Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Taloyhtöissä opittu huomaamaan vilppi-isännöitsijät aiempaa paremmin - Päijät-Hämeessä riita-asia menossa käräjille

Taloyhtiöt ovat alkaneet maksaa hallitusjäsenilleen aiempaa parempia palkkioita. Tämän uskotaan lisäävän motivaatiota hoitaa tehtävää. Kuva: Lauri Heroja

Taitamaton ostaja ja häikäilemätön myyjä on huono yhdistelmä missä tahansa kaupankäynnissä, myös isännöintipalvelujen hankinnassa.

Isännöitsijä voi esimerkiksi periä alhaista peruspalkkiota, mutta laskuttaa kaikesta muusta hinnaston perusteella. Jos taloyhtiön hallitus ei ole perehtynyt hinnastoon, laskut tulevat sille yllätyksenä.

– Huonoa osto-osaamista, arvioi kiinteistöneuvos Raimo Kiljunen, joka toimi viime syksyyn asti Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtajana.

Kiljusen havaintojen mukaan taloyhtiöitten hallitusosaaminen on kasvanut. Tästä seuraa, että isännöitsijöitten vilppitapauksia on paljastunut hieman aiempaa enemmän.

Taloyhtiön ei kannattaisi ottaa kokematonta isännöitsijää. Kiinteistöneuvos Raimo Kiljunen

Hallitukseen on voinut olla vaikea löytää osaavia jäseniä. Se on osin voinut johtua palkkion pienuudesta; tehtävän hoitaminen vie kuitenkin muutaman tunnin kuukaudessa.

– Nyt suuntaus on, että maksetaan parempaa palkkiota. Taloyhtiöissä ymmärretään, että hallituksen jäsenet tekevät työtä kaikkien osakkeenomistajien hyväksi, Raimo Kiljunen sanoo.

Hänen mielestään kynnys isännöitsijäksi on turhan matala. Alalla on muun muassa ollut sellaisia toimijoita, jotka ovat laittaneet taloyhtiölle laskun, vaikka työtä ei ole tehty – pahimmassa tapauksessa samasta tekemättömästä työstä on laskutettu jopa useita kertoja.

– Taloyhtiön ei kannattaisi ottaa kokematonta isännöitsijää tai jos ottaa, taloyhtiön pitää olla erityisen valveutunut.

Raimo Kiljusen mielestä hyvä tapa kouluttautua isännöitsijäksi voisi olla kisällitie. Aloittelija oppii konkarin rinnalla toimiessaan.

Jonkinlainen pätevyys voisi olla tarpeen

Isännöintiliiton puheenjohtaja, joensuulainen isännöintiyrittäjä Toivo Korhonen sanoo liiton painottavan avoimuuden merkitystä isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen välillä.

– Sähköisten järjestelmien avulla isännöitsijä voi helposti kertoa hallitukselle, mikä on yhtiön talouden ja toiminnan tilanne. Avoimempaan suuntaan ollaan paremmalla viestinnällä menossa.

Isännöintialalla käydään parhaillaan keskustelua siitä, pääseekö isännöitsijäksi liian helpolla.

– Jonkinlainen pätevyys voisi olla tarpeen, Korhonen myöntää.

Alalla on olemassa vapaaehtoinen pätevöitymisjärjestelmä henkilöille ja yrityksille. Esimerkiksi ISA-auktorisoitu isännöintitoimisto sitoutuu muun muassa noudattamaan isännöinnin eettisiä ohjeita.

– Molemmat auktorisoinnit ovat olleet vähäisessä käytössä, puheenjohtaja tietää. Myös Isännöintiliiton jäsenet ovat sitoutuneet eettisiin ohjeisiin.

Toivo Korhosen mukaan keskustelua on ollut myös alan saamisesta julkisen rekisteröinnin ja valvonnan piiriin. Nyt isännöinnin toimintaa ei valvo mikään nimetty viranomainen.

Luottamuspula johti sopimuksen irtisanomiseen

Osa taloyhtiön ja isännöitsijän erimielisyyksistä päätyy käräjille. Yksi tällainen riita-asia on tullut vireille Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa viime talvena.

Kantajana on taloyhtiö, joka vaatii isännöintitoimistolta runsaan 5 500 euron vahingonkorvausta. Keväällä 2015 alkanut sopimuskumppanuus kesti 2,5 vuotta. Toimisto irtisanoi sen isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen väliseen luottamuspulaan vedoten.

Taloyhtiön mukaan toimisto oli syyllistynyt laiminlyönteihin muun muassa jättämällä vastikkeita perimättä tai perimällä niitä väärin. Viimeisinä sopimuskuukausina toimisto oli laskuttanut taloyhtiöltä erillispalkkiota useista kiinteään kuukausihintaan kuuluvista tehtävistä.

Toimisto vaatii kanteen hylkäämistä.

Taloyhtiö vaatii toimistolta 3 kuukauden palkkiota vastaavan korvauksen siksi, että tämä oli purkanut sopimuksen ilman irtisanomisaikaa. Toimiston mielestä luottamuspula oli riittävä peruste.

Isännöitsijän epäillään vajentaneen taloyhtiön pankkitiliä

Hämeen poliisilla on ollut tai on parhaillaan tutkittavana muutama isännöitsijän tekemäksi epäilty kavallus. Teot ovat jatkuneet vuosia.

Kavallettujen summien yhteismäärä on poliisin mukaan lähes 120 000 euroa.

Kanta-Hämeessä poliisi epäilee yhtä isännöitsijää kolmesta eri rikoksesta. Isännöitsijän epäillään kavaltaneen kahdelta taloyhtiöltä erillisveloituksia tekemällä vuosina 2010–2018 noin 45 000 euroa. Näissä jutuissa syyttäjä on jo nostanut syytteen kavalluksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Kolmannelta taloyhtiöltä hänen epäillään kavaltaneen 2013–2017 samalla tavalla 48 000 euroa. Esitutkinta jatkuu.

Päijät-Hämeessä poliisin tutkittavana on toisenlainen kavallusjuttu. Siinä isännöitsijän epäillään nostaneen itselleen taloyhtiön pankkitililtä yhteensä noin 23 000 euroa. Nostot on tehty vuosina 2013–2018. Tutkintapyyntö isännöitsijästä tehtiin tänä vuonna.

Tutkintapyynnöt ovat perustuneet taloyhtiön hallituksen havaintoihin tai tarkastuksiin.

Juttua muokattu 15.5. kello 11.25: lisätty tiedot poliisitutkinnoista.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi