Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

ESS haastattelee kaikki päijäthämäläiset meppiehdokkaat, osa 4/5

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Mira Nieminen löytää EU:lle vain kaksi tehtävää - "Kaikki muu on tullut turhana lisänä"

Kevään vaaleissa miltei eduskuntaan yltänyt asikkalalainen perussuomalaispoliitikko Mira Nieminen palauttaisi EU:n takaisin ydintehtäviinsä. Hänen reseptinsä EU:n kehittämiseksi on tylyn yksinkertainen.

Eurovaaliehdokas Mira Nieminen (ps.) halusi tulla kuvatuksi vanhojen punatiilirakennusten edustalla entisellä Hennalan kasarmialueella. Niemisen mielestä hyvin hoidettu maanpuolustus on lisännyt Suomen turvallisuutta EU:ssa. Kuva: Janne Ranne

Toukokuun 26. päivän europarlamenttivaaleissa ehdolla oleva perussuomalaisten Mira Nieminen tunnustautuu isänmaalliseksi kansalaiseksi. Euroopan unionin päätöksenteossa rikoskomisario Nieminen olisi silti muidenkin maiden kuin vain Suomen asialla.

Miksi olet ehdolla EU:n europarlamenttivaaleissa?

Minulla on halu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, ja vaalit kiinnostavat. Puolue kysyi minua ehdolle, ja kun jäin eduskuntavaaleissa varasijalle, niin ehdolle lähteminen oli helppo ratkaisu.

Olemme saaneet hyvän ehdokaslistan, jolle on ollut tavoitteena saada mahdollisimman laaja joukko äänestettäviä.

Mikä on tärkein tavoitteesi?

Turvallisuuspuolelta se lähtee. Toimintaympäristö Euroopassa on muuttunut. On tullut epävakautta ja uusia kriisejä, hallitsematonta maahanmuuttoa ja kansainvälistä rikollisuutta. Kriisit ovat osoittaneet, että EU:n päätöksenteko on kankeaa. Nopeat päätökset on voitava tehdä kansallisesti. Isommat kuviot voidaan päättää koko EU:n tasolla.

Euroopan kehitys liittovaltioksi on estettävä, ja jäsenvaltioiden erityisyys sekä identiteetti on turvattava. Joka maassa ei voida mennä samalla kaavalla. Liittovaltiokehityksen estäminen jättäisi jäsenmaille kansallista päätösvaltaa. Kaikkia ei voi liittää yhden budjetin ja yhteisen verotuksen alle.

Vapaakauppa-alue ja turvallisuus. Ne ovat kaksi ydintehtävää, joissa EU:ta tulee kehittää. Kaikki muu on tullut turhana lisänä.

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Mira Nieminen palauttaisi EU:n takaisin perustehtäviinsä vapaakaupan ja turvallisuuden pariin. Liittovaltiokehityksen Nieminen pysäyttäisi tykkänään. Kuva: Janne Ranne

Onko Suomi mielestäsi hyötynyt EU:n jäsenyydestä? Perustele.

Kaupan ja viennin alojen yhteistyöstä olemme hyötyneet. Euro on valuuttana ollut meille kallis. Voi kysyä, olemmeko me hyötyneet, kun olemme koko ajan olleet nettomaksajina?

Mitä keinoja Euroopan unioni antaa rikollisuuden torjumiseen?

Viranomaisyhteistyötä tehdään ja yhteistyötä tiivistetään. Se on kuitenkin haasteellinen kysymys. Pitäisi pyrkiä yhtenäistämään tiedonvälitystä, ja siinä on paljon tehtävää. Kun tulee uusia uhkia esimerkiksi kyberturvallisuuteen, miten saamme yhtenäistettyä voimamme?

Liikkuvan rikollisuuden kanssa joudutaan tekemään paljon töitä, sillä vapaa liikkuminen tuo haasteita. Ihmiset katoavat rajojen taakse, mutta viranomaisten toiminnan tehokkuuden ansiosta monet jäävät kiinnikin.

Olisiko Suomi turvallisempi maa, jos se ei olisi EU:n jäsen?

Siinä mielessä olisi, kun sisärajavalvonta voitaisiin hoitaa kokonaan kansallisella tasolla. Meidän pitäisi voida valvoa omia rajojamme nykyistä tehokkaammin, ja Schengen-sopimus (so. eurooppalaisten valtioiden rajasopimus) pitäisi päivittää vastaamaan tämän päivän tarpeita.

Turvallisuus lähtee kansakuntien eheydestä. Se on se sektori, josta on huolehdittava.

Poliisi ja perheenäiti

Mira Nieminen

43-vuotias hallintotieteiden maisteri ja rikoskomisario Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella.

Vakituinen vanhemman konstaapelin virka Hämeen poliisilaitoksella.

Aloitti lainvalvojan uransa vuonna 2003 liikkuvassa poliisissa.

Suorittanut vapaaehtoisen varusmiespalveluksen.

Neljän lapsen äiti.

Sai tämänvuotisissa eduskuntavaaleissa 4 820 ääntä.

Asikkalassa perussuomalaisten kunnanvaltuutettu sekä kunnanhallituksen jäsen.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi