä oli viime vuoden tilinpäätös. Se aiheuttaa aika paljon ongelmia, yhtymän vt. toimitusjohtaja Veli Penttilä huomauttaa.

Tammi-maaliskuun tilanteeseen pohjautuvan ennusteen mukaan yhtymän tulos uhkaa painua tänä vuonna peräti 33 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Ellei suunta muutu, omistajakunnat saavat varautua tuntuviin lisälaskuihin.

Merkittävä osa ylityspaineesta selittyy henkilöstömenoilla.

– Teimme sopimuksen mukaisen palkkaharmonisaation, jonka vaikutus on viitisen miljoonaa euroa. Lomarahan täysimääräiseen palautumiseen liittyvää muutosta on noin 4 miljoonaa euroa. Näistä tulee yhteensä noin 9 miljoonaa euroa, joka on pakollista palkkausjärjestelmiin liittyvää asiaa.

Yhtymän vuokramenot ovat kasvaneet parin miljoonan euron verran.

– Osoitteista on päästy jonkin verran eroon, mutta Lahden kaupunginsairaalan remontti on nostanut vuokrakulujamme. Toiminnallisesti remontti on ihan hyvä asia, mutta tietysti se pitää maksaa pois.

Vt. toimitusjohtaja Veli Penttilän mukaan yhtymän on saatava vauhtia rakenteellisiin uudistuksiin. Kuva: Timo Korhonen

Yhtymä pyrkii sopeuttamaan talouttaan sekä lyhyen että pitkän aikavälin säästötoimilla, joista ensin mainittuja listattiin yhtymähallituksessa toukokuun alussa yli 6 miljoonan euron edestä.

– Toimialamme ovat sitoutuneet 5–6 miljoonan euron haarukassa oleviin säästöihin. Jos joku säästötoimenpide vaikuttaa epävarmalta, pitää yrittää löytää jotain muuta tilalle.

Hallitus myös ohjeisti arvioimaan kriittisesti rekrytointeja, sijaistyövoiman käyttöä, koulutuksiin osallistumista ja hankintoja.

– Se oli tavallaan lisätoimeksianto liittyen lyhyen aikavälin ohjelmaan. Konkretisoimme, mitä näillä olisi saavutettavissa. Tietysti asiat on aika moneen kertaan koluttu, Penttilä muistuttaa.

Pitkällä aikavälillä kustannusten nousua yritetään hillitä muun muassa digitaalisilla palveluilla sekä nykyistä paremmalla asiakasohjauksella.

– Rakenteellisiin uudistuksiin meidän pitäisi päästä paremmin kiinni, mutta ne eivät ihan nopeasti lähde tuottamaan hyötyä.

Lue myös: Hyvinvointiyhtymä pidentää laskujen maksuaikaa
 

Penttilä korostaa, että kolmen kuukauden tilanteeseen sisältyy vielä paljon epävarmuuksia.

– Neljän kuukauden pohjalta saadaan jo vähän luotettavampi arvio. Kesäkuun alussa valmistuvan ennusteen pohjalta on viimeiset hetket tehdä johtopäätöksiä, että miltä vuosi alkaa näyttää ja tarvitaanko jotain muita toimenpiteitä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi