Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pikku-Veskun vesiurut saavat keväthuollon ja kolme uutta biisiä – "Ehdotuksia soittolistaan tuli yli 500"

Pikku-Veskun puiston vesiurut on pesty ja puunattu. Esitykset alkavat kesäkuun alussa uusin musiikkikappalein. Kuva: Heidi Nikunen

Lahden Pikku-Veskun vesiurut ovat huollossa toukokuun ajan. Huollon valmistuttua ne alkavat soida uusin kappalein. Soittolistalle on päässyt kolme uutta kappaletta, jotka Lahti Energia julkistaa myöhemmin keväällä. Biisilistaa päivitetään säännöllisesti. Lisäksi monimutkaista tekniikkaa sisältäville uruille tehdään tarkastus joka kevät.

– Vesiurkujen allas on nyt tyhjennetty, pesty, puhdistettu roskista, korjattu talven aiheuttamat vauriot ja vaihdettu sellaisia osia, jotka olivat kuluneet. Tällaisia ovat esimerkiksi suihkulähteen venttiilit, joita on vaihdettu sähköisestä paineilmaventtiileiksi, Lahti Energian viestintäsuunnittelija Janina Jokimies sanoo.

 Vesiurut on rakennettu jo vuonna 1997, joten kuluneita osia vaihdetaan aina tarpeen mukaan huoltojen yhteydessä. Jokimiehen mukaan paineilmaventtiilit parantavat vesiurkujen toimintavarmuutta, mutta muuten venttiilien vaihtaminen ei näy yleisölle.

Kesäkuussa toimintaan

Vesiurkujen huoltourakka kestää toukokuun loppuun asti, jonka jälkeen vesiurut otetaan käyttöön kesäkuun alussa. Esityksiä on syyskuun loppuun asti kaksi kertaa päivässä, kello 13 ja kello 18.

– Saman päivän näytöksissä ei soiteta koskaan samoja biisejä, vaan biisilista vaihtuu joka kerran, Jokimies sanoo.

Kesäkauden päätyttyä vesiurut eivät suinkaan vaikene, vaan lokakuusta marraskuun loppuun vesiurkuja pääsee ihailemaan ja kuuntelemaan joka ilta kello 19.

– Syysiltojen näytöksissä mukana esityksissä on värivaloshow.

Uusia biisejä

Lahti Energia järjesti tänä keväänä kyselyn, jossa etsittiin uusia musiikkikappaleita vesiurkujen ohjelmistoon. Ehdotuksia tuli yli 500. Jokimiehen mukaan ehdotuksissa oli mukana sellaisia biisejä, jotka ovat jo soittolistalla, mutta myös uusia ehdotuksia. Niistä listalle valittiin kolme.

– Kaikkiaan vesiurkuihin on ohjelmoitu 20 kappaletta. Olemme yrittäneet pitää soittolistan sellaisena, että mukana olisi mahdollisimman paljon eri tyylilajien kappaleita, ikivihreistä iskelmistä aina klassiseen ja poppiin.

Yksi ehdotetuimmista kappaleista oli Brädin kotona, joka löytyy vesiurkujen soittolistalta jo valmiiksi.

– Ajan kuvaa ovat ehkä myös Game of Thrones tunnusmusiikki. Lisäksi on toivottu useampia Queenin kappaleita. Pääsääntöisesti vesiuruissa toimivat parhaiten vähän hitaammat kappaleet. Nopeatempoisten kappaleiden ohjelmoiminen suihkulähteiden suihkujen kanssa samaan rytmiin niin että se näyttäisi hyvältä on hankalaa, Jokimies sanoo.

Paljon palautetta

Jokimiehen mukaan vesiuruista tulee tasaisin väliajoin palautetta Lahti Energialle.

– Kyllä ne koetaan Lahden yhteiseksi jutuksi. Lähes aina, kun ne ovat jossakin esillä, tulee yhteydenottoja. Pääasiassa palaute on positiivista. Joskus ihmiset ilmoittelevat myös, jos vesiurkujen toiminnassa on häiriöitä.

Samalla kun Lahti Energia kokosi ehdotuksia vesiurkujen soitettavaksi musiikiksi, saivat ihmiset kertoa muistojaan tai tarinoitaan vesiuruista.

– Myös niitä kertyi melkoinen määrä. Julkaisemme niitä myös myöhemmin keväällä. Lahtelaiset ovat ylpeitä nähtävyydestään, Jokimies sanoo.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi